Ως γνωστό, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να συμπεριλάβουν στη λίστα της ντροπής με τα 10.119 ακίνητα που εκχωρούν στο Υπερταμείο ξεπουλήματος τους αρχαιολογικούς χώρους, τις πλατείες, τα δημόσια σχολεία και τα νοσοκομεία από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Κρήτη.
Στο προθάλαμο του ξεπουλήματος, μεταξύ των οποίων ο Λευκός Πύργος, το Γεντί Κουλέ και το Καυτανζόγλειο στην Θεσσαλονίκη, το αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής, η Οθωμανική βιβλιοθήκη και το Φετιχιέ Τζαμί στα Ιωάννινα, το «παλιό» Νοσοκομείο Άρτας, τα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Πρέβεζας και το γηροκομείο Καρπενησίου, η έκταση Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο Αττικής και σχολεία στον Καρέα, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καλαμάτα και το κενοτάφιο του Αγάλματος του Λεωνίδα στην Σπάρτη, η Κνωσός και το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Χανία.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση παραδέχθηκε πως η μεταφορά των ακινήτων έγινε έπειτα από απαίτηση των δανειστών στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Πρόσθεσε όμως ότι περιοχές, όπως αιγιαλοί και αρχαιολογικοί χώροι ή ακίνητα που εξυπηρετούν δημόσιους ή θρησκευτικούς σκοπούς, προστατεύονται από το νόμο και επομένως δεν μπορούν να εκχωρηθούν. Και ευλόγως κανείς αναρωτιέται, τότε γιατί τα έβαλε προς ξεπούλημα. Και η απορία μεγαλώνει, όταν διαπιστώσει κανείς την ένοχη σιωπή του, όσον αφορά στις εξηγήσεις που δε δίνει στο ερώτημα: γιατί η λίστα της ντροπής περιλαμβάνει νοσοκομεία, την αρχαία Τρίκκη και την αρχαία Σπάρτη και άλλους ιστορικούς χώρους, ή τι θα πράξει εάν οι δανειστές απαιτήσουν αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων και ακινήτων;
Βύρωνας: Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη
Τον Ιούλιο του 2016 η έκταση «Ασυρμάτου» στον Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής παραχωρείται στους κατοίκους μετά από γραφειοκρατική ταλαιπωρία 30 ετών. Στις εκδηλώσεις έσπευσε να πάρει μέρος και ο κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το «δίκαιο που γίνεται πράξη» και επισημαίνοντας ότι η μάχη δεν δίνεται μόνο με τους δανειστές αλλά «και ενάντια στην ανοησία και τη γραφειοκρατία». Τον Ιούνιο του 2018, δύο χρόνια μετά, το υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω την συγκεκριμένη έκταση και την παραχώρησε στο Υπερταμείο ξεπουλήματος επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε καμία μάχη αλλά έγινε εκτελεστικό όργανο των δανειστών διεκπεραιώνοντας τις εντολές τους πολλές φορές και με… ανόητο τρόπο. Μεταξύ των 40 ακινήτων του δήμου που παραχωρούνται στο Υπερταμείο (σ.σ. ΚΑΕΚ 1416 έως και 1455) είναι και η Παλαιά Αγορά Βύρωνα, τα Προσφυγικά Στενά, το Στρατόπεδο Σακέτα, το κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα και εκτάσεις παραπλεύρως της λεωφόρου Κατεχάκη στον Καρέα.