Ενημέρωση ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δ. Αλίμου για τη συνάντηση Σωματείου με δημοτική Αρχή στις 21/9

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αλίμου με τον Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη.

Ανάμεσα στα πρώτα θέματα που τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, που αποτελούσε και προεκλογική του δέσμευση, ήταν η απόσυρση των κλήσεων σε απολογία που έγιναν περίπου έναν χρόνο πριν και δεν προχώρησαν ύστερα από παρέμβαση της προηγούμενης Διοίκησης του Συλλόγου στον Δήμαρχο. Σημειωτέον ό,τι ο πρόεδρος του Συλλόγου δεν συμπεριέλαβε τις πειθαρχικές ποινές που εκδικητικά και στοχευμένα επέβαλε η σημερινή Δημοτική Αρχή εναντίον συναδέλφων. Επίσης, σημειώνουμε ότι δεν υφίσταται τρόπος νομικά για να αποσυρθούν οι κλήσεις σε απολογία παρά μόνο μπορούν να μείνουν ανενεργές όπως ήδη ήταν.

Η κατάληξη της συζήτησης, με τη συμφωνία των μελών της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ, ήταν οι εργαζόμενοι που έχουν κληθεί στο παρελθόν σε απολογία, να βρεθούν προσωπικά (!) με τον Δήμαρχο. Αυτή όπως φαίνεται θα είναι η στάση της ΣΥΝΑΝ ΑΛΙΜΟΥ απέναντι στην συνεχιζόμενη αυταρχική τακτική του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη στους εργαζόμενους.

Επίσης, απέναντι στη θέση του Συλλόγου για επιτακτική ανάγκη για ανανέωση του εξοπλισμού στην καθαριότητα, αφού πλέον κάποια οχήματα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Δήμου στην εργασία τους θεωρούνται επικίνδυνα για την ασφάλειά τους, η απάντηση ήταν πώς ακρίβυναν τα καύσιμα και πώς τα χρήματα που υπήρχαν στον προϋπολογισμό για αυτό τον σκοπό διατέθηκαν για την αγορά καυσίμων. Και αυτό ο Πρόεδρος του Συλλόγου και η παράταξή του το δέχτηκε αδιαμαρτύρητα. Είναι γνωστή τελευταία η αγάπη του Δημάρχου για την τέχνη και την σεβόμαστε, όχι όμως όταν προηγείται της ζωής και της ασφάλειας των εργαζόμενων και μάλιστα την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετράει νεκρούς…

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συμφωνία του Προέδρου του Συλλόγου και των μελών της παράταξης του με την Δημοτική Αρχή, να επιχορηγηθεί ο Σύλλογος με το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους εργαζόμενους του Δήμου. Η συμφωνία είχε ως όρο να χορηγηθούν χρήματα, τα οποία προορίζονται για τους εργαζόμενους σε πρώην Δήμαρχο για καταλογισμό παρελθόντων ετών που έχει έρθει στο όνομά του.

Το ΜΕΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ δήλωσε και δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε μορφή «επιχορήγησης» όπου υποκρύπτονται στοιχεία «συνδιαλλαγής» με την εργοδοσία και ενεχυρίασης της αυτονομίας του Συλλόγου.

Το θέμα των περικοπών για τις κινητοποιήσεις που βαφτίστηκαν από τη Δημοτική Αρχή απεργίες, τον Ιούνιο του 2018, ώστε να ακολουθήσουν οι εκδικητικές περικοπές ημερομισθίων σε όσους με τον αγώνα τους στήριξαν τον αγώνα των συναδέλφων συμβασιούχων, έθεσε η παράταξη του ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου εξέφρασε το «παράπονό» του πώς άκουσε πολλά για αυτό από την παράταξη του ΜΕΤΑ. Αποδέχτηκε όμως πολύ ευχάριστα την επιβράβευση του Δημάρχου που ως Αναπληρωτής Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών έκανε πολύ καλά τη δουλειά του, προχωρώντας δηλαδή στην περικοπή των ημερομισθίων. Προφανώς έτσι διασφάλισε την καρέκλα του Αναπληρωτή Διευθυντή στις νέες τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης που προχώρησε ο Δήμαρχος έστω και αν είναι κλάδου ΔΕ, χωρίς να κατέχει τα τυπικά προσόντα της θέσης σύμφωνα με τον νόμο αλλά όπως έχει αποφανθεί και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου υπενθύμισε στη Δημοτική Αρχή Αλίμου για άλλη μια φορά πώς η προσωρινή τοποθέτηση εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης έχει νόημα όταν είναι προσωρινή και όχι όταν για χρόνια η ίδια η Δημοτική Αρχή δεν στέλνει τους φακέλους των υπαλλήλων να κριθούν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που είναι το αρμόδιο Όργανο και αξιοκρατικά και δίκαια να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης.

Ένα θέμα που επίσης έθεσε ο Σύλλογος των Εργαζομένων ήταν το ωράριο που προκύπτει για τους εργαζόμενους που αναφέρει η νέα ΕΣΣΕ και η ΣΣΕ που υπογράφτηκε πρόσφατα ανάμεσα στην ΠΟΕ – ΟΤΑ και το ΥΠΕΣ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου και η παράταξή του συντάχθηκαν αδιαμαρτύρητα με την Δημοτική Αρχή που δεν την εφαρμόζει και ζητά διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου. Φαίνεται ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ όπου πλειοψηφούσα παράταξη είναι η ΣΥΝΑΝ και προτρέπει τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων – Σωματείων να παρέμβουν για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, δεν τον καλύπτει!

Επιπλέον, ένα ζήτημα που συζητήθηκε από το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου ήταν η έγκριση που έχει έρθει στα τέλη Αυγούστου στο ΝΠΔΔ των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Αλίμου για πρόσληψη 23 ατόμων με ΕΣΠΑ μέσω ΑΣΕΠ. Προσλήψεις στις οποίες ο Δήμαρχος Αλίμου αρνείται να προχωρήσει αφού μέσω ιδιώτη και με ευκαταφρόνητα ποσά μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή αναξιοκρατικά να προσλαμβάνει εργαζόμενους χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα και με πενιχρούς μισθούς!

Ισχυρίστηκε μάλιστα πώς ανάμεσα στα κενά των συμβάσεων των Παιδαγωγών τα τμήματα θα λειτουργήσουν «εν ανάγκη» με λιγότερες παιδαγωγούς από όσες προβλέπει ο νόμος για την ασφάλεια των παιδιών. Αυτό βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Οι εργαζόμενοι των Υπηρεσιών του Δήμου δηλαδή να σηκώνουν όλο το βάρος των ελλείψεων παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για τις οποίες καμαρώνει δημοσίως η Δημοτική Αρχή. Όμως όταν αυτό γίνεται σκόπιμα και σχεδόν προγραμματισμένα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές, είναι τουλάχιστον έλλειψη ευθύνης. Την ίδια ώρα μάλιστα που «χτίζουν» νέες τάξεις σε κάθε ελεύθερο χώρο που είχαν τα κτίρια, μετατρέποντάς τα σε λαβύρινθους, χωρίς να έχει γίνει ακόμα πρόβλεψη για το απαραίτητο προσωπικό, παιδαγωγικό και βοηθητικό.

Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνονται οι προσλήψεις αξιοκρατικά ώστε να στελεχώνονται σωστά οι υπηρεσίες με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Με ελεγμένα πτυχία μέσω ΑΣΕΠ και όχι, όπως έχει και στο παρελθόν συμβεί, αμφιβόλου προελεύσεως που ως αποτέλεσμα είχε να δημιουργηθούν «ειδικές θέσεις» για κάποιους εργαζόμενους. Οι εργολάβοι καρπώνονται μεγάλα ποσά από δημόσια χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στις υπηρεσίες για παροχή ποιοτικότερων ακόμα δωρεάν υπηρεσιών προς τον Δημότη. Οι συμβάσεις με Ιδιώτη δεν παρέχουν τίποτα απολύτως παρά μόνο εκμεταλλεύονται την ανάγκη του άνεργου για εργασία. Το ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Αλίμου προειδοποιεί όσους ορέγονται την ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμου ότι οι προσπάθειές τους θα αποβούν άκαρπες και πως θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να παλεύουν για δωρεάν δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τον Πολίτη και Δημότη.