15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΜΤ: Η μάχη για τη συλλογική σύμβαση είναι υπόθεση όλων μας | Συνέλευση, Τετάρτη 10 Οκτώβρη

Κυβερνητική κοροϊδία για τις συλλογικές συμβάσεις | Απεργία 1η Νοέμβρη για την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας

Πρόσφατα

Οι πρόσφατοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την «έξοδο» από τα μνημόνια, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν στα αυτιά μας. Η κυβέρνηση κρατά σε ισχύ τους 714 ψηφισμένους μνημονιακούς νόμους και βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των «επενδυτών» και της ΕΕ. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δυσκολεύεται καθημερινά, πλατιά κομμάτια των εργαζομένων ζουν οριακά, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη μείωση της ανεργίας οφείλεται στη συνεχή μετανάστευσης της νεολαίας και σε δουλειές της συμφοράς.

Οι δήθεν φιλολαϊκές ρυθμίσεις-υποσχέσεις για επαναφορά των ΣΣΕ και την αύξηση του κατώτατου μισθού αποδείχτηκαν κοροϊδία και στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κοινού με την ΝΔ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και την ένωση κεντρώων, ψήφισε την εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Πρόκειται  για ένα νόμο του 2ου μνημονίου που διατηρεί πετσοκομμένο τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα εξακολουθεί να καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση. Έτσι ο κατώτερος μισθός θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο και θα είναι αυτός που θα υποδείξει ο ΣΕΒ, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Εξάλλου η όποια πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού (για 1% κάνει λόγο ο ΣΕΒ…) θα πληρωθεί από τους εργαζόμενους, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του από το κράτος προς τους εργοδότες τους (!) όπως ξεκάθαρα εξήγγειλε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ…

Τα χυδαία ψέματα και τα τεχνάσματα που προβάλλει η Υπ. Εργασίας Αχτσιόγλου για δήθεν επαναφορά των ΣΣΕ, δείχνουν ότι πρόκειται για… άνθρακες. Η πολυδιαφημιζόμενη επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, εναπόκειται αποκλειστικά στην βούληση των εργοδοτικών οργανώσεων. Μάλιστα η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία επέκτασης των συμβάσεων από συγκεκριμένες συμβάσεις που αφορούν ένα μικρό τμήμα εργαζομένων που κυριαρχεί το πάγωμα των μισθών και μια σειρά αντεργατικές ρυθμίσεις.

Η «ανάπτυξη» τους θα γκρεμίσει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση τους

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ και οι εργοδότες κάνουν σαφές ότι τα εργατικά δικαιώματα ανήκουν πλέον στο παρελθόν ενώ μόνο διεκδικήσεις ψίχουλα θα είναι αποδεκτές.

Είναι σαφές ότι η «ανάπτυξη» που θέλει το κεφάλαιο περνά μέσα από την καταστροφή των εργατικών δικαιωμάτων και τη ληστεία του πλούτου που παράγουμε. Περνά μέσα από τη μετατροπή της εργασίας σε σύγχρονη δουλεία του 21ου αιώνα, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς, την ανακύκλωση της ανεργίας, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών.

Στον κλάδο της μελέτης – κατασκευής ο ΣΤΕΑΤ (η εργοδοτική ένωση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών) επιδιώκει η όποια συλλογική σύμβαση υπογραφεί να περιλαμβάνει μειώσεις μισθών σε σχέση με το 2009!

Μάχη για τη συλλογική σύμβαση εργασίας

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έδωσε με σταθερό τρόπο τη μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, με αγώνες ενάντια στην ελαστική εργασία, για την αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό και αυθαιρεσία, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, για να πληρώσει η εργοδοσία το κόστος της ασφάλισης και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα βάζει μπροστά τα δικαιώματά μας, θα παλεύει για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.

Τι είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διεκδικούμε

Με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορούμε με καλύτερους όρους να αντιπαλέψουμε τις ορέξεις των εργοδο­τών, οι οποίοι θέλουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους τη ζωή μας. Η συλλογική σύμβαση αποτελεί ασπίδα και θωράκιση για τους εργαζόμενους, κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και απαντά στην επίθεση Κυβέρνησης – ΕΕ- Κεφαλαίου.

  • Καθορίζει τους κατώτατους μισθούς με τρόπο συλ­λογικό. Έτσι δεν θα μπορεί κάθε εργοδότης να καθορίζει με την απειλή της ανεργίας, το επίπεδο των μισθών και δικαιωμάτων μας.
  • Ρυθμίζει τον ημερήσιο, και εβδομαδιαίο εργάσιμο χρό­νο ενάντια στις ξέφρενες ώρες δουλειάς, για να μην μπορεί η εργοδοσία να επιβάλλει τα δεκάωρα ή την δουλειά τα Σαββατοκύριακα για να κτίζει τα κέρδη της.
  • Περιλαμβάνει τους όρους με τους οποίους θέλουμε να εργαζόμαστε και μια σειρά δικαιωμάτων: όπως η προστασία των εγκύων, τα δεδουλευμένα για εκτός έδρας εργασία, οι αμοιβές για εργασία στο εξωτερικό, οι υπερωρίες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασία των προσωπικών δεδομένων κ.ά.
  • Ενοποιεί τους εργαζόμενους τεχνικούς κόντρα στους διαχωρισμούς που θέλει να επιβάλλει η εργοδοσία για να μας κατακερματίζει. Η συλλογική σύμβαση συνενώνει τους εργαζόμενους ενάντια σε διαχωρισμούς όπως μισθωτοί- «συνεργάτες μπλοκάκιδες», παλιοί-νέοι και ενάντια σε όλη την σύγχρονη εργασιακή βαβέλ που μας διασπά. Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε το σωματείο μας συμπεριλάμβανε τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και αποτελεί χρήσιμη παρακαταθήκη.

    Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων που βιώνουν πιο έντονα την εργασιακή ζούγκλα, που περιπλανιούνται σε διάφορες δουλειές, εναλλάσσοντας περιόδους ανεργίας, «κατάρτισης», προσωρινής εργασίας. Για να μπει ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση της νέας γενιάς που αποτελεί το πειραματόζωο των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Με τον αγώνα μας να ανατρέψουμε την επίθεση στην τσέπη μας, στη δουλειά μας, στην αξιοπρέπειά μας

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών από την πρώτη στιγμή πάλεψε και με αγώνες πέτυχε την υπογραφή συλλογικής σύμβαση εργασίας για την μελέτη κατασκευή που διασφάλιζε μια σειρά δικαιωμάτων για τους τεχνικούς. Μάλιστα ήταν το μόνο σωματείο που κάλυψε με συλλογική σύμβαση τους εργαζόμενους με δελτίο αίροντας τον πλαστό διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και οιωνεί μισθωτών/εργαζόμενων με δελτίο.

Με την επέλαση της μνημονιακής λαίλαπας οι συλλογικές συμβάσεις τόσο των τεχνικών, όσο και άλλων κλάδων, καταργήθηκαν, οδηγώντας στην ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των ορών εργασίας. Οι καταγγελίες που γίνονται καθημερινά στο σωματείο για την κατάσταση στους χώρους εργασίας είναι ενδεικτικές. Απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, μειώσεις μισθών, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, ενώ και η εγκυμοσύνη και η μητρότητα βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με κορυφαία το μπλοκάκι ως δήθεν «συνεργασία» με τους εργοδότες διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας, όπου ο εργαζόμενος καλείται να θυσιάσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας (άδειες, δώρα, επιδόματα, προστασία από ομαδικές απολύσεις κ.ά.). Μάλιστα ο νόμος Κατρούγκαλου, αφού «νομιμοποίησε» το μπλοκάκι, έφερε νέες απώλειες στους μισθούς καθώς πολλοί εργοδότες αρνήθηκαν να αναλάβουν τη συμμετοχή τους στην ασφάλιση, και μετακύλησαν στις πλάτες μας την εργοδοτική εισφορά.

Πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου έχουν ήδη συμμετάσχει παλαιοτέρα στους αγώνες του σωματείου για συλλογική σύμβαση και ξέρουν από την εμπειρία τους το τι σηματοδότησε η υπογραφή της, τόσο σε υλικούς όρους, όσο και με την συλλογική δύναμη που συγκεντρώναμε στα χέρια μας. Πρόκειται για έναν αγώνα που σίγουρα αξίζει -και είναι στο χέρι μας μέσα από τις μάχες του σήμερα-να δώσουμε ξανά, τόσο οι παλιότεροι, όσο και οι πιο νέοι, που τους επιβλήθηκαν εξ’ αρχής ως κανονικότητα οι εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας. Ο αγώνας αυτός, για να έχει θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να δοθεί με όσο το δυνατό πιο συλλογικούς όρους, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων, έχοντας επίγνωση ότι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε κοινά συμφέροντα απέναντι στα αφεντικά. Άμεσα, παλεύουμε για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο της μελέτης κατασκευής και στην συνέχεια θα παλέψουμε για την κάλυψη των τεχνικών στην βιομηχανία, στο εμπόριο στις υπηρεσίες κλπ

Η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι μια μάχη που το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα δώσει μόνο του. Επιδιώκουμε το συντονισμό της πάλης μας με τα σωματεία του κλάδου και κάθε σωματείου που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν είμαστε μόνοι μας! Σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, ταξικά και αγωνιστικά σωματεία παλεύουν για την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβάθμια σωματεία διοργανώνουν από κοινού μια απεργιακή κινητοποίηση την 1η Νοέμβρη με αιχμή τη διεκδίκηση αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (δείτε και εδώ).

Για το Σωματείο αυτή η απεργία αποτελεί βασικό σταθμό της πάλης για τη διεκδίκηση ΣΣΕ και συνέχεια της κινητοποίησης που ξεκίνησε το καλοκαίρι (με μαζική παράσταση στο ΣΤΕΑΤ και το Υπουργείο Εργασίας).

Παλεύουμε με την σημαία των δικών μας αναγκών. Δεν περιμένουμε τίποτα από τον συνδικαλισμό της υποταγής σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που υιοθετεί πλήρως τα οράματα του κεφαλαίου, μακριά και πέρα από τις αγωνίες και τις ανάγκες μας. Μάλιστα την τελευταία περίοδο έχει αφεθεί, πιο ξεδιάντροπα από ποτέ, στη γοητεία της «Κοινωνικής Συμμαχίας» με την εργοδοσία.

Συγκροτούμε τις συλλογικές διεκδικήσεις και τους αγώνες μας. Βάζουμε στο επίκεντρο την κάλυψη αναγκών μας, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής. Σήμερα όσο ποτέ υπάρχει η δυνατότητα να ζούμε καλύτερα, ποιοτικότερα, με βάση τις δυνατότητες της εποχή μας και τον πλούτο που παράγουμε.

Διεκδικούμε συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει:
  • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια. Επαναφορά επιδομάτων και ωριμάνσεων που θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα). Μόνιμη και σταθερή απασχόληση, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Ικανοποίηση κλαδικών θεσμικών αιτημάτων όπως άδειες, προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς κα. Θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε εργαζόμενους που δουλεύουν στο εξωτερικό ή σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής.
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αδιαπραγμάτευτο. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία μαζί με όλες τις άδειες και τα επιδόματα.
  • Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους
Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία
  • Κατάργηση όλων των μνημονίων και των 714 εφαρμοστικών νόμων (νόμος Κατρούγκαλου, πλειστηριασμοί, ΕΝΦΙΑ, κυριακάτικη αργία, περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου κλπ).
  • Επαναφορά όλων των μισθών-ημερομισθίων-ωρομισθίων στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική, κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα.
  • Να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση
  • Καθολική ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να δεσμεύει όλους τους εργοδότες. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις