ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Με τους αγώνες μας να «σπάσουμε» την πολιτική της λιτότητας στην υγεία

Μπορεί η Κυβέρνηση να μιλά για το τέλος των μνημονίων όμως το αφήγημα αυτό έχει πολύ μικρή σχέση  με την σκληρή πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο  του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα τελευταία 8 χρόνια παραμένει ανέπαφο και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βιώνουν δύσκολες μέρες.

Ούτε συζήτηση για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751, καμία διάθεση για αποκατάσταση των καρατομημένων συντάξεων.

Ειδικότερα στο δημόσιο, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα στο αίτημα για αποκατάσταση των μισθών, στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και των ωρών εργασίας στα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια. Αντίθετα, καθημερινά οι εργαζόμενοι υφίστανται μια φορολογική επιδρομή μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και του ληστρικού ΕΝΦΙΑ ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η επιχείρηση περικοπής του ανθυγιεινού.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, αφού το εισόδημα τους βρίσκεται στον «πάτο», ενώ οι εργασιακές συνθήκες εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν βελτιώνονται.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών προτείνει στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδικήσεων που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς, μείωση των ωρών εργασίας και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων μέσω της υπογραφής ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η πρόταση αυτή πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων διαρκείας. Μόνο έτσι η πολιτική της λιτότητας μπορεί να σπάσει και να αντιμετωπιστούν τα δίκαια εργατικά αιτήματα.