5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Κοινωνικός Τουρισμός: Πετσοκομμένες παροχές και πολλαπλά εμπόδια

Πρόσφατα

Η δραματική μείωση του εισοδήματος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης τις έχει οδηγήσει σε αδυναμία να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων η ανάγκη και το δικαίωμα έστω για λίγες μέρες διακοπών και ξεκούρασης το καλοκαίρι έχει γίνει «όνειρο θερινής νυκτός». Ακόμα και εκείνοι οι εργαζόμενοι που καταφέρνουν να πάνε διακοπές, περιορίζουν κάθε χρόνο τη χρονική τους διάρκεια, ενώ για πάρα πολλούς από αυτούς η μοναδική δυνατότητα που τους μένει είναι κάποιο σπίτι στο χωριό τους ή η φιλοξενία από συγγενείς και φίλους.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση και η κυβέρνηση συνεχίζει να διαφημίζει την… «κοινωνική πολιτική», ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ενταγμένος πλέον στον ΟΑΕΔ), που έδινε τη δυνατότητα σε εργατικές οικογένειες να πηγαίνουν ορισμένες μέρες διακοπές, από το 2012 έχει συρρικνώσει στο ελάχιστο τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν σε αυτόν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Και αυτό μάλιστα σε αντιδιαστολή με τους εργοδότες, οι οποίο το 2012 απαλλάχτηκαν από τη συγκεκριμένη εισφορά.

Την πολιτική αυτή, η οποία εγκαινιάστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου το 2012, συνεχίζει… «επάξια» η σημερινή κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας και σε αυτόν τον τομέα ότι η «κοινωνική ευαισθησία» της είναι μόνο για τα τηλεοπτικά «παράθυρα» και τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν τις ίδιες εισφορές, ωστόσο τους παρέχονται πετσοκομμένα προγράμματα, με κονδύλια υποπολλαπλάσια των εισφορών τους, για να πανηγυρίζει πλεονεκτικά η κυβέρνηση για τα πλεονάσματα του ΟΑΕΔ (στον οποίο εντάχθηκαν το 2012 ο ΟΕΕ και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να πάνε διακοπές έστω μια βδομάδα το καλοκαίρι.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις περικοπές του προγράμματος

Για να φανεί το μέγεθος της απώλειας για τους εργαζόμενους αλλά και το μέγεθος της κοροϊδίας σε βάρος τους και από τη σημερινή κυβέρνηση, αρκεί να συγκρίνει κάποιος τα στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο Πρόγραμμα του ΟΕΕ για το 2011 και το 2018.

Σύμφωνα με αυτά:

— Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2011 ήταν ύψους 62,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος συρρικνώθηκε μόλις στα 10 εκατ. ευρώ! Και αυτό παρότι τα έσοδα του οργανισμού, δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι για αυτόν το σκοπό, φέτος θα ανέλθουν στο ποσό των 127 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

— Οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα, από 570.000 το 2011, φέτος είναι μόλις 140.000 άτομα.

— Οι μέρες διανυκτέρευσης που επιδοτούνται από τον ΟΕΕ συρρικνώθηκαν και αυτές από 7 σε 5 διανυκτερεύσεις (προβλέπονται έως 10 διανυκτερεύσεις μόνο για Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και αυτό σε σύνδεση… με το Προσφυγικό!).

— Σε αντίθεση με το παρελθόν, το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει στους δικαιούχους τους συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι οι αιματηρές περικοπές στις συντάξεις έχουν οδηγήσει και τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων να μην μπορεί να κάνει διακοπές.

Ακόμα και όσοι παίρνουν το «χαρτάκι», δυσκολεύονται να το αξιοποιήσουν!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: Ακόμα και από αυτούς που παίρνουν το «πολύτιμο χαρτάκι», στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, μόνο ένα μικρό μέρος τους καταφέρνουν τελικά να το αξιοποιήσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και τις 20 Ιούλη, ο ΟΑΕΔ δεν έχει ακόμα καταρτίσει τους οριστικούς πίνακες με τους δικαιούχους του προγράμματος για φέτος. Οι προσωρινοί πίνακες αναρτήθηκαν μόλις την περασμένη βδομάδα, εν μέσω θέρους. Ουσιαστικά, δηλαδή, η φετινή καλοκαιρινή περίοδος χάθηκε, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις, πάροχοι του προγράμματος, έχουν οριστικοποιήσει τις κρατήσεις τους για τον μήνα Αύγουστο, που είναι ο μήνας με την υψηλότερη τουριστική κίνηση. Καθώς μάλιστα το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά, το ίδιο έγινε και προηγούμενες χρονιές, προκύπτει το βάσιμο ερώτημα αν τελικά πίσω και από αυτήν την πλευρά υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μεθόδευση.

Από τα στοιχεία και προηγούμενων προγραμμάτων, μάλιστα, φαίνεται πως η απορροφητικότητα που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ μικρή. Πάνω από τα μισά προϋπολογιζόμενα κονδύλια δεν εκταμιεύονται, η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν συμμετέχει, οι περισσότερες επιταγές των δικαιούχων δεν εξαργυρώνονται… Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα του 2013 – 2014, με βάση τα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΔ, από τους 100.000 περίπου δικαιούχους, τελικά αυτοί που έκαναν χρήση της επιταγής κοινωνικού τουρισμού ήταν μόλις 20.000!

Η αδυναμία πολλών εργαζόμενων και άνεργων δικαιούχων να κάνουν τελικά χρήση της επιταγής έχει να κάνει με πολλούς λόγους: Ενας λόγος είναι οι ίδιες οι μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΟΑΕΔ που αναφέρθηκαν και παραπάνω, αφού όταν τελικά οριστικοποιούνται οι πίνακες των δικαιούχων, πάρα πολλοί από αυτούς δεν μπορούν πια να κλείσουν διακοπές σε κάποιο κατάλυμα. Ενας άλλος σοβαρός λόγος είναι τα προβλήματα με το ίδιο το ύψος της επιδότησης, αφού αυτό περιορίζεται μόνο στο κόστος της διαμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει επιβάρυνση του δικαιούχου ακόμα και για το κόστος του πρωινού, ενώ σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα και το ύψος της επιδότησης δεν καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης, όπως και των γευμάτων που επιβαρύνουν εξολοκλήρου τον δικαιούχο. Ενα βασικό έξοδο των διακοπών, όπως είναι η μεταφορά μιας οικογένειας σε κάποιο νησί ή σε κάποιον πιο μακρινό προορισμό, το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για μια οικογένεια, των καυσίμων, των διοδίων, είναι στην πράξη απαγορευτικό. Για όλα αυτά, μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι δικαιούχοι επιλέγονται με βάση το εισόδημα, άρα σε συνθήκες πετσοκόμματος του προγράμματος, καθίζησης των μισθών, μεγάλης ανεργίας και αύξησης της υποαπασχόλησης, εννοείται ότι μιλάμε για δικαιούχους και οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, οι οποίες αδυνατούν τελικά να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα έξοδα.

Πάνω απ’ όλα τα πλεονάσματα…

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στο πρόγραμμα δεν υπάρχει η πρόβλεψη για επιλαχόντες. Δηλαδή δεν δίνεται η δυνατότητα σε εργαζόμενους ή άνεργους που έκαναν αίτηση αλλά αποκλείστηκαν λόγω «χαμηλής μοριοδότησης», να μπορούν να πάρουν κουπόνια με βάση τον αριθμό των δικαιούχων που τελικά δεν τα αξιοποίησαν. Επιβεβαιώνεται, και με αυτόν τον τρόπο, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ακόμα και τέτοιοι οργανισμοί να μην εξαντλούν όλους τους πόρους που διαθέτουν για την κάλυψη των αναγκών για τις οποίες υποτίθεται έχουν συσταθεί, αλλά να παρουσιάζουν τεράστια πλεονάσματα.

Ετσι, ενώ οι μισθωτοί μέσω των εισφορών από το μισθό τους θα καταβάλλουν το 2018 το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε ΟΕΚ και ΟΕΕ, που πλέον υπάγονται στον ΟΑΕΔ, αυτοί θα αποδώσουν σε παροχές μόνο 60 εκατ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, ο ΟΕΚ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένεται να έχει το 2018 έσοδα 273 εκατ. ευρώ, αλλά οι παροχές του, δηλαδή η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου, θα είναι μόλις 35 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, όπως είδαμε και παραπάνω, τα έσοδα του ΟΕΕ θα είναι 127 εκατ. ευρώ, όταν οι παροχές του περιορίζονται μόλις στα 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις 10 εκατ. αφορούν στο φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού!

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΕΕ έχει πλέον περικόψει εντελώς και τη χρηματοδότηση για αγορά βιβλίων από τους εργαζόμενους, όπως και την επιδότηση για εισιτήρια σε θεατρικές παραστάσεις.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα πετύχει και φέτος τα ματωμένα πλεονάσματα, που στην περίπτωση του ΟΑΕΔ θα φτάσουν τα 586 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις