15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρατσιστικό «ντελίριο» στην Ιταλία

Ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, εμμένει στην αντιμεταναστευτική ρητορική του την ώρα που οι επιθέσεις σε πρόσφυγες γίνονται όλο και πιο πολλές

Πρόσφατα

Τα πρώτα σημάδια διχασμού έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην κυβερνητική συμμαχία της Ιταλίας, καθώς ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι όχι μόνο εμμένει στην αντιμεταναστευτική ρητορική του, αλλά το πάει ένα βήμα παραπέρα με πλείστες ρατσιστικές αναφορές σε κάθε ευκαιρία. Η ρητορική κατά των μεταναστών έχει διεισδύσει βαθιά στην ιταλική κοινωνία, μολύνει τον δημόσιο και όχι μόνο βίο του τόπου και πλέον ραγίζει το γυαλί του πολιτικού γάμου Λέγκας – Πέντε Αστεριών.

Τα πρώτα σημάδια διχασμού ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Από την αρχή αυτής της ετερόκλητης συμμαχίας που προέκυψε από ανάγκη έπειτα από τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου και μια ακυβερνησία περισσότερων από 80 ημερών, όλοι προδιέγραφαν ότι τα σύννεφα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν.

Μέχρι σήμερα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο έκανε τα στραβά μάτια. Ομως μια σειρά από ρατσιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα τις περασμένες ημέρες και κυρίως οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ματέο Σαλβίνι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σήμερα ο ένας μετά τον άλλον βουλευτές και γερουσιαστές του Ντι Μάιο βγαίνουν μπροστά για να καταγγείλουν το ρατσιστικό «ντελίριο» που δηλητηριάζει αργά και σταθερά την κοινωνία και την ίδια τη δημοκρατία.

Πληθαίνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις

Πριν από λίγες ημέρες, ένας Μαροκινός 43 ετών ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από δυο ιταλούς συνομηλίκους του οι οποίοι πίστεψαν ότι ο άτυχος άνδρας ήθελε να διαρήξει διαμέρισμα σε περιοχή της πόλης Απρίλια, νότια της Ρώμης. Σχεδόν ταυτόχρονα ένας άλλος μετανάστης από τη Σενεγάλη, που δούλευε ως σερβιτόρος σε καφέ στη Σικελία, έφαγε χωρίς κανέναν προφανή λόγο ξύλο από ντόπιους νεαρούς οι οποίοι την ώρα που τον έδερναν του φώναζαν «γύρνα κ@@όμαυρε πίσω στην πατρίδα σου».

Σε ένα τρίτο περιστατικό η πρωταθλήτρια σφαιροβολίας και ομολογουμένως μία από τις μεγάλες ελπίδες του ιταλικού αθλητισμού, Ντέζι Οζάκουε, δέχτηκε επίθεση στην πόλη Μονκαλιέρι έξω από το Τορίνο, όταν δυο άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο της πέταξαν αβγό στο πρόσωπο τραυματίζοντάς τη σοβαρά στο μάτι. Η ίδια δήλωσε ότι το κίνητρο ήταν ρατσιστικό (μιας και είναι κόρη Νιγηριανών) και πως οι δράστες θεώρησαν ότι είναι μια μαύρη ιερόδουλη και για αυτόν τον λόγο θέλησαν να την τιμωρήσουν. Ομως τώρα, πρόσθεσε, «αυτό που βλέπω είναι ότι οι προκαταλήψεις εναντίον των μεταναστών γίνονται τάση και γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».

Σαν να μην έφθανε αυτό, ανήμερα της επετείου γέννησης του πάλαι ποτέ δικάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ο ηγέτης της Λέγκας Σαλβίνι έγραψε με καμάρι σε Facebook και Twitter: «Τόσο πολλοί εχθροί, τόσο μεγάλη τιμή» σε μια έμμεση αλλά και σαφή αναφορά στο «μότο» του Μουσολίνι: «Πολλοί εχθροί, πολλή τιμή».

Διχασμός ακόμη και μέσα στους Πεντάστερους

Αν και ο Ντι Μάιο ωστόσο υπερασπίστηκε τον εταίρο του λέγοντας ότι ειδικά η περίπτωση της Οζάκουε χρησιμοποιήθηκε για πολιτικό κέρδος, πολλοί βουλευτές του δεν συμμερίστηκαν την άποψη αυτή και για πρώτη φορά έσπασαν τη σιωπή τους: «Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε τι συμβαίνει. Εχουμε όλοι ευθύνη να ορθώσουμε ένα τείχος μπροστά σε αυτές τις απαράδεκτες και αχρείες συμπεριφορές και κυρίως να μη χρησιμοποιούμε σλόγκαν που σχετίζονται με τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας μας» ήταν τα λόγια Βιντσέντζο Σπανταφόρα, υποδιευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού.

Τα λόγια του ακολούθησαν και άλλοι. Ο γερουσιαστής των Πέντε Αστέρων Ματέο Μαντέρο δήλωσε ότι «το να σκιαγραφούμε συνεχώς το διαφορετικό ως την αιτία για κάθε κακό ενθαρρύνει κάθε λογής ρατσιστή». Οσο για τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο δήλωσε: «Στον ρατσισμό δεν χωρούν παραχωρήσεις. Πρέπει πάντα να τον πολεμάμε. Κυρίως γιατί οι μετανάστες δεν μπορούν να μένουν εκεί όπου τα ανθρώπινα διακαιώματα έχουν καταπατηθεί».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις