Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Τι προβλέπει το πόρισμα «φάντασμα»

Όσο η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής για την αναθεώρηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο και δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της για το θέμα, τόσο πληθαίνουν οι φήμες και τα δημοσιεύματα για το τί περιλαμβάνει το πόρισμα.

Πιο πρόσφατο δημοσίευμα είναι αυτό της ιστοσελίδας που ασχολείται με θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης aftodioikisi.gr που στις 10/10/2018 δημοσίευε ανάρτηση με τίτλο: ‘Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Τι προβλέπει το πόρισμα-«φάντασμα»-Κόντρα ΥΠΟΙΚ-ΥΠΕΣ για περικοπές».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο κείμενο του πορίσματος επιβεβαιώνεται ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, γεγονός, που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, που το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε ενόψει μάλιστα και εκλογών, είναι να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη στους δήμους.

Βεβαίως πέρα από τη φημολογία και πέρα από τις δηλώσεις των όποιων υπουργών, πλήρης εικόνα θα υπάρξει μόνο όταν δοθεί το πόρισμα της επιτροπής στη δημοσιότητα και όταν η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει τί θα περιλαμβάνει η νέα Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και τους ύψους του επιδόματος. Μέχρι τότε δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και πρέπει να συνεχιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην περικοπή του επιδόματος με αίτημα την αύξηση και επέκταση και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα του aftodioikisi.gr  αναλυτικά:

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: Τι προβλέπει το πόρισμα-«φάντασμα» | Κόντρα ΥΠΟΙΚ-ΥΠΕΣ για περικοπές

Σε διελκυστίνδα μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) και Εσωτερικών (Χαρίτσης) εξελίσσεται η υπόθεση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στο Δημόσιο και ειδικότερα στους δήμους. Στο επίκεντρο η πρόβλεψη (και) του τελευταίου Μνημονίου ότι «θα ευθυγραμμιστεί με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία», γεγονός το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, περικοπή τουλάχιστον 30%.

Σύμφωνα με τις ίδιες συνδικαλιστικές πηγές που μίλησαν στην aftodioikisi.gr υπολογίζεται ότι από τις περικοπές αυτές θα πληγούν περί τους 90.000 δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων περίπου οι μισοί στους δήμους. Μάλιστα, οι δημοτικοί υπάλληλοι (σ.σ. κυρίως στην καθαριότητα) αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς το ύψος του Επιδόματος φτάνει τα 150 ευρώ, υπερδιπλάσιο έως και τετραπλάσιο από άλλες κατηγορίες συναδέλφων τους στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση ΚΥΑ του 2012 στο Δημόσιο έχουν θεσπιστεί τρεις κατηγορίες για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας:

α) Κατηγορία Α΄ που λαμβάνει 150 ευρώ.

β) Κατηγορία Β΄: 70 ευρώ.

γ) Κατηγορία Γ: 35 ευρώ.

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των δικαιούχων του Επιδόματος όχι μόνο δημοτικών αλλά και δημοσίων υπαλλήλων, με την ΑΔΕΔΥ να προχωράει πριν από μερικές ημέρες σε απεργιακή κινητοποίηση. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι το πόρισμα που, σύμφωνα με το πολυμονομοσχέδιο του περασμένου Ιανουαρίου, επρόκειτο να παραδώσει έως τα τέλη Μαΐου 2018 15μελής Επιτροπή παραμένει «φάντασμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, της aftodioikisi.gr, στο κείμενο του πορίσματος επιβεβαιώνεται ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, γεγονός, που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, που το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε ενόψει μάλιστα και εκλογών, είναι να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη στους δήμους.

Το τι μέλλει γενέσθαι κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Πάντως, στο πολυνομοσχέδιο του Ιανουαρίου προβλέπεται ότι η ΚΥΑ με την οποία θα προσδιοριστούν οι (νέοι) δικαιούχοι, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2019. Παράλληλα, οι αλλαγές στο επίδομα επιβεβαιώνονται και από την Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών τον περασμένο Μάιο.