4.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Λέσβος: Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Βοστάνειο Νοσοκομείο

Ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου

Πρόσφατα

Διαρκή και σημαντικά είναι τα προβλήματα λειτουργίας του Βοστανείου, εξαιτίας της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και των ελλείψεων σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες.

Το Νεφρολογικό Τμήμα μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε με τρεις νεφρολόγους, ενώ μια γενική γιατρός, συμμετείχε στις εφημερίες. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) υποβάλλονται – σε τακτική βάση – σε αιμοκάθαρση 80 με 85 νεφροπαθείς. Σε αυτούς προστίθενται οι έκτακτες αιμοκαθάρσεις νοσηλευόμενων ασθενών, οι νεφροπαθείς άλλων νοσοκομείων, που επισκέπτονται τη Λέσβο τη θερινή περίοδο και οι νεφροπαθείς πρόσφυγες, που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί. Από τις αρχές του Ιουλίου το Νεφρολογικό τμήμα έμεινε με μία νεφρολόγο, καθώς η άλλη βρίσκεται σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια, και η τρίτη έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Η εναπομείνασα νεφρολόγος είναι επιφορτισμένη – εκτός της ΜΤΝ – με το τακτικό εξωτερικό νεφρολογικό ιατρείο, τις νεφρολογικές εκτιμήσεις των νοσηλευόμενων ασθενών, τα επείγοντα περιστατικά και τις εφημερίες. Η απόσπαση ενός νεφρολόγου μέχρι της 20 Αυγούστου έδωσε μια πρόσκαιρη ανάσα, όμως σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Η θέση της νεφρολόγου που συνταξιοδοτείται, δε έχει προκηρυχθεί για γραφειοκρατικούς λόγους. Ενώ μια οργανική θέση, καταργήθηκε προς όφελος άλλης ειδικότητας, πριν λίγα χρόνια. Η λειτουργία του Νεφρολογικού με μια νεφρολόγο θέτει σοβαρό θέμα για την ασφαλή λειτουργία του τμήματος και της ΜΤΝ.

Το Διαβητολογικό Ιατρείο του Βοστανείου είναι η μοναδική δημόσια δομή, στην οποία μπορούν να βρουν εξειδικευμένη και δωρεάν περίθαλψη οι διαβητικοί ασθενείς της Λέσβου. Ωστόσο το ιατρείο έχει μείνει από τις αρχές του 2018 χωρίς μόνιμο διαβητολόγο, λόγω συνταξιοδότησης της μοναδικής εξειδικευμένης συναδέλφου. Προσωρινά λειτουργεί, με γιατρό του ιδιωτικού τομέα, που έχει προσληφθεί με μπλοκάκι. Η Διοίκηση δεν προχώρησε στην προκήρυξη της θέσης, όπως όφειλε να είχε κάνει πριν από ένα χρόνο. Ούτε φρόντισε έγκαιρα ένας εκ των υπηρετούντων γιατρών να εξειδικευτεί, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες παρακολούθησης των διαβητικών ασθενών. Αντίθετα με αυταρχικό τρόπο, προσπαθεί να εξαναγκάσει συγκεκριμένη παθολόγο, να αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη των διαβητικών ασθενών. Η συνάδελφος έχει σημαντική εμπειρία στον σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο δεν είναι διαβητολόγος. Επίσης η αποκλειστική επιφόρτισή της με την ευθύνη της λειτουργίας ιατρείου για διαβητικούς ασθενείς, θα την αποσπάσει ουσιαστικά από την κλινική της, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του τμήματος.

Οι δεκαπέντε επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν στο Βοστάνειο παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο για 2 ως 8 χρόνια. Παρά τον τίτλο του “επικουρικού”, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου. Στο τέλος του 2018 και τις αρχές του 2019, θα λήξει η θητεία πολλών εξ αυτών, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή δυσλειτουργία στο νοσοκομείο μας. Αν η θητεία τους δεν ανανεωθεί, τότε το νοσοκομείο θα στερηθεί τις υπηρεσίες έμπειρων και μάχιμων γιατρών, που στηρίζουν επί χρόνια τη λειτουργία του Βοστανείου.

Οι τραγικές ελλείψεις ειδικευόμενων γιατρών στο Βοστάνειο, αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα που προέκυψε ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία. Η υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, η υποχρηματοδότηση και το πολυετές πάγωμα των προσλήψεων γιατρών επί θητεία στο Ε.Σ.Υ., κατευθύνουν τους νέους γιατρούς στην αναγκαστική μετανάστευση. Τα νοσοκομεία ακόμα και της Αθήνας έχουν αδειάσει από ειδικευόμενους, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως είναι το Βοστάνειο. Ολόκληρες κλινικές του Βοστανείου έχουν αδειάσει από ειδικευόμενους.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι ενδεικτικά της γενικότερης γύμνιας του Ε.Σ.Υ. Μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, η κατάσταση διάλυσης δεν έχει αναταχθεί. Με τη διαιώνιση των ίδιων πολιτικών, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις προσλήψεις επικουρικών, τα μπλοκάκια, τα ιδιωτικά συνεργεία, τις αναγκαστικές μετακινήσεις, τα «εντέλεσθε» κτλ. δεν μπορεί να βελτιωθεί η δραματική κατάσταση, που επικρατεί. Με τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, με απαρχαιωμένους οργανισμούς και με γερασμένο και εργασιακά εξουθενωμένο προσωπικό θα συνεχίζεται η υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και η κατάρρευση της λειτουργίας συγκεκριμένων τμημάτων και υπηρεσιών.

Απαιτούμαι το Νεφρολογικό Τμήμα να ενισχυθεί άμεσα με τουλάχιστον έναν νεφρολόγο. Η 2η ΥΠΕ να ζητήσει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, για άμεση πρόσληψη επικουρικού νεφρολόγου στη Μυτιλήνη. Να προκηρυχθεί άμεσα η θέση επί θητεία της νεφρολόγου, που συνταξιοδοτείται με άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Να ανακληθούν από τη Διοίκηση οι εντολές στη συνάδελφο παθολόγο, που την αναγκάζουν να αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη της λειτουργίας ιατρείου για διαβητικούς ασθενείς. Να προκηρυχθεί τώρα θέση επί θητεία (και επικουρικού) ενδοκρινολόγου ή παθολόγου με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη. Να εξειδικευθεί συνάδελφος στη διαβητολογία, με ευθύνη του Νοσοκομείου. Την περίθαλψη των διαβητικών ασθενών να την αναλάβει προσωρινά το παθολογικό ιατρείο με τη συνεργασία όλων των παθολόγων.

Να προκηρυχθούν ως θέσεις επί θητεία, όλες οι θέσεις που καλύπτουν σήμερα οι επικουρικοί γιατροί, ώστε να πάψει η πολύχρονη ομηρία τους. Να χαρακτηριστεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης ως δομή «άγονης Α΄περιοχής», ώστε οι υπηρετούντες γιατροί που συμπληρώνουν 5 έτη πραγματικής θητείας, να μπορούν να μετατεθούν σε κενή οργανική θέση άλλης περιοχής. Αυτό θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό κίνητρο προσέλκυσης νέων επιμελητών. Να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς όλων των βαθμίδων, προκειμένου να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή μίζερη κατάσταση. Επιμένουμε στον αγώνα μας για μαζικές προσλήψεις γιατρών επί θητεία και μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών. Για να ανατραπεί η πολιτική της υποχρηματοδότησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγεία για όλους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις