24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι συμβαίνει με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ;

Πρόσφατα

Ερωτηματικά προκαλούν πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του τοπικού σωματείου στο ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τα οποία τα κενά στις βάρδιες του κλασικού ακτινολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου επιχειρήθηκε να καλυφθούν με προσωπικό που θα παρουσιαζόταν ότι παρείχε υπηρεσίες στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπήρξε ανάρτηση ανυπόγραφης ανακοίνωσης σε πίνακα του νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία καλούνταν εργαζόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στα ιδιωτικά απογευματινά εργαστήρια. Η ανακοίνωση αυτή προέκυψε μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο ότι το ακτινολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ παρουσιάζει μεγάλα κενά στη στελέχωση του, γεγονός που ενισχύει αυτές τις καταγγελίες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ενέργεια αυτή είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ή αν αυτό αποτελεί πάγια τακτική που ακολουθείται για να καλυφθούν κενά που υπάρχουν στη στελέχωση του ΠΑΓΝΗ. Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύει η αναφορά του προέδρου του Σωματείου του ΠΑΓΝΗ στον τοπικό τύπο σύμφωνα με τον οποίο «τέτοιου είδους λύσεις έχουν δοθεί και σε πολλά άλλα τμήματα του νοσοκομείου”.

Αν αυτό συμβαίνει είναι καραμπινάτη παρανομία αφού εργαζόμενοι που καλύπτουν βάρδιες σε κλινικές και εργαστήρια της τακτικής λειτουργίας του νοσοκομείου εμφανίζονται ότι παρέχουν υπηρεσίες στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία. Με αυτό τον τρόπο από τη μια καλύπτονται τα λειτουργικά κενά στην τακτική λειτουργία του νοσοκομείου και ταυτόχρονα δίνεται η «δυνατότητα” να αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι από τους λογαριασμούς των ιδιωτικών απογεματινών ιατρείων τους οποίους βεβαίως τροφοδοτούν με χρήματα οι πολίτες από την τσέπη τους.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγχέονται με την δυνατότητα που δίνεται από το νόμο για υπερωριακή εργασία που αποζημιώνεται από το κράτος ενώ στην περίπτωση των απογευματινών ιατρείων την εργασία αυτή την πληρώνουν ακριβά οι πολίτες από την τσέπη τους.

Αν λοιπόν αυτές οι καταγγελίες ευσταθούν είναι σχεδόν σίγουρο ότι:

– θα συντάσσονται πλασματικά προγράμματα εργασίας όπου εργαζόμενοι θα εμφανίζονται ότι παρέχουν υπηρεσίες στα απογευματινά ιατρεία ενώ αυτοί θα εργάζονται στην τακτική λειτουργία σε κλινικές, εργαστήρια ακόμα και σε άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου,

–   εξετάσεις και εργασίες που γίνονται στην τακτική λειτουργία του Νοσοκομείου να εμφανίζονται ότι πραγματοποιούνται στην λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία (ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια) για να μπορούν με ένα νομιμοφανή τρόπο να πληρωθεί το προσωπικό,

– θα παραβιάζεται κατάφορα η νομοθεσία για το χρόνο εργασίας αφού εργαζόμενοι θα παρέχουν υπηρεσίες πάνω από επιτρεπτά όρια μέσα στην εβδομάδα, χωρίς ρεπό και χωρίς να μεσολαβεί ο αναγκαίος χρόνος για ημερήσια ανάπαυση.

Η πιθανότητα να ακολουθείται αυτή η τακτική δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν λάβουμε υπόψη τις σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση τόσο του ΠΑΓΝΗ αλλά και γενικότερα των Νοσοκομείων.

Άλλωστε το συνδικαλιστικό κίνημα διαχρονικά έχει επισημάνει ότι τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και εργαστήρια πέραν από την επιβάρυνση που έχουν στις τσέπες των πολιτών μπορούν να «εισάγουν” τέτοιου είδους  στρεβλώσεις ακόμα και να χρησιμοποιηθούν για αθέμιτες πρακτικές.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πρέπει η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ  και η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας να δώσουν απαντήσεις για αυτές τις αποκαλύψεις και εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες να πάρουν μέτρα να σταματήσει μια τέτοια απαράδεκτη τακτική.

Η τακτική της σιωπής απέναντι σε τέτοια φαινόμενα προφανώς δεν είναι χρυσός…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις