Το γεγονός ότι οι επιλογές γενικών διευθυντών προχωρούν με φωτογραφικές διαδικασίες καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Σημειώνει ότι «τα αρμόδια υπουργεία (Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών) και το 1ο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) όχι μόνο δεν μας απάντησαν στις καταγγελίες μας για τον αποκλεισμό συναδέλφων από την επιλογή προϊσταμένων των πέντε Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Αττικής, όχι μόνο δεν μας απάντησαν εάν μπορεί να συνεχίζεται μια διαδικασία κατά την οποία δεν είχαν προκηρυχτεί όλες οι θέσεις των γενικών διευθυντών, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι με φωτογραφικές διαδικασίες.
Το ΕΙΣΕΠ χωρίς να δημοσιοποιήσει τη μοριοδότηση που έδωσε σε κάθε υποψήφιο με βάση και το κριτήριο της δομημένης συνέντευξης ανά Γενική Διεύθυνση, χωρίς να δημοσιοποιήσει όλους τους πίνακες κατάταξης, που κατάρτισε και για τις 5 προκηρυσσόμενες θέσεις, χωρίς καν να αναρτήσει τα αποτελέσματα, καλούνται οι επιλεγέντες να δηλώσουν εάν αποδέχονται τη θέση, χωρίς όμως να γνωρίζουν την κατάταξή τους στους πίνακες των θέσεων όλων των Γενικών Διευθύνσεων. Καλούνται δηλαδή να πουν ναι σε μια θέση που μπορεί να αποτελούσε την 2η ή την 3η ή την 4η ή την 5η τους επιλογή (μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για το σύνολο των πέντε προκηρυσσόμενων θέσεων γενικών διευθυντών).
Με αυτή τη μεθόδευση, ξεκινώντας ο φορέας -εν προκειμένω η Περιφέρεια Αττικής- τις τοποθετήσεις από τις Γενικές Διευθύνσεις με “λιγότερο ενδιαφέρον” π.χ. Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κλπ., μπορεί να επιλέξει αυτή ποιον και πού τον τοποθετεί και κυρίως ποιον επιλέγει να τοποθετεί στις πιο σημαντικές Γενικές Διευθύνσεις (Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής κλπ.).
Έτσι εξηγούνται βέβαια και οι σχετικές παραιτήσεις που έγιναν από επιλεγέντες γενικούς διευθυντές, με τη βοήθεια προφανώς της εκ των έσω πληροφόρησης, που όπως φαίνεται είχαν κάποιοι.
Αποδεικνύεται ότι όταν ούτε η αντιδραστική αξιολόγηση και η τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη – Μητσοτάκη, όταν ούτε η προώθηση της λογικής του μάνατζερ και της αποδέσμευσης των πτυχίων από τις θέσεις ευθύνης, όταν ούτε τα φωτογραφικά προσόντα και η μοριοδότηση των διάτρητων “αναθέσεων” σε θέσεις ευθύνης, όταν ούτε και η περιβόητη συνέντευξη δεν οδηγεί στην επιθυμητή επιλογή, δρομολογούνται και τέτοιες μεθοδεύσεις.
Ας μας πουν τα αρμόδια υπουργεία (Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών) και το 1ο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) γιατί δεν εφάρμοσαν το άρθρο 86, παρ. 7 στ., που λέει ότι “Το ΕΙΣΕΠ μοριοδοτεί κάθε υποψήφιο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 85. Για τη διενέργεια της δομημένης συνέντευξης κάθε υποψήφιος καλείται χωριστά. Στη συνέχεια το ΕΙΣΕΠ καταρτίζει πίνακα κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας για κάθε προκηρυσσόμενη θέση”.
Για ποια διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα μιλάτε; Για “σκυφτούς” και χειραγωγημένους υπαλλήλους ψάχνετε και φτιάχνετε τους νόμους στα μέτρα σας, τους ερμηνεύετε όπως σας βολεύει και τους υλοποιείτε όπως σας εξυπηρετεί…, αξιοποιώντας πάντα δημιουργικά και τις τυχόν “ασάφειες”.
Φτάνουν τα παραμύθια της “αξιολόγησης” και της αξιοκρατίας του νόμου Βερναρδάκη».