Στάση εργασίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία | Τετάρτη 10 Οκτώβρη

Προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, από τις 12μ. έως τη λήξη του ωραρίου, και συγκέντρωση – συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29), στις 12.30μμ., οι εργαζόμενοι ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΠΟΠΟΚΠ)· στην κινητοποίηση καλεί και η Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ. Περισσότερα για την κινητοποίηση, εδώ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

 • Την παράταση του μεταβατικού διαστήματος της ενοποίησης μέχρι την ολοκλήρωση κάθε επιμέρους έργου, την τροποποίηση κομβικών διατάξεων του Οργανογράμματος, την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την εκπόνηση συγκεκριμένου συνολικού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, με ανάληψη της ευθύνης από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.

 • Την ενίσχυση και ανανέωση της γερασμένης, σχεδόν ανύπαρκτης, υλικοτεχνικής υποδομής και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Εξαγγέλλουν «φαραωνικής» εμπνεύσεως έργα χωρίς να επενδύουν ούτε ένα ευρώ.

 • Άμεση λύση στα ζητήματα της καθαριότητας, της θέρμανσης και του κλιματισμού. Εννέα μήνες τώρα εξαντλήθηκε τόσο η ανοχή, όσο και η υπομονή μας.

 • Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και κάθε άλλης ειδικότητας που κρίνεται αναγκαία.

 • Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων πρώην stage που παραμένουν στην υπηρεσία με δικαστικές αποφάσεις οι οποίοι καλύπτουν στο σύνολό τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες περισσότερο από μια δεκαετία.

 • Άμεση διεκπεραίωση των αιτημάτων που αφορούν κάθε είδους υπηρεσιακής μεταβολής, π.χ. μεταπτυχιακά, αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας κ.λ.π. Η μη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για σχεδόν δύο μήνες, αλλά και οι ρυθμοί με τους οποίους προωθούν τα θέματα σε αυτό, δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα.

 • Επαναφορά της αμοιβής που προβλέπεται στον ΕΛΔΕΟ για όλους τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Η σχετική διάταξη νόμου είναι σε ισχύ και μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Η δαπάνη αυτή δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

 • Για τους συναδέλφους οδηγούς που συμμετέχουν στη διαδικασία των Επιτροπών «κατ΄ οίκον» των ΚΕΠΑ να δοθεί η αμοιβή των γραμματέων των ΚΕΠΑ με προώθηση σχετικής ρύθμισης.

 • Για τους συναδέλφους που υπηρετούν στα ΠΕΚΑ διεκδικούμε να νομοθετηθεί η νομική τους κάλυψη, όπως ακριβώς ισχύει για τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε. Επίσης, και η καταβολή οδοιπορικών σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ.

 • Επαναφέρουμε το ζήτημα της διεύρυνσης του ενδεκαμελούς Δ.Σ. του ΕΦΚΑ σε δεκαεπταμελές με την άμεση αναλογική συμμετοχή εκπροσώπων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων όλων των κλάδων και των κατηγοριών. Ο χαρακτήρας του σημερινού Δ.Σ. και η διαμόρφωση των εσωτερικών συσχετισμών (6/5) για πρώτη φορά υπέρ των διορισμένων από την Κυβέρνηση μελών, καθιστά σχεδόν «διακοσμητικό» το ρόλο των εκπροσώπων. Καταργεί στην πράξη κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης από τη μεριά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται πως υπηρετεί ο νέος Οργανισμός. Επίσης, ζητάμε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, ενίσχυση και κατοχύρωση υψηλού βαθμού αυτονομίας έναντι των Κυβερνητικών παρεμβάσεων.

 • Την κατάργηση κάθε σχετικής διάταξης που επιτρέπει στο «μακρύ χέρι» της Πολιτικής Ηγεσίας να «λεηλατεί» κατά το δοκούν τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ. Απόλυτη προστασία και αυτοδιαχείριση από το Δ.Σ. της κινητής και ακίνητης περιουσίας εντός συγκεκριμένου αυστηρού θεσμικού πλαισίου.