11.4 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Ομιλία του Απ. Καψάλη στην εκδήλωση του ΜΕΤΑ, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ

Με θέμα: «Τα συνδικάτα και τα εργασιακά δικαιώματα στη “μεταμνημονιακή εποχή»,

Πρόσφατα

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, η εκδήλωση του ΜΕΤΑ για τα συνδικάτα και τα εργατικά δικαιώματα στη “μεταμνημονιακή” εποχή. Κεντρικός ομιλητής ο Αποστόλης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Σημεία από την ομιλία του:

  • «Το μνημόνιο είναι ένα καθεστώς στο οποίο μια χώρα μπαίνει και βγαίνει όχι με ένα και δύο νόμους. Ούτε με ένα και δύο σκισίματα νόμων μπορούμε να βγούμε από αυτά. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα οικονομικό και κοινωνικό »
  • «…με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθεί όχι η ΓΣΕΕ, όχι τα συνδικάτα αλλά το γραφείο στατιστικών ερευνών των ΗΠΑ, η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα είναι +7 μονάδες, από το 19,1% που δίνεται από την κυβέρνηση».
  • «…όσον αφορά λοιπόν το είδος της σχέσης εργασίας, σταθερά τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των νέων συμβάσεων, κάθε μήνα, κινείτο μεταξύ του 55 και 60% προς όφελος της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας… στο Δημόσιο, τα τελευταία 2-3 χρόνια, το ποσοστό της προσωρινής απασχόλησης, του καθεστώτος, δηλαδή των ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και των ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) έχει εκτιναχθεί από το 4-5% που ήταν το 2013 στο 20% για το 2017».
  • Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους. «Ακόμη κι αν τροποποιήσει το μνημονιακό νόμο 4172/2013, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους μόνο από το Φλεβάρη ως τον Ιούνη κάθε χρονιάς και δώσει αυξήσεις 20 ευρώ όπως διαλαλούν τα παπαγαλάκια της, αυτές δεν θα είναι αυξήσεις. Γιατί τα 20 ευρώ θα τα παίρνει αμέσως πίσω με τη μείωση του αφορολόγητου. Επίσης, δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου των εργοδοτών ώστε να γίνει άμεσα σε όλους τους χώρους η αύξηση»
  • Μεγαλύτερος είναι ο εμπαιγμός για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, καθώς έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης παρόνομος. «Παραβιάζει τη διεθνή και την κοινοτική νομοθεσία και το Σύνταγμα γιατί επιβάλει μια δυσμενή, ρατσιστική διάκριση σε βάρος των νέων που είναι ως 25 ετών”. Οπότε η κατάργησή του είναι “μια αυτονόητη συμμόρφωση, μία διαδικασία που θα έπρεπε να είχε ήδη υλοποιηθεί και μάλιστα το προηγούμενο διάστημα».
  • Για την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, μιλάμε για έναν ακόμα εμπαιγμό, καθώς
  • οι εργοδότες δικαιούνται να μην δώσουν το μητρώο τους, αφού δεν τους υποχρεώνει ο νόμος. Αν μάλιστα είναι αποφασισμένοι να σαμποτάρουν την επέκταση της σύμβασης σε όλο τον κλάδο, μπορούν να επικαλεστούν το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να μη δώσουν αριθμό μητρώου.

Παρακολουθήστε το βίντεο για να ακούσετε τι είπε αναλυτικά ο Απόστολος Καψάλης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις