ΣΕΚΕΣ: Δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις τον κάβουρα να περπατάει ίσια

sekes anakoinosi1-603

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την αήθη φραστική και σωματική επίθεση του Μανώλη Αγγελάκη, προέδρου της παράταξης ΑΚΕ και εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ κατά της συναδέλφου Όλγας Τσιμιδάκη, προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων και προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Παρόντες στο συμβάν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και άλλοι συνδικαλιστές της «αυλής» Αγγελάκη, όχι μόνο δεν προστάτεψαν, ως όφειλαν, την συνάδελφο, αλλά ανέχτηκαν (ή ίσως και να συνηγόρησαν;) την απαράδεκτη στάση του Μ. Αγγελάκη.

Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί ένα τυχαίο «εν βρασμώ ψυχής» περιστατικό. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα της νοοτροπίας που έχουν αναπτύξει οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές. Θεωρούν τα σωματεία «τσιφλίκια» τους και δεν ανέχονται από κανένα ή καμία να αμφισβητήσει την επί σειρά ετών ανεξέλεγκτη δράση και συμπεριφορά τους.

Τον Ιούνιο του 2015, σε αντίστοιχο περιστατικό, το ΣΕΚΕΣ είχε δημόσια καταγγείλει τη συμπεριφορά του Μανώλη Αγγελάκη, αλλά το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος σιώπησε τότε, γιατί νόμιζε ότι αφορούσε… κάποιους άλλους.

Η επανάληψη της απαράδεκτης αυτής συμπεριφοράς δείχνει ότι οι πρωταγωνιστές του συνδικαλιστικού bullying έχουν αποξενωθεί οριστικά από έννοιες όπως «σωματείο των εργαζομένων», «κοινό εργατικό συμφέρον» και αξίες όπως «συναδελφικότητα», «αλληλεγγύη», «σεβασμός στην προσωπικότητα των άλλων». Έχουν υιοθετήσει ως βασικό κίνητρο και στόχο της συμμετοχής τους στα συνδικαλιστικά πράγματα την ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων (αξιώματα, οικονομικές απολαβές), τη συναλλαγή, την επιβολή των νόμων του ισχυρού και του νόμου της σιωπής (ομερτά) σε συνδυασμό με την άκρατη παραταξιοποίηση και κομματοκρατία.

Την ευθύνη γι’ αυτές τις πρακτικές δεν έχουν, πλέον, μόνο οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί τους, αλλά και όσοι στηρίζουν ή συνεργάζονται ή τους ανέχονται, καθώς αποδεικνύεται ότι το συνδικαλιστικό bullΥing έχει γίνει για αυτούς συνειδητή επιλογή.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι κάθετα αντίθετοι με την μετατροπή του συνδικαλιστικού χώρου σε ζούγκλα πολέμου «συμφερόντων». Ότι δεν έχουν χάσει, ακόμα, την ελπίδα τους για ένα εργασιακό χώρο που θα κυκλοφορεί καθαρός αέρας συναδελφικότητας, ισότητας, ελευθερίας και δημοκρατίας.