Αλληλεγγύη από ΜΕΤΑ στους συναδέλφους του KOI Sushi Bar

Ειλωτεία και «ματωμένα» κέρδη της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων

Την ώρα που ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων εστίασης KOI Sushi Bar ζει μέσα στις ανέσεις και στη χλιδή, επιδεικνύοντας μάλιστα και τον πλούτο του και τα κέρδη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η εν λόγω εταιρεία, οι εργαζόμενοί του πληρώνουν αδρά τα «ματωμένα» κέρδη του μέσα από τη γνωστή συνταγή: ανασφάλιστη εργασία, παράνομες υπερωρίες, πολυαπασχόληση, υποδηλωμένη εργασία.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο εργοδότης βασίζεται καθαρά πάνω στην άγρια εκμετάλλευση όλων όσοι και όσες πέφτουν στην παγίδα να εργαστούν σε κάποιο κατάστημα της αλυσίδας – franchising. Κι αυτό, το κρύβουν καλά. Κρύβουν το ότι εφαρμόζουν τη δοκιμασμένη μνημονιακή συνταγή της συστηματικής και εντατικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων αλλά και της καταστρατήγησης κάθε εργατικού δικαιώματος.

Οι καταγγελίες από εργαζομένους πολλές: όπως αναφέρουν εργαζόμενοι που πέρασαν από το συγκεκριμένο κάτεργο, η εργοδοσία τούς άφηνε ανασφάλιστους και απλήρωτους για πάνω από ένα έτος. Η δικαιολογία γνωστή, που όμως καταπέφτει από την χλιδάτη ζωή της εργοδοσίας: πως η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Σε μια από τις καταγγελίες, αναφέρεται ότι τους υποχρέωνε να υπογράφουν σε λευκές αποδείξεις πληρωμής, έτσι ώστε να συμπληρώνει το ποσό που τον βόλευε, ενώ πρόσφατα ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας, οι οποίες δεν συνάδουν με την εργατική νομοθεσία.

Όσοι εργαζόμενοι κατέφυγαν στις αρμόδιες Αρχές είναι αυτή τη στιγμή απολυμένοι, υπάρχουν προγραμματισμένα δικαστήρια σε λίγους μήνες εναντίον του εργοδότη, καθώς οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν κατέληξαν πουθενά, επιτρέποντάς του να συνεχίζει με τις ίδιες άθλιες τακτικές , πλουτίζοντας πάντα εις βάρος των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι που τόλμησαν να διεκδικήσουν το αυτονόητο έχασαν τη δουλειά τους, ενώ ο εργοδότης δεν δίσταζε να απειλεί και να τρομοκρατεί, ώστε να κάνουν πίσω στις διώξεις εναντίον του.

Είναι ολοφάνερο ότι η προκλητική ανοχή της κυβέρνησης στα αλλεπάλληλα φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών αλλά και η ολοκληρωτική αδράνεια της ομοσπονδίας έχουν ως επακόλουθο όλες αυτές οι μέθοδοι στραγγαλίσματος να ανανεώνονται διαρκώς με ιδιαίτερη όξυνση και με νέα τεχνάσματα που ανακαλύπτουν οι εργοδότες, ώστε να αποφεύγουν να πληρώνουν ή να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους.

Το ΜΕΤΑ δηλώνει πως θα είναι δίπλα στους εργαζομένους των KOI Sushi Bar και στον αγώνα που ξεκινούν για τη διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων τους και των δεδουλευμένων τους. Καλεί δε τα Σωματεία να δείξουν την αλληλεγγύη τους και στους εργαζομένους της συγκεκριμένης αλυσίδας εστίασης και να καταδικάσουν τις πρακτικές της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών της, που διατηρούν και διαιωνίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα, με τελευταίο παράδειγμα αυτό του υπό συζήτηση και προς ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία μέσω του οποίου… τη νομιμοποιούν, υφαρπάζοντας ουσιαστικά από τους εργαζομένους δεδουλευμένα και ασφαλιστικές κρατήσεις.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΑΣ
ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΚΑΙ Μ’ ΑΥΤΗΝ ΝΙΚΑΜΕ