19.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χαριστική ρύθμιση για τους πανεπιστημιακούς

Πρόσφατα

Οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τους λογαριασμούς έρευνας των πανεπιστημίων, “χαρίζει” η κυβέρνηση, με ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4559/2018 (άρθρο 35) του υπουργείου Παιδείας. Η ρύθμιση έχει αναφορά άμεσα και στο χώρο της Υγείας, καθώς αφορά πολλούς πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Οι πανεπιστημιακοί που ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα, υποχρεούνταν  να αποδίδουν στα ΑΕΙ στα οποία υπηρετούν ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν από την άσκηση επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η παρακράτηση αυτή αρχικά ήταν 30% (1997), ενώ μετά από διαμαρτυρίες μειώθηκε στο μισό (2011). Μάλιστα, η διαφορά του 15% επιστράφηκε σε όσους κατέβαλλαν κανονικά τις οφειλές τους. Το 2014 το ποσοστό της παρακράτησης μειώθηκε περαιτέρω στο 10% (2014) κι έπειτα στο 7% (2016).

Όμως παρά την σημαντική μείωση ένα μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών δεν απέδιδε τα προβλεπόμενα ποσά επί σειρά ετών, Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν σωρευτεί χρέη τα οποία φτάνουν, κατά περίπτωση, ακόμη και τις 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, παραγράφονται μέχρι και τα 2/3 των οφειλών αυτών.

Φαίνεται ότι το πανεπιστημιακό κατεστημένο καταφέρνει για μια ακόμα φορά να επιβάλλει χαριστικά δωράκια για την τσέπη του την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στην υγεία (γιατροί και εργαζόμενοι) υφίστανται τις συνέπειες από τις μνημονιακές περικοπές.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις