15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στα ΕΛΠΕ από Πέμπτη 12 Ιούλη

Πρόσφατα

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία από την Πέμπτη 12/07/18 και ώρα 07:00 έως το Σάββατο 14/07/18 και ώρα 06:59 και μιας 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας από το Σάββατο 14/07/18 και ώρα 07:00 έως την Κυριακή 15/07/18 07:00, προχωρά το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ).

Κατά τη διάρκεια των απεργιών, απεργεί το προσωπικό που απασχολείται στις μονάδες των διυλιστηρίων, στις μονάδες φορτοεκφόρτωσης, στις τεχνικές, τις εμπορικές, διοικητικές και οικονομικές και λοιπές υπηρεσίες. Για τη διάθεση του προσωπικού, για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο από 30/04/2014 Πρακτικό Συμφωνίας «για καθορισμό Προσωπικού Ασφαλείας της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ».

Σύμφωνα με το σχετικό εξώδικο που έχει στείλει προς τη διοίκηση:

λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία για τον καθορισμό του Προσωπικού Ασφαλείας της εταιρείας ΕΛΠΕ Α.Ε. οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

– Από την Πέμπτη 12/07/18 και ώρα 07:00 αρχίζει η μείωση της τροφοδοσίας όλων των μονάδων στο minimum, σύμφωνα με τα τεχνικά εγχειρίδια και το Πρακτικό Συμφωνίας, μέχρι τη λήξη της απεργίας το Σάββατο 14/07/18 και ώρα 06:59.

– Από το Σάββατο 14/07/18 και ώρα 07:00 συνεχίζεται η λειτουργία στο minimum όλων των μονάδων των Διυλιστηρίων στις ΒΕΑ, ΒΕΕ & ΒΕΘ μέχρι τη λήξη της απεργίας την Κυριακή 15/07/18 και ώρα 07:00.

– Ειδικά για τους σταθμούς φόρτωσης βυτιοφόρων αυτοκινήτων και τρένων στις ΒΕΑ & ΒΕΘ, η 48ωρη απεργία που ξεκινά στις 12/07/18 ισχύει από τις 06:00 και θα εφαρμοστεί διακοπή λειτουργίας σταθμών φόρτωσης βυτιοφόρων αυτοκινήτων και τραίνων σε όλες τις εγκαταστάσεις έως και τη λήξη της.

– Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία φορτοεκφόρτωση κατά τις ημέρες και ώρες των απεργιακών κινητοποιήσεων από και προς τρίτους μέσω των λιμενικών εγκαταστάσεων και αγωγών των ΕΛΠΕ (ΒΕΑ, ΒΕΘ, ΒΕΕ, Μέγαρα, Πάχη).

Καμία διακίνηση δεν θα πραγματοποιηθεί, κατά τις ώρες και ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, του αγωγού προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τις άλλες εταιρείες.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι καθολικές για όλο το προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Ακύρωση πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου
  • Επαναφορά του ποσοστού από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο
  • Διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας.
  • Προάσπιση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2017 ψήφισε στον προϋπολογισμό του 2018, μεταξύ των άλλων, και την πλήρη Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ξεπουλώντας το 35% που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αντί του ποσού των 500 εκ. ευρώ.

Σε μια κερδοφόρα εταιρεία η οποία δεν επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο αλλά αντίθετα φέρνει έσοδα στην Εθνική Οικονομία, μια εταιρεία εθνικής και στρατηγικής σημασίας, που εφοδιάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τηρεί τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, που παρεμβαίνει στις τελικές τιμές των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή και σε μία χρονική περίοδο που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Έρευνα Υδρογονανθράκων και Φυσικού Αερίου παγκόσμιοι κολοσσοί (Exxon Mobil, Total, Eni κ.α.) σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει την πιο κερδοφόρα και παραγωγική εταιρεία της χώρας.

Στο πλαίσιο της δράσης ενάντια στην επιχειρούμενη ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του Ομίλου, υπήρξε παρέμβαση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, όπου διαβάστηκε και κατατέθηκε Υπόμνημα με τις θέσεις του Σωματείου μας εναντίον της Ιδιωτικοποίησης καθώς έγινε και διανομή φυλλαδίων με τις θέσεις μας στους παρευρισκόμενους μετόχους και δημοσιογράφους.

Το αποτέλεσμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ απέδειξε για μία ακόμα φορά, αυτό που το Συνδικάτο υποστηρίζει, ότι αυτοί που θα θέλουν να εισέλθουν στο σχήμα δεν είναι επενδυτές αλλά κερδοσκόποι, αφού απουσιάζουν εταιρείες από τον κλάδο διύλισης αλλά και εταιρείες από τον χώρο του up stream (δραστηριότητες υδρογονανθράκων) και έχουν προσέλθει μόνο traders πετρελαίου.

Όπως τονίζει το Σωματείο:

…διαφωνεί με την πώληση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας και αυτό θα επιδιώξει να αποτρέψει.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα όπου η ενέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, εξωτερική πολιτική, περιβάλλον, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την πώληση του τελευταίου ποσοστού των ΕΛΠΕ που ανήκει στο Δημόσιο.

Τα ΕΛΠΕ είναι μία εταιρεία υγιέστατη με μεγάλη προσφορά τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην διεθνή πολιτική της χώρας.

Ως εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ θέλουμε να ενημερώσουμε ότι το ολοκληρωτικό ξεπούλημα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ δε συνιστά άλλη μία ιδιωτικοποίηση αλλά είναι μείζον Εθνικό Έγκλημα απεμπόλησης των Εθνικών συμφερόντων σε ένα νευραλγικό τομέα της χώρας μας όπως είναι η ενέργεια.

Η Αντίθεση των εργαζομένων στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ που επιχειρείται με την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους, βασίζεται στο ότι γνωρίζουμε:

– Τον καθοριστικό ρόλο που έχουν στην χάραξη της ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής, με τον εφοδιασμό, τη διύλιση και την εμπορία πετρελαιοειδών

– Τη συμβολή τους με τον παρεμβατικό τους ρόλο για φθηνά και ποιοτικά καύσιμα

– Τη συμμετοχή τους στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ

– Την ασφάλεια στον εφοδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την τήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας

– Την μεγάλη προσφορά τους στην εθνική οικονομία (με κύκλο εργασιών πάνω από 10 δις το χρόνο) συμμετέχοντας στις εξαγωγές της χώρας, αφού εξάγουμε το 60% των προϊόντων που παράγουμε

– Την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως στήριξη Δήμων με δωρεάν θέρμανση σε σχολεία και ευπαθείς ομάδες

– Τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του Ομίλου

– Την συμβολή τους στην διεθνή πολιτική της χώρας με τη συμμετοχή τους σε πετρελαιοπιθανές περιοχές του τόπου μας σε συνεργασία με παγκόσμιους κολοσσούς (Exxon Mobil – Total – Repsol).

Επειδή δεν διασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις αφού δίνεται η δυνατότητα στους ψευτοεπενδυτές να καταρτίσουν νέο Κανονισμό Εργασίας, απορρίπτουμε και θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πολιτική ξεπουλήματος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις