15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Mega-τέλος οριστικό: Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία του

Πρόσφατα

Τελευταία πράξη του δράματος στο Mega: Το άλλοτε κραταιό κανάλι των εκδοτών οδηγείται σε εκκαθάριση και τα περιουσιακά στοιχεία του θα εκποιηθούν. Οι τράπεζες κατέθεσαν ήδη αίτηση για να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να προχωρήσουν εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί.

Είναι ένα άδοξο τέλος επιζήμιο για όλους: Για τις τράπεζες που θα πάρουν πίσω ελάχιστα όσα έχουν δώσει και θα εγγράψουν συνολικές απώλειες άνω των 90 εκατ. ευρώ, για τους εργαζόμενους που έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα και στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράξουν κάποια «ψίχουλα», για το Δημόσιο και τα Ταμεία και τους λοιπούς πιστωτές.

Χάνουν βέβαια και οι μεγαλομέτοχοι-ιδιοκτήτες του – όμιλος Βαρδινογιάννη, Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης. Όμως αυτοί έχουν κάνει τους λογαριασμούς τους και προτίμησαν να διαγράψουν ως ολοσχερώς απολεσθείσα την επένδυση τους στο Mega, παρά να  εισφέρουν νέα κεφάλαια  για τη διάσωση και την εξυγίανσή του.

Αν γίνει δεκτή η αίτησή τους στο Πρωτοδικείο, που θα συζητηθεί στις 30 Οκτωβρίου, οι τράπεζες θα ορίσουν ειδικό διαχειριστή, ο οποίος θα αναλάβει να εκποιήσει με συνοπτικές διαδικασίες την περιουσία του Mega και να κατανείμει στους πιστωτές (τράπεζες, Δημόσιο, Ταμεία, εργαζόμενους κλπ) ό,τι εισπραχθεί.

Τι μπορεί να πουληθεί

Το μοντέλο αυτό είχε δοκιμασθεί με επιτυχία στον ΔΟΛ, όπου έγινε εκποίηση τίτλων εφημερίδων, ακινήτων και συμμετοχών (συμπεριλαμβανομένου του 23% του Mega).

Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει η εταιρεία του Mega («Τηλέτυπος») είναι η ταινιοθήκη. Η οποία περιλαμβάνει σίριαλ παραγωγής του καναλιού, και δικαιώματα προβολής ξένων σειρών και ταινιών). Προ ετών, προκειμένου να εμφανίσουν ως καλυπτόμενα από διασφαλίσεις τα μεγάλα δάνεια που χορηγούσαν στο κανάλι, οι τράπεζες είχαν εκτιμήσει την αξία της σε 124 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση αυτή ήταν προφανώς «φουσκωμένη» και με την παρέλευση ετών θα είναι τώρα πολύ μικρότερη. Το ζήτημα τώρα είναι αν κάποιο ελληνικό κανάλι μπορεί και θέλει να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι αποτελεί μια λογική αποτίμηση της ταινιοθήκης.

Στο σφυρί θα βγεί και το όνομα του Mega, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο υπολογίσιμης αξίας. Σημαντικά έσοδα δεν αναμένονται από την εκποίηση του τεχνικού εξοπλισμού του καναλιού, ο οποίος είναι πεπαλαιωμένος.

Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Το ποσόν που θα εισπραχθεί από τις εκποιήσεις  δεν θα επαρκέσει προφανώς για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Σύμφωνα με το νόμο, θα κατανεμηθεί ως εξής:

• Το 65% θα πάρουν οι πιστώτριες τράπεζες

• Το 25% θα κατανεμηθεί σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο (εφορία), κατ΄αναλογία των απαιτήσεων τους

• Το 10% θα δοθεί στους λοιπούς πιστωτές χωρίς διασφαλίσεις

Με την οριστική εξαφάνιση του Mega  από το τηλεοπτικό τοπίο εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι διεργασίες αναδιάταξης δυνάμεων  στον κλάδο, με συμμαχίες και συνεργασίες που θα έχουν και πτυχές πολιτικού ενδιαφέροντος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις