24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάτρα: Κατάληψη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων αποφάσισε ο Σύλλογος Φοιτητών

Πρόσφατα

Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους έγιναν ολοφάνερα τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα της σχολής μας. Αιτία αυτών αποτελεί η ολοένα αυξανόμενη υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου. Έτσι, βρισκόμαστε να ξεκινάμε τα μαθήματα με τους μισούς καθηγητές από ό,τι πέρσι.

Για την ακρίβεια, έχουν μείνει μόνο τα μέλη ΔΕΠ και ενώ έχει ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος, δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των υπολοίπων καθηγητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι διδάσκοντες να κάνουν δύο μαθήματα ταυτόχρονα.

Πέρα από το θέμα της υποχρηματοδότησης, άλλα σημάδια αυθαιρεσίας στη σχολή μας είναι τα εξής:

• Το μάθημα του αειφορικού σχεδιασμού, που είναι μάθημα κορμού και αναγράφεται ως διδάσκεται κάθε Τετάρτη στο πρόγραμμα του εξαμήνου, πραγματοποιείται συμπυκνωμένα και παράνομα σε δύο βδομάδες πριν την αρχή του ακαδημαϊκού έτους σε μορφή σεμιναρίου.

• Το μεταπτυχιακό του τμήματος πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στην Αθήνα.

• Οι καθηγητές του τμήματος έχουν μόνιμη κατοικία στην Αθήνα ενώ διαθέτουν έδρα στο πανεπιστήμιο Πατρών, με αποτέλεσμα να παραβρίσκονται στην σχολή μόνο 2-3 μέρες την εβδομάδα.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών κατευθύνσεων τόσο της τωρινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων. Πρόσφατο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο νόμος Γαβρόγλου , ο οποίος αναφέρεται στην αυτοχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.

Εξαιτίας όλων αυτών, ο φοιτητικός σύλλογος αποφάσισε στη γενική του συνέλευση την Τετάρτη 3-10-18 ΚΑΤΑΛΗΨΗ του τμήματος με τα εξής αιτήματα:

1. Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση.

2. Άμεση επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων από προηγούμενα έτη.

3. Ένταξη του μαθήματος του αειφορικού μέσα στο εξάμηνο.

4. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Επιπλέον το συντονιστικό της κατάληψης προσθέτει τα εξής αιτήματα:

1. Αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.

2. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις