Βρετανία: Το ένα τέταρτο των φοιτητών εγκαταλείπουν τις σχολές Νοσηλευτικής

Σημαντικές διαρροές φοιτητικού πληθυσμού που φοιτούν σε σχολές Νοσηλευτικής στην Βρετανία παρουσιάζεται εξαιτίας των συνθηκών εργασίας και της υποστελέχωσης του NHS.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian σχεδόν το ένα τέταρτο όσων φοιτούν στις σχολές Νοσηλευτικής εγκαταλείπουν πρόωρα τις σπουδές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εγκατάλειψη των σπουδών των φοιτητών από τις σχολές νοσηλευτικής παραμένει υψηλή, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα την τελευταία δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά εγκατάλειψης των σπουδών το 2006 ήταν στο 24,8 % ενώ σήμερα παραμένουν σχεδόν ίδια και φτάνουν στο 24%. Μάλιστα το 2017 τα βρετανικά πανεπιστήμια στον τομέα της νοσηλευτικής είδαν ότι υπήρξε μείωση των φοιτητών που ενδιαφέρονταν να φοιτήσουν κατά 23%.

Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής οι αιτίες αυτής της «διαρροής» είναι οι κακές εμπειρίες που έχουν κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης αλλά και η οικονομική πίεση που υφίστανται από τα Πανεπιστήμια.

Η διαρροή αυτή του φοιτητικού πληθυσμού που διαρκεί για πολλά χρόνια έχει φέρει σε δύσκολη θέση το σύστημα υγείας στη Βρετανία αφού το προσωπικό των Νοσοκομείων γερνά ενώ οι ανάγκες αυξάνονται. Το πρόβλημα διογκώνεται εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των νοσηλευτών από άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να καλύψουν αυτά τα κενά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται στοιχεία ερευνητών και ιδρυμάτων, το NHS ενδιαφέρθηκε να προσλάβει 69.408 νοσηλευτές και μαίες το εξάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάστηκαν 35.794 κενά στη στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Παρά τους ισχυρισμούς της υπηρεσίας χρηματοδότησης του NHS ότι αυτό δεν επηρέασε τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, το Βασιλικό κολλέγιο Νοσηλευτικής αμφισβητεί αυτή την εκτίμηση.

Από το δημοσίευμα του Guardian συμπεραίνουμε ότι ενώ το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί εδώ και μια δεκαετία, δεν αντιμετωπίζεται με βασικές αιτίες την υποχρηματοδότηση του συστήματος, τις εργασιακές συνθήκες αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη φοιτητική μέριμνα.