11.4 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Η απεργία πληγώνει την πολιτιστική κληρονομιά, κι όχι το ξεπούλημά της, λέει η υπουργός Πολιτισμού

Πρόσφατα

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως εφηρμοσμένο θατσερισμό ή νέο εμπαιγμό τη δήλωση – σχόλιο της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, που χαρακτήρισε ως «πανηγύρι» τις έντονες αντιδράσεις, των αρχαιολόγων και άλλων φορέων αναφορικά για την εκχώρηση 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο ξεπουλήματος (ΕΕΣΥΠ), μεταξύ των οποίων αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσός, νοσοκομεία, σχολεία κτλ.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, στις 11 Οκτώβρη, που αντιδρούν στο ξεπούλημα της ιστορίας και των μνημείων και ζητούν τη σχετική λίστα με τα μνημεία που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο, η Μυρσίνη Ζορμπά είπε: «Ανέβηκα στην Ακρόπολη και μιλήσαμε με τους απεργούς. Υπήρχαν απέξω άνθρωποι που είχαν βγάλει ηλεκτρονικό εισιτήριο και αυτά πληγώνουν την πολιτιστική κληρονομιά μας».

Σε αυτό το νεοφιλελεύθερο και θατσερικό ντελίριο, δε θα μπορούσε να λείψει και η δήλωση του υφυπουργού της, του Κώστα Στρατή, ο οποίος είπε πως: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απεργία, η οποία θα στερήσει μισό εκατομμύριο έσοδα από το υπουργείο Πολιτισμού για ένα μη θέμα». Βέβαια, ο υφυπουργός κουβέντα για το πόσο στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο σε έσοδα τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων που έμειναν κλειστά όλο το καλοκαίρι, με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου και του ΤΑΠΑ.

Και για να κλείσουμε, «μη θέμα» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είναι το γεγονός πως δεν πωλείται η πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον κατάλογο που έχει δημοσιοποιηθεί. Προφανώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, με τα εξαιρετέα μνημεία που δεν εξαιρέθηκαν για να εξαιρεθούν αργότερα, αλλά ακόμα δεν έχουν εξαιρεθεί (!) δεν τους λέει τίποτε. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, στο Υπερταμείο ξεπουλήματος, έχουν ενταχθεί:

Αττική: Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο), 36 ακίνητα στην Πλάκα, αρχαίο θέατρο Ευωνύμου (Άλιμος).

Ζάκυνθος: Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ηγουμενίτσα: Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ηράκλειο: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (παλιό και νέο), Κνωσός, τμήματα των ενετικών τειχών, τα Νεώρια, η Πύλη Σαμπιονάρα.

Θεσσαλονίκη: ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), ο αρχαιολογικός χώρος της Δημητρίου Γούναρη, η Αχειροποίητος, τα δυτικά τείχη από Βαρδάρη μέχρι Αγ. Δημητρίου, τα τείχη της Ακροπόλεως, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Μπέη Χαμάμ, το Αλκαζάρ, το κτίριο του Υπ. Μακεδονίας-Θράκης, η ΥΦΑΝΕΤ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ιωάννινα: Βυζαντινό Μουσείο.

Καβάλα: το μέγαρο Τόκου που στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Καλαμάτα: Μπενάκειο Μουσείο.

Κεφαλονιά: Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Κομοτηνή: Αρχαιολογικό Μουσείο.

Λάρισα: Αρχαίο θέατρο.

Λασίθι: Σπιναλόγκα (είναι στην ΕΤΑΔ ήδη, ως ακίνητο του πρώην ΕΟΤ).

Μαγνησία: Ακρόπολη, Πύρασος, Βασιλική Αγίου Δημητρίου Φθιωτιδων Θηβών.

Μυτιλήνη: Αρχαιολογικός Χώρος στην οδό Κριπαγόρα και Ζαλόγγου, παλαιό και νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Αποθήκη και γήπεδο παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ρέθυμνο: το υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων, το Χάνι του Πατακού, το Τέμενος του Μασταμπά που σήμερα λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο.

Σέρρες: Μπεζεστένι, τα οθωμανικά Τζαμιά επί της Ανδριανουπόλεως και επί της Καπετάν Μητρούση, η Καπναποθήκη επί της οδού Μεραρχίας.

Τρίκαλα: Ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης – Ασκληπιείο.

Χανιά: μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των ενετικών οχυρώσεων, συγκροτήματα ενετικών Νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά, το τούρκικο χαμάμ, στα Γιάννενα το Φετιχέ Τζαμί, το Αρχοντικό Μίσιου, το Τζαμί Καλούτσιανης, τα κτίρια του Μενδρεσέ, Αρχαιολογικό Μουσείο (παλιό και νέο), Οικία/Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Χίος: το τείχος και οι πολεμίστρες του Κάστρου, τα οθωμανικά Λουτρά.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις