Το διορισμένο φιλοκυβερνητικό Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) ανέλαβε, ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε εισέλθει, το «δύσκολο» έργο για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κλίματος απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, μέσα στο σώμα του νοσηλευτικού προσωπικού.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η διορισμένη ηγεσία το ΕΣΑΝ προχωρά σε συναντήσεις με εκπροσώπους υπαρκτών αλλά και «ανύπαρκτων» φορέων και συντάσσει διάφορα «σχέδια επί χάρτου» για τα επίπεδα εκπαίδευσης και την πρόσβαση σε αυτά από το νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΕΣΑΝ οι προτάσεις του θα οδηγήσουν στην εργασιακή και επιστημονική αναβάθμιση των νοσηλευτών. Η ηγεσία του ΕΣΑΝ βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι προτάσεις διατυπώνονται ανέξοδα, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι τελικά όλα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά.
Οι προτάσεις για τα επίπεδα εκπαίδευσης και την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο των διάφορων κατηγοριών που διατυπώνει το ΕΣΑΝ, πέρα από την προχειρότητα που τις διακρίνει, είναι «φτιαγμένες» με τέτοιο τρόπο προκειμένου να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Γι αυτό και οι λύσεις που προτείνονται για την πρόσβαση σε ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο είναι ασαφείς προκειμένου να μπορούν να ερμηνευτούν από την κάθε πλευρά κατά το δοκούν.
Προσπερνά η ηγεσία του ΕΣΑΝ πολύ εύκολα το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που απαιτούνται στο θέμα της εκπαίδευσης, από την πλευρά του Υπ. Παιδείας, δεν μπορεί να περιοριστούν μόνο στον νοσηλευτικό κλάδο αλλά εκ των πραγμάτων θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Βεβαίως η φιλοκυβερνητική ηγεσία του ΕΣΑΝ, από τον διορισμό της, απευθύνεται με τις ανακοινώσεις της αποκλειστικά στους νοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Εκεί φαίνεται ότι πιστεύει ότι υπάρχει η μεγάλη “δεξαμενή” για την άντληση ψήφων από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αγνοεί προκλητικά την φάμπρικα κάτω από την οποία εργάζονται οι νοσηλευτές στις ιδιωτικές κλινικές και τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Γι το ΕΣΑΝ οι εργασιακές συνθήκες και ο τρόπος άσκησης της νοσηλευτικής επιστήμης στα σκλαβοπάζαρα του ιδιωτικού τομέα φαίνεται ότι έχουν μικρή σημασία.
Αν πραγματικά η ηγεσία του ΕΣΑΝ είχε πραγματικό ενδιαφέρον για το εργασιακό και επαγγελματικό μέλλον των νοσηλευτών θα έπρεπε να καταγγείλει τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες παρέχει το νοσηλευτικό προσωπικό υπηρεσίες, την υποστελέχωση των μονάδων υγείας και την καταπάτηση βασικών επαγγελματικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Όμως αυτό ούτε καν το διανοείται η ηγεσία του ΕΣΑΝ, αφού μια τέτοια στάση θα την οδηγούσε σε σύγκρουση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπ. Υγείας απέναντι στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αντίθετα με τις αποφάσεις της κάνει ότι μπορεί για να στρώσει το δρόμο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την κυβερνητική πολιτική προκειμένου αυτή να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.