ΜΕΤΑ: Έντονη καταδίκη της ωμής βίας εις βάρος του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ

Το ΜΕΤΑ καταδικάζει με έντονο τρόπο την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στους προβλήτες της Cosco (ΕΔΕΔΕΠ) Μάρκος Μπεκρής, την περασμένη Τρίτη 14 Αυγούστου, από το μηχανισμό που έχουν στήσει οι εργολάβοι, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το καθεστώς ειλωτείας, τρομοκρατίας αλλά και οι άθλιες συνθήκες εργασίας στο Λιμάνι.

Ο πρόεδρος της Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά δέχθηκε την άνανδρη επίθεση από το νέο επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής «D-Port» Βασίλη Παπαδόγγονα, την ώρα που μιλούσε στους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Ο επόπτης τον πλησίασε ύπουλα από πίσω και τον χτύπησε στον αυχένα, με αποτέλεσμα -ο συνδικαλιστής που τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων στη μέση- να μεταφερθεί, στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αυχένα.

Η τραμπούκικη επίθεση δεν είναι καθόλου τυχαία, με το δεδομένο πως έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα δυναμικοί αγώνες στους προβλήτες της Cosco, αγώνες που ανάγκασαν την εργοδοσία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, η οποία θα δεσμεύει όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, αλλά και όσες τυχόν δραστηριοποιηθούν στο μέλλον, και θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, στα 8 χρόνια που η «Cosco» λειτουργεί τους συγκεκριμένους προβλήτες, μέσω θυγατρικών εργολαβικών εταιρειών.

Το ΜΕΤΑ δηλώνει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους και στο Σωματείο τους, και καλεί τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες να καταδικάσουν την επίθεση εναντίον του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ, αφού σαφώς στοχεύει στην τρομοκράτησή τους αλλά και σε μια προσπάθεια να ακυρωθούν οι αγώνες τους για την υπογραφή ΣΣΕ, ώστε να διατηρηθεί το σημερινό δουλεμπορικό καθεστώς στο Λιμάνι, για το οποίο η κυβέρνηση έχει σημαντικότατες ευθύνες, αφού διατηρεί και ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο, το οποίο εκμεταλλεύονται υπέρ το δέον Cosco και εργολάβοι.