12.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΚΠΑ: Έχει ολοκληρωθεί το 70% των ταυτοποιήσεων

Πρόσφατα

Το έργο της αναγνώρισης των θυμάτων συνεχίζει για έβδομη ημέρα το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής με τη συνδρομή της Οδοντιατρικής Σχολής. Οι εξετάσεις σε σορούς από τη φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας συνεχίζονται και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΚΠΑ έχει ολοκληρωθεί το 70% των ταυτοποιήσεων και παραδίδονται συνεχώς τα πιστοποιητικά θανάτου στους συγγενείς.

Όλες οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά στο Εργαστήριο, με τη βοήθεια των ειδικών αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, παρουσία ψυχολόγων. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, γιατί πλέον απομένουν προς ταυτοποίηση τα πλέον πολύπλοκα από επιστημονικής πλευράς περιστατικά.

Άλλες δράσεις του ΕΚΠΑ για τους πυρόπληκτους

Παράλληλα κλιμάκιο του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενο από ιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, υποστηρίζει από τις 25 Ιουλίου την Ε’ Κατασκήνωση Παιδιών Νέας Μάκρης, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 100 πληγέντες. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών, έχει οργανωθεί το ιατρείο της κατασκήνωσης, καθώς και το υπάρχον φαρμακείο με σχετικό υλικό και παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Κλιμάκιο του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων” του Τμήματος Γεωλογίας βρίσκεται στην περιοχή και καταγράφει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για α) την άμεση αποτύπωση με σύγχρονες τεχνολογίες (UAV – Δορυφορικά Συστήματα) των φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των επιπτώσεών τους, β) την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα, στην υδρόσφαιρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και προτάσεις άμεσης προστασίας τους, γ) την εκτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και προτάσεις προστασίας και ανάκαμψής της, δ) τη θωράκιση της περιοχής από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα και κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις και κατολισθήσεις, ε) τη διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για την προστασία της περιοχής και τη μείωση των επαπειλούμενων επιπτώσεων και στ) τον σχεδιασμό χωροταξικών, πολεοδομικών σχεδίων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, με γνώμονα τη μείωση της τρωτότητας σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

Υπάρχει σημαντική συμμετοχή στις Μονάδες Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν καθώς και σε Μονάδες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων της Αττικής από μέλη της Κοινότητας του ΕΚΠΑ. Αυτή η δράση έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε πλάσμα.

Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας οργανώνει πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για τις ανάγκες αμέσου προτεραιότητας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, συγκεντρώνει φαρμακευτικό υλικό: Betadine, γάζες, παυσίπονα, αναπλαστικές κρέμες, ορούς για καθαρισμό πληγών, αντιβιοτικές κρέμες (fucidin, fucicort, κορτιζονούχες κρέμες). Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται καθημερινά 09:00-14:00 στη Γραμματεία του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (κτήριο ΔΝΕΓ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) μέχρι και την Τετάρτη 01/08/2018.

Για τα άλλα είδη (τρόφιμα και λοιπό υγειονομικό υλικό) είναι ήδη σε εξέλιξη η σχετική πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για όσα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας επιθυμούν να συνεισφέρουν:

– Εμφιαλωμένα νερά

– Χυμοί

– Τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν (κονσέρβες, φρυγανιές, γάλατα μακράς διαρκείας)

– Είδη προσωπικής υγιεινής

Τα είδη συλλέγονται στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, Κτήριο Παλαιού Χημείου, Μαυρομιχάλη 17-19, από 26/7/2018 έως και 3/8/2018 και ώρες 9:00 – 16:00 και θα διατεθούν στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής. Τηλ επικοινωνίας. 210 368 8065

Η Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” από το απόγευμα της Δευτέρας 23/7/2018 συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών στα παιδιά και τις οικογένειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το Νοσοκομείο υποδέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται το σύνολο των παιδοψυχιατρικών περιστατικών από την πρώτη στιγμή. Η Διασυνδετική Υπηρεσία της Κλινικής με πλήρη διεπιστημονική στελέχωση ετέθη, παραμένει και θα παραμείνει για όσο χρειάζεται σε πλήρη 24ωρη διαθεσιμότητα. Μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί ψυχολογική και ψυχιατρική αξιολόγηση και αντιμετώπιση το σύνολο των παιδιών και των οικογενειών τους. Σε αντίστοιχη ετοιμότητα είναι και οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές στο Νοσοκομείο Αρεταίειο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις