Καμία περικοπή σε ΒΑΕ και ανθυγιεινό. Επέκταση και σε άλλες κατηγορίες και κλάδους εργαζομένων

Νέα συγκέντρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο: Δευτέρα 16 Ιούλη και ώρα 7πμ., στο υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης

Την Δευτέρα 16 Ιούλη, και ώρα 7πμ., οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες – μέλη της) πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, με αίτημα τη μη περικοπή αλλά αντιθέτως αλλά και επέκταση των ΒΑΕ και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Για την κινητοποίηση αλλά και για το ευαίσθητο αυτό θέμα, που αφορούν σε χιλιάδες εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων, στα νοσοκομεία κτλ., μίλησε στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μάριος Κατσουρός.

Τελευταία εξέλιξη: Στο οπτικοποιημένο απόσπασμα γίνεται συγκέντρωση στο ΥΠΟΙΚ, την Τρίτη 10 Ιούλη. Αυτό ήταν μέχρι σήμερα το πρωί, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν με αφορμή το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ΗΠΑ.. Έτσι, η ΑΔΕΔΥ μετέθεσε την ημερομηνία της συγκέντρωσης, στο ΥΠΟΙΚ, τη Δευτέρα 16 Ιούλη και ώρα 7πμ.

Είναι δηκτικός ως προς την υποδοχή με… ΜΑΤ και χημικά, που επιφύλαξε στους εργαζομένους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Παρασκευή, στην οδό Νίκης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους για τα ΒΑΕ και το ανθυγιεινό επίδομα, αλλά και με τον αναπληρωτή υπουργό του, Γιώργο Χουλιαράκη, που εδώ και τρία χρόνια παραμένει άφαντος, μια… κατάσταση που πλέον ακολουθεί και ο υπουργός Οικονομικών. «Εμείς θα επανέλθουμε την Τρίτη 10 Ιούλη», σημειώνει ο Μ. Κατσουρός, «και θα απαιτήσουμε να γίνει μια συνάντηση για τη μη περικοπή των ΒΑΕ και του ανθυγιεινού επιδόματος. Η θέση μας είναι σαφής: καμία περικοπή, αλλά αντιθέτως επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων αλλά και σε άλλους κλάδους».

Όπως σημειώνει, το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται σε ανθρώπους που εργάζονται στις χειρότερες συνθήκες και φροντίζουν για τη δημόσια υγεία (ΟΤΑ, νοσοκομεία κτλ.). Και όσον αφορά στους δήμους, σημειώνει, «τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρα εργατικά ατυχήματα και πολλούς θανάτους συναδέλφων που εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες, καθαριότητα κτλ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα επίδομα μπορεί να αντικαταστήσει μια ανθρώπινη ζωή. Έχουμε επίσης και πολλές επαγγελματικές ασθένειες, που είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο ωστόσο το υπουργείο δεν αναγνωρίζει, παρότι υπάρχουν -για παράδειγμα- δεκάδες καρκίνοι, ηπατίτιδες κτλ.». Όλο αυτό το «πακέτο» περιλαμβάνεται μέσα στην κατάργηση των ΒΑΕ, συνεχίζει και συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνον το επίδομα, αλλά και η προοληπτική ιατρική, οι εμβολιασμοί, τα μέτρα ατομικής προστάσιας… Οι νεοφιλελεύθεροι το θεωρούν αυτό ως ευρύτερο μισθό και για αυτό -με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος- να το περιορίσουν ή να το περικόψουν».

Όπως υπογραμμίζει ο Μ. Κατσουρός, υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα ευρύτερο σχέδιο, ώστε να περιορίσουν αυτές τις παροχές προς τους εργαζομένους. Στην έκθεση που έκανε η Κομισιόν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας δόθηκαν συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους για το πόρισμα για το ανθυγιεινό, που εκπόνησε η επιτροπή που είχε συστήσει η κυβέρνηση «Εμείς ζητάμε να δούμε αυτό το πορίσματα, που κρατούν κρυφά, και τους έχουμε διαμηνύσει ότι δε δεχόμαστε επουδενί να κοπεί ούτε μία παροχή από αυτές».

Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα που ακολουθεί τι είπε αναλυτικότερα ο Μάριος Κατσουρός για το επίδομα και τη συκέντρωση. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 07-07-18.