10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ποιος τελικά θα απολύσει τους συμβασιούχους;

Από τη στήλη «Αλάτι & πιπέρι» του ygeionomikoi.gr

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο, ανέφερε ότι στην περίπτωση που το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει το Σύνταγμα στο θέμα των συμβασιούχων στο δημόσιο και δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις τους, γεγονός που θα οδηγούσε αυτόματα σε απολύσεις συμβασιούχων.

Η δήλωση αυτή δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη αφού είναι γνωστό ότι η ΝΔ, πιστή στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιδιώκει μετά μανίας τη συρρίκνωση των δημόσιων δομών μέσω του περιορισμού της μόνιμης εργασίας, αλλά και την διεύρυνση της ελαστικής εργασίας μέσω προσωρινών προσλήψεων με στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ στο χώρο της υγείας οι “προσωρινοί” εργαζόμενοι όχι μόνο διευρύνθηκαν αλλά και νέες μορφές ελαστικής εργασίας έκαναν την εμφάνισή τους στο δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι οι συμβασιούχοι κινδυνεύουν από την πολιτική της και μόνο η δική της πολιτική διασφαλίζει την εργασία των συμβασιούχων.

Αλήθεια πόση βάση έχουν αυτοί οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης; Η αλήθεια είναι ότι και αυτή η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει και να διευρύνει την προσωρινή εργασία, ιδιαίτερα όταν αυτό το προσωπικό αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων όμως λυσσαλέα αντιδρά στο αίτημα να διασφαλίσει την σταθερή και μόνιμη εργασία. Επιπλέον με μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις έχει ανοίξει το δρόμο για να υπάρξει εναλλαγή με νέο προσωπικό στις θέσεις που κατέχουν συμβασιούχοι. Με αυτές τις ρυθμίσεις ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να οδηγηθούν χιλιάδες συμβασιούχοι στην απόλυση και την ανεργία!

Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ χρησιμοποίησε τους επικουρικούς και προχώρησε σε ανανεώσεις συμβάσεων για να καλύψουν τα κενά των μειωμένων προσλήψεων. Κατόπιν με νόμο καθόρισε την ημερομηνία λήξης των συμβάσεων τους (31/5/2019), αφού θα τους αντικαταστήσει με τους επιτυχόντες της επικείμενης προκήρυξης των 1200 θέσεων, χωρίς ακόμα να έχει δοθεί οποιαδήποτε δημόσια δέσμευση για το ποιας μορφής μοριοδότηση θα υπάρξει. Επισημαίνουμε εδώ ότι στους Δήμους όπου εφαρμόστηκε το αντίστοιχο νομοθετικό μοντέλο, η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων απολύθηκε!

Για τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις (πρώην εργολαβικοί), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με νέα νομοθετική ρύθμιση όρισε καταληκτική ημερομηνία αυτών των συμβάσεων στις 31/12/2019. Σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, στις περιπτώσεις που λήγουν οι συμβάσεις δεν θα υπάρξουν ανανεώσεις, αλλά θα γίνουν νέες προκηρύξεις για συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις συμβασιούχων  που υπηρετούν ήδη στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα σε αυτές τις  υπηρεσίες που καλύπτονται από εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα  ότι δεν θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις και δεν θα συσταθούν ξανά οι οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν με τους μνημονιακούς οργανισμούς. Αποδέχεται πλέον και προσχωρεί στο νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα περί «μικρού και επιτελικού κράτους» που θεωρεί ότι οι υποστηρικτές υπηρεσίες δεν πρέπει να εκτελούνται από μόνιμο προσωπικό. Αντίθετα επιλέγει την εκτέλεση αυτών των εργασιών είτε από ελαστικά εργαζόμενους είτε από εργολάβους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, οι εργολάβοι «ζουν και βασιλεύουν» σε ποσοστό πάνω από το 50% αυτών των υπηρεσιών στα νοσοκομεία.

Στους συμβασιούχους ΟΑΕΔ, αφού η κυβέρνηση έδωσε μια παράταση για να καλύψει τα κενά από τις μειωμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως φαίνεται προσανατολίζεται στο να μην γίνει νέα ανανέωση, αλλά να γίνει νέα προκήρυξη. Αυτό μαθηματικά θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις, αφού οι νυν συμβασιούχοι δεν θα έχουν καθόλου ανεργία ή θα έχουν ελάχιστους μήνες όταν γίνει η νέα προκήρυξη.

Η σημερινή κυβέρνηση, σε συνεννόηση  με την τρόικα και μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει πλέον εγκαταλείψει την τακτική των ανανεώσεων των συμβασιούχων στην υγεία (την οποία ακολούθησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα), και παράλληλα απαντά αρνητικά κάθε φορά που τίθεται από το συνδικαλιστικό κίνημα ζήτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν περιορίστηκε μόνο στις δηλώσεις αλλά ψήφισε μέσα στο 2018 νομοθετική διάταξη που απαγορεύει ρητά τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο.

Βεβαίως αυτό που προσπερνά με ευκολία η κυβέρνηση είναι το γεγονός  ότι η υγεία δεν είναι χώρος για πήγαινε – έλα συμβασιούχων εργαζομένων καθώς έτσι δεν διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικών και αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας.

Συμπερασματικά, μπορεί η ΝΔ απροκάλυπτα να μιλά για την απόφαση της να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των υπηρετούντων εργαζομένων, παρότι βασική επιλογή της είναι η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όμως και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από τις παραπάνω επισημάνσεις, ακολουθεί με μικροδιαφορές το ίδιο αφήγημα.

Γι’ αυτό και τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των συμβασιούχων πρέπει να βρουν δυναμική απάντηση.

Το ΜΕΤΑ έχει επισημάνει ότι η λύση αυτού του προβλήματος στηρίζεται στο τρίπτυχο: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και βεβαίως μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν σήμερα με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Παρόμοια Άρθρα