Νέα 24ωρη απεργία των ναυτεργατών | Τρίτη 4 Σεπτέμβρη

Έναρξη απεργίας: 4 Σεπτέμβρη 2018 και ώρα 6 το πρωί – Λήξη: 5 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 6 το πρωί

Από την απεργιακή συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ, στο πλοίο HORIZON, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της παράταξης στον αγώνα των απεργών ναυτεργατών | 03-09-18

«Όχι» εισέπραξαν οι ακτοπλόοι από τους ναυτεργάτες, διά μέσω της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ, στην πρότασή τους για αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών 1% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και άλλο 1% από 01/06/2019. Κατόπιν αυτού, προκηρύχθηκε νέα 24ωρη απεργία για τις 4 Σεπτέμβρη: θα ξεκινήσει στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί στις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης, με πιθανότητα κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΝΕΝ, η σημερινή απεργία βαίνει καλώς, καθώς η συμμετοχή των ναυτεργατών σε αυτή είναι καθολική, κι αυτό «επιβεβαιώνει τη βούληση των Ναυτεργατών να αγωνιστούν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που όχι μόνο παραμένουν καθηλωμένοι όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά έχουν διολισθήσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα λόγω των μειώσεων και των περικοπών τόσο από τις ναυτιλιακές εταιρίες όσο και από τα φοροληστρικά μέτρα όλων ως τώρα των κυβερνήσεων. Παράλληλα μαζί με τη μάχη για τις ΣΣΕ ο αγώνας αυτός έχει στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν το κοινωνικοασφαλιστικό, τα εργασιακά, την ανεργία και τις εργασιακές σχέσεις στα καράβια οι οποίες επίσης επιδεινώθηκαν την ίδια περίοδο. Για τη ΠΕΝΕΝ και τον ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας τα αιτήματα αυτά είναι ενιαία, αδιαίρετα και οποίος επιχειρεί να τα τεμαχίσει και να τα σαλαμοποιήσει, αντικειμενικά παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της» (βλ. σχετικό θέμα: ΠΕΝΕΝ: Ποιοι είναι οι υπονομευτές της απεργίας και των δικαίων διεκδικήσεων των ναυτεργατών)

Να σημειωθεί πως το πρωί, στο πλοίο HORIZON, αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ παραβρέθηκε στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΠΕΝΕΝ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατων (βλ. σχετικό θέμα: Αλληλεγγύη από το ΜΕΤΑ στους απεργούς ναυτεργάτες).

Η ΠΕΝΕΝ για τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ
που αποφάσισε τη νέα 24ωρη απεργίας

Αναφορικά με τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ, όπου κι αποφασίστηκε η νέα απεργία, όπως σημειώνει η ΠΕΝΕΝ, σε ανακοίνωσή της, η απεργία αποφασίστηκε ομόφωνα και για όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας. Να σημειωθεί πως η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ είχε ανακοινώσει την πρότασή της για νέα 24ωρη απεργία από νωρίς το πρωί σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποίησε σε διάφορα καράβια της ακτοπλοΐας.

Στην τοποθέτησή του, στην ΕΕ της ΠΝΟ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτών, Αντώνης Νταλακογεώργος, υπογράμμισε την ευθύνη κυβέρνησης – εφοπλιστών «που με την αδιαλλαξία τους αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ναυτεργατών, γεγονός που αναπόφευκτα μας οδηγεί στην κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα». Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της ΠΝΟ «που έχει δώσει βήμα και πρωτοβουλίες στο ΥΕΝ να καπηλεύεται το θέμα των ΣΣΕ και παράλληλα να αποσιωπά τις ευθύνες της από την άσκηση μιας αντιδραστικής – αντιλαϊκής πολιτικής η οποία από την μία παρέχει νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και από την άλλη τσακίζει τα δικαιώματα των ναυτεργατών». Σημείωσε ότι για την ΠΕΝΕΝ το ποσοστό αύξησης που προτείνει η ΠΝΟ δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες ούτε τις προσδοκίες του ναυτεργατικού κόσμου και επανέλαβε το τρίπτυχο των διεκδικήσεων της ΠΕΝΕΝ για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που θα καλύπτουν μεγάλο μέρος των απωλειών, κοινωνικοασφαλιστικό και εργασιακό.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ «καλεί να αναπτυχθεί μια πλατιά μαζική αγωνιστική συσπείρωση και δράση όλων των ναυτεργατών με σκοπό να οδηγήσουμε σε υποχώρηση, σε ρηγμάτωση και ανατροπή την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική… καλεί όλο το συνεπές αγωνιστικό και λαϊκό κίνημα να εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη του στους ναυτεργάτες, τις δίκαιες διεκδικήσεις και τον απεργιακό αγώνα τους».