8 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Μαρούσι: Ενημερωτική συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με δημοτικούς συμβούλους και παρατάξεις

Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου πραγματοποίησε συνάντηση και ενημέρωσε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και τέθηκαν όλα τα προβλήματα άλλα και τα αιτήματα μας.

Το πρώτο θέμα που θέσαμε είναι τα Εργατικά Ατυχήματα ευτυχώς ακόμα στο δήμο μας δεν έχουμε θανατηφόρα. Όμως σε μεγάλο βαθμό και με ευθύνη της δημοτικής αρχής ένα μέρος αυτών δεν δηλώθηκαν ποτέ. Η απογύμνωση των υπηρεσιών από προσωπικό με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και η έλλειψη των απαραίτητων Μέσων Προστασίας είναι οι κύριοι παράγοντες των εργατικών ατυχημάτων στο δήμο μας. Παράλληλα τόσο ο Τεχνικός Ασφαλείας αλλά και η Ιατρός Εργασίας ουδέποτε μας έχουν ενημερώσει ούτε για τα ποια μέτρα έχουν εισηγηθεί για την αποτροπή και άλλων ατυχημάτων αλλά ούτε μας έχουν δείξει τις εκθέσεις τους που κατά καιρούς θα έπρεπε να είχαν φτιάξει.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Η Διοίκηση του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει μέχρι κεραίας το αντιδραστικό οπλοστάσιο των νόμων. Έχει αποδείξει ότι αποτελεί το καλό παιδί των κυβερνήσεων  και της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και ο Δήμαρχος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση. Στόχος τους να πετσοκόψουν τις τεχνικές υπηρεσίες και να τις χαρίσουν στα εργολαβικά συμφέροντα προκειμένου να ικανοποιήσουν την κερδοφορία τους. Και στη παρούσα φάση η κερδοφορία τους δεν είναι και μικρή αφού το κόστος μόνο για τα οχήματα σύμφωνα με τη μελέτη αγγίζει τα 3 εκ. ευρώ. Είναι αδιανόητο να βγαίνει απορριμματοφόρο από συνεργείο και να πιάνει φωτιά στην Αττική οδό και να μην ανοίγει μύτη για τον εργολάβο.

Θυμίσαμε ότι ο δήμος μας είχε ένα από τα καλύτερα συνεργεία στα βόρεια προάστεια πλήρη εξοπλισμένο. Επίσης ο δήμος μας το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε ανανέωση του στόλου αγοράζοντας και δύο τράκτορες χωρητικότητας 15 τόνων ο κάθε ένας. Πόσους τόνους παραπάνω μεταφέρουμε καθημερινά; Γιατί η Διοίκηση του Δήμου δεν τήρησε τις περσυνές δεσμεύσεις της ότι δεν θα ξαναδοθούν τα ογκώδη σε εργολάβο;

Επίσης θέσαμε το θέμα των δολιοφθορών που κατά καιρούς είχαμε στο δήμο μας και δυστυχώς σχετίζεται με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Και ενώ η Διοίκηση έχει δηλώσει ότι έχει προχωρήσει σε ΕΔΕ επί της ουσίας όμως καμιά ΕΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί. Και δώσαμε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως για παράδειγμα τα ροκανίδια που βρέθηκαν στο σασμάν σε έναν από τους δύο τράκτορες ή τα μπουλόνια που βρέθηκαν σε canter και βέβαια υπάρχουν και άλλες  κ.λ.π.

Το άλλο που θέτουμε είναι οι εντολές που δίνονται και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα. Τα οχήματα βγαίνουν από το αμαξοστάσιο και δεν διαθέτουν ούτε ένα έγγραφο. Το που πάνε, το που αδειάζουν κανείς εγγράφως δεν ξέρει και κανείς δεν παίρνει βέβαια  την ευθύνη. Αυτή η κατάσταση είναι εντελώς παράλογη και άμεσα θα πρέπει να σταματήσει.

Το τρίτο θέμα που κατά τη γνώμη μας θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι το Θέμα του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών. Για πρώτη φορά η Διοίκηση του δήμου απαξίωσε τους συναδέλφους μας διοικητικούς θεωρώντας τους ανίκανους (αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου) και προχώρησε στην εκχώρηση της δημιουργίας του από εταιρεία με το εξωφρενικό ποσό των 60.000 ευρώ. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί η Διοίκηση θέλει να πετσοκόψει Δ/σεις και Τμήματα ενισχύοντας τις ιδιωτικοποιήσεις  ; Μήπως γιατί μέσα από τον Ο.Ε.Υ. θα προχωρήσει στην παρά πέρα ελαστικοποίηση της εργασίας μέσα από τη λεγόμενη «εθελοντική» εργασία;

Τέταρτο θέμα και ίσως και το πιο βασικό είναι το θέμα του ΟΚΟΙΠΑΔΑ και στο σύνολο του αλλά και για τους παιδικούς σταθμούς. Ειδικά στο κομμάτι του Νομικού προσώπου οι διοικητικές υπηρεσίες στην ουσία υπολειτουργούν. Αν σήμερα υφίσταται νομικό πρόσωπο στο δήμο μας αυτό οφείλεται στους αγωνιώδης προσπάθειες που καταβάλουν οι συνάδελφοι μας διοικητικοί προσπαθώντας να ανταποκριθούν στο σύνολο των ζητημάτων. Αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται λάθη, να υπάρχουν καθυστερήσεις και πάντα προς τις απαιτήσεις των εργαζομένων κ.λπ.

Ειδικά στο κομμάτι των παιδικών σταθμών η ελαστικοποίηση της εργασίας έχει χτυπήσει κόκκινο. Αν δεν υπήρχαν οι συνάδελφοι μέσα από το ΕΣΠΑ δεν θα είχαμε παιδικούς σταθμούς. Και αντί η Διοίκηση του Δήμου και του Νομικού Προσώπου να απαιτήσουν Μόνιμο Προσωπικό από την κυβέρνηση προχωρούν σε μπαλώματα παίρνοντας 8μήνα μέσα από διάφορά προγράμματα των 495 ευρώ. Δηλώνουν ότι κατά καιρούς προχωρούν σε αιτήματα προς το υπουργείο αλλά ουδέποτε μας έδωσαν ένα έγγραφο παρότι έχουμε ζητήσει.

Και πέμπτο και τελευταίο θέμα αφήσαμε τους διοικητικούς συναδέλφους στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου. Γνωρίζουν όλοι ότι το προσωπικό έχει μειωθεί στο μισό και αυτό οφείλεται στην απαγόρευση των προσλήψεων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις και στις συνταξιοδοτήσεις των συναδέλφων. Αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει κόκκινο, πολλοί συνάδελφοι μας να έχουν διπλά και τριπλά καθήκοντα και για πρώτη φορά να έχουμε ουρές κ.λπ.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η Διοίκηση του Δήμου κάνει τα πάντα προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος για να ικανοποιήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και μπροστά σε αυτή τη πολιτική βάζει απέναντι κάθε απαίτηση των εργαζομένων. Μάλιστα προκειμένου να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη πολιτική δεν διστάζει να παίξει ακόμα και με τις ζωές των συναδέλφων. Εκεί εντάσσονται και η χαμηλής ποιότητας των Μέσων Ατομικής Προστασίας, η έλλειψη Μόνιμου Προσωπικού, οι παραβιάσεις του Ο.Ε.Υ. με τις παράλληλες πυραμίδες στην ιεραρχία ειδικά στα τεχνικά συνεργεία και τη καθαριότητα. κ.λ.π.

Από τη μεριά μας δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να ικανοποιήσουμε τα συμφέροντα μας και τις κατακτήσεις μας.

Απαιτούμε:

  1. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού για το σύνολο των Υπηρεσιών.
  2. Να μας δοθούν όλα τα πορίσματα της επιθεώρησης εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα
  3. Τεχνικός Ασφαλείας – Ανάλυση του εργατικού ατυχήματος Ποια μέτρα εισηγήθηκε για την αποτροπή νέων ατυχημάτων .
  4. Να μας δοθούν όλες οι εκθέσεις επαγγελματικού κινδύνου από τεχνικό ασφαλείας και γιατρό εργασίας
  5. Εμβόλια για όλο το προσωπικό που προβλέπεται.
  6. Να σταματήσει κάθε είδους ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου.
  7. Να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα βλαβών για το κόστος επισκευής του κάθε οχήματος και των οχημάτων με λευκές πινακίδες.
  8. Να δοθεί στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα και οι αποδείξεις των τελευταίων δύο χρόνων για τα καύσιμα.

Για το Δ.Σ του Σωματείου

Παρόμοια Άρθρα