Η «Κοινωνική Συμμαχία» ταιριάζει πολύ με το ιδεολόγημα που προσφέρουν οι ΜΚΟ

Συζήτηση στη ραδιοφωνική εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, με εργαζόμενοι σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση

Με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το «ανθρωπιστικό» εργασιακό περιβάλλον ασχολείται η εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από τα ραδιόφωνο της ΕΡΤopen. Μιλά με εργαζόμενο σε ΜΚΟ, ο οποίος και αποκαλύπτει το… πραγματικό ανθρωπιστικό, εργασιακό πρόσωπο των περισσοτέρων ΜΚΟ, που δεν είναι άλλο από αυτό της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κι όχι μόνον!

Χαρακτηριστική η αποστροφή του εργαζομένου για το εργασιακό περιβάλλον, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίζει ότι η «Κοινωνική Συμμαχία» των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και της εργοδοσίας ταιριάζει πολύ με το ιδεολόγημα που προσφέρουν οι ΜΚΟ, ότι δηλαδή εργαζόμενοι και εργοδοσία, όλοι είμαστε μια οικογένεια (σ.σ.: το ΜΕΤΑ σε σχετική του ανακοίνωση έχει τονίσει πως μέσω αυτής ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός προσχώρησε ανοιχτά στο εργοδοτικό στρατόπεδο, υιοθέτησε τα αιτήματά του και λειτουργεί πλέον ωμά και αναίσχυντα ως ο «πολιορκητικός κριός» απέναντι στο εργατικό στρατόπεδο)

Ο καλεσμένος της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα», με αφορμή το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΜΚΟ PRAKSIS, όπου την περασμένη εβδομάδα το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) πραγματοποίησε αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας ζητώντας την επαναπρόσληψη εργαζομένου που απολύθηκε εκδικητικά, σημειώνει οι εργαζόμενοι θεωρούν πως «η απόλυση ήταν το αποκορύφωμα μιας συνολικής κατάστασης, που βγήκε στην επιφάνεια με αφορμή επιστολή των εργαζομένων στην PRAKSIS προς την εργοδοσία», ώστε να μάθουν το εργασιακό τους μέλλον, μιας και οι ολιγόμηνες συμβάσεις τους έληγαν στις 30 Ιούνη. Όπως καταγγέλλει, «στοχοποιήθηκαν όσοι συνάδελφοι υπέγραψαν την επιστολή, ενώ ο εργαζόμενος που απολύθηκε έστειλε και email μιλώντας για την υπερεργασία στη ΜΚΟ. Από εκεί και πέρα, καλέστηκε από την εργοδοσία και δύο ημέρες πριν από λήξη της σύμβασης ειδοποιήθηκε για την απόλυσή του». Η εργοδοσία μέχρι και σήμερα επιμένει στην απόλυση, τονίζει και συμπληρώνει: «Εμείς ως ΣΒΕΜΚΟ δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε ως προς αυτό, ή εργασία ή απόλυση. Η μοναδική και μόνη απάντηση που περιμένουμε είναι η επαναπρόσληψη του συναδέλφου, κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Επεκτεινόμενος και προς τις άλλες ΜΚΟ και το εργασιακό καθεστώς, σημειώνει πως «οι ολιγόμηνες συμβάσεις ολιγόμηνες είναι η κύρια μορφή απασχόλησης στις ΜΚΟ, πάρα πολύ συχνό είναι το φαινόμενο της αυτασφάλισης με τα μπλοκάκια», την ίδια ώρα που υπάρχουν απλήρωτη εργασία (ο εργοδότης ρίχνει το «μπαλάκι» στο χρηματοδότη), υπερεργασία και ενταντικοποίηση, εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και «bullying εργοδοτική τρομοκρατία σε οιονδήποτε τολμά να διεκδικήσει, ενώ ο συνδικαλισμός είναι απαγορευτική έννοια, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διατείνονται πως… είμαστε όλοι εδώ μια οικογένεια και προσφέρουμε ανθρωπιστικό έργο. Ο συνδικαλισμός και οι εργατικές διαφορές δεν ταιριάζουν. Η “Κοινωνική Συμμαχία” θα ταίριαζε πάρα πολύ στο ιδεολόγημα που προσφέρουν οι ΜΚΟ».

Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα που ακολουθεί τι είπε αναλυτικότερα ο εργαζόμενος σε ΜΚΟ για για το εργασιακό περιβάλλον στις… ανθρωπιστικές ΜΚΟ. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 07-07-18.