Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών και την προσφυγιά

Για τα… οικόπεδα με θέα το πετρέλαιο, σε Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη κτλ., για το τι σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες, τις θέσεις εργασίας, την οικονομία της χώρας και για το ποιος τελικά επωφελείται, μιλούν στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM, η Βάσω Αμπελογιάννη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Άρτας και μέλος της Πρωτοβουλίας Άρτας κατά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, και η Μάνια Μπαρσέφσκι, από την Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας.

Όπως σημειώνουν, η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ουσιαστικά άλλο ένα ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας στις ξένες πολυεθνικές της Ενέργειας, REPSOL, Energean Oil & Gas, αλλά και στο Λάτση των ΕΛΠΕ (όσον αφορά στο ντόπιο κεφάλαιο), κι αυτό που θα φέρει θα είναι καταστροφή των τοπικών κοινωνιών, είτε αυτό αφορά στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, είτε στις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν, και που αναγκαστικά θα φέρουν και προσφυγικό κύμα των ντόπιων προς άλλες περιοχές της χώρας ή το εξωτερικό.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως οι πηγές και οι δρόμοι της ενέργειας είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών, όπως για παράδειγμα αυτό που γίνεται και στη Συρία, όπου ο αμερικανικός και δυτικός ιμπεριαλισμός έχει δημιουργήσει κύματα προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια καλύτερη και ασφαλή ζωή στις χώρες της Ευρώπης, αλλά τελικά εγκλωβίζονται και εξαθλιώνονται, μέσα από τις πολιτικές της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη χώρα μας και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχει στήσει, με όποιο όνομα κι αν τα παρουσιάζει.

Μνημόνια και πόλεμος έχουν ως στόχο τους λαούς και τον πλούτο τους, υπογραμμίζουν, και προέρχονται από τα ίδια κέντρα εξουσίας: τους νεοφιλελεύθερους, τους καπιταλιστές, τους ιμπεριαλιστές… Κι αυτός είναι ο πραγματικός ταξικός αντίπαλος των εργαζομένων, των ξένων εργατών, των προσφύγων, που ενωμένα και συντονισμένα πρέπει να τον αποκρούσουν.

Πατήστε ΕΔΩ (βίντεο) ή ΕΔΩ (ηχητικό) για να κατεβάσετε την εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» και να ακούσετε τι είπαν αναλυτικότερα η Β. Αμπελογιάννη και η Μ. Μπαρζέφσκι. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 13–10-18.