3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Σιγά μην κλάψουν, σιγά μη φοβηθούν οι εργαζόμενοι με την ποινικοποίηση των αγώνων

Πρόσφατα

Για την ποινικοποίηση των αγώνων, και δη των αγώνων για το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, μιλούν στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνοι της ΕΡΤopen 106,7 FM, οι: Μάριος Κατσουρός, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), και Ανδρέας Μακρής, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ (υγειονομικοί).

Αφορμή η νέα συνδικαλιστική δίωξη που ασκήθηκε, με την «κατηγορία» της ρύπανσης περιβάλλοντος, κατά της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που τον Ιούνιο 2017 προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι των δήμων. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ δικάζονται με τη συγκεκριμένη κατηγορία τη Δευτέρα 1η Οκτώβρη, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων (σ.σ.: βλ. παρακάτω τα συνημμένα θέματα για περισσότερες λεπτομέρειες). Μεταξύ άλλων, οι δύο καλεσμένοι της εκπομπής είπαν:

Κατσουρός

«Θέλουν ανθρώπους σιωπηλούς, θέλουν ανθρώπους με σκυφτό το κεφάλι, αλλά δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Κι όπως λέει κι ένα τραγούδι του Αγγελάκα: “Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ», σημειώνει μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Μάριος Κατσουρός, σχολιάζοντας τις διώξεις υπογραμμίζοντας: «Έχουμε χάσει το λογαριασμό πόσες φορές μας έχουν πάει στα δικαστήρια για τους αγώνες μας οι κυβερνήσεις και δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μας κατηγορεί για ρύπανση περιβάλλοντος… Η ποινικοποίηση των αγώνων είναι η πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων, και της σημερινής, έναντι όλων όσοι αντιστέκονται στις πολιτικές που εφαρμόζουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως αυτό για μόνιμη και σταθερή εργασία».

«Όταν όμως είχε κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαιτίας του εργολάβου που είχε βάλει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και είχαν μείνει τα σκουπίδια στους δρόμους τότε κανένας εισαγγελέας δεν παρενέβη, όλα ήταν ωραία και καλά. Μόλις οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ξαφνικά, θυμήθηκε ο εισαγγελέας πως υπάρχει… πρόβλημα. Είμαστε συνηθισμένοι, θα δώσουμε ένα δυναμικό “παρών” στα δικαστήρια», συμπληρώνει.

Μακρής

Ιστορικά, «όταν ο εργαζόμενος διεκδικεί, οι αγώνες του ποινικοποιούνται. Και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου δε διστάζουν να καταπατήσουν ακόμη και τους αστικούς νόμους, που υποτίθεται είναι απαράδεκτοι», σχολιάζει ο Ανδρέας Μακρής και τονίζει: «Προσπαθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις να μας κάνουν να συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα. Θεωρούν ως φυσιολογική κατάσταση αυτό που ζούμε τώρα εν ονόματι της ανάπτυξης. Κι ανάπτυξη σημαίνει κερδοφορία του κεφαλαίου, και μισθοί των 200-300 ευρώ για τους εργαζομένους. Άρα, λοιπόν, η ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων, όποιος κι αν τις εφαρμόζει, είναι μονόδρομος για τους εργαζομένους και την κοινωνία».

Όσον αφορά στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας εργασίας στο Δημόσιο, που είναι και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Μακρής επισημαίνει: «Με την προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μνημονιακό στρατόπεδο ήταν δρομολογημένη η διαδικασία των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε κοινωνικές δομές, όπως τα νοσοκομεία. Υπάρχουν νοσοκομεία και κλάδοι σήμερα, όπου έχουμε έρθει σχεδόν μισοί μισοί, και το μέλλον των συναδέλφων μας, των ελαστικά εργαζομένων, προδιαγράφεται δυσοίωνο και τίποτε δε διασφαλίζει την παραμονή τους στην εργασία».

Είναι απειλή για την κάθε εργοδοσία η μόνιμη και σταθερή εργασία; «Βεβαίως», σημειώνει ο Α. Μακρής, τονίζοντας πως αυτό σημαίνει πως παλεύεις από καλύτερη βάση για τα δικαιώματά σου και βεβαίως σημαίνει και καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε αυτό λέγεται νοσοκομεία είτε αυτό λέγεται καθαριότητα στους δήμους κτλ.

Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπαν αναλυτικότερα ο Μ. Κατσουρός και ο Α. Μακρής για την ποινικοποίηση των αγώνων, για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την δήθεν έξοδο από το μνημόνιο αλλά και για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως, για παράδειγμα, τα νοσοκομεία. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 29-09-18.


Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις