13.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

ΜΕΤΑ: Σχέδιο απόφασης για το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ | 05-07-18

Αυτήν την περίοδο, το Μακεδονικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, την ώρα που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής φλέγεται από τις πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων και των σφαιρών επιρροής στην περιοχή, από τις ΗΠΑ – ΕΕ – Ρωσία.

Η συμφωνία αυτή, εκτός από τις επιδιώξεις των κυρίαρχων τάξεων των δύο χωρών, είναι φανερό ότι εξυπηρετεί τους στόχους των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και γι’ αυτό, άλλωστε, προκάλεσε και τον ενθουσιασμό του αμερικανού τοποτηρητή Νίμιτς και χαιρετίστηκε από όλα τα κέντρα ισχύος του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Πυκνώνουν στην περιοχή μας τα σύννεφα του πολέμου από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για τα κέρδη και τις ζώνες επιρροής. Υποδαυλίζεται ο εθνικισμός, σηκώνει το κεφάλι ο φασισμός. Στόχος τους οι λαοί και οι εργαζόμενοι, οι μόνοι που έχουν όφελος και μπορούν να βάλουν φρένο στα σχέδιά τους, με ένα αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό, φιλειρηνικό κίνημα αλληλεγγύης και φιλίας των λαών, κόντρα στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και τη δολοφονική τους σκακιέρα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο οφείλουν να δράσουν συντονισμένα, ενιαία και αποφασιστικά σε αυτό το κίνημα.

Η μνημονιακή λεηλασία στους μισθούς και στις συντάξεις, στη δημόσια περιουσία και στη λαϊκή κατοικία, η φοροεπιδρομή στα πληβειακά στρώματα, η ανεργία και το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών αποτελούν στοιχεία της μνημονιακής πολιτικής που συνεχίζεται για ένατη χρονιά, ενώ η κυβέρνηση του 3ου και του 4ου μνημονίων, κάτω από τις υποκριτικές κορόνες για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, έδωσε πριν από λίγες ημέρες τη χαριστική βολή στην καθημαγμένη κοινωνία, για χάρη των δανειστών και της δ’ αξιολόγησης, με νέα μέτρα άγριας λιτότητας, ύψους 22 δισ. ευρώ, μέχρι το 2022, καθώς και δυσθεώρητα – ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, δημιουργώντας έτσι συνθήκες κόλασης για εργαζομένους, συνταξιούχους, άνεργους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Την ίδια περίοδο, χιλιάδες συμβασιούχοι στους δήμους και στα νοσοκομεία αλλά και σε πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται για μια ακόμη φορά απλήρωτοι, απολυμένοι ή πολύ κοντά στον καιάδα της ανεργίας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά των απολυμένων συμβασιούχων Καθαριότητας των δήμων και των επικουρικών στην Υγεία. Η κυβέρνηση, κρυμμένη πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υλοποιεί πλήρως τις μνημονιακές επιταγές για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ανακύκλωση της ανεργίας και δραστικό περιορισμό των οργανικών θέσεων, για τις οποίες προβλέπεται η κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο χώρο των νοσοκομείων με νέες Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ, με αυξημένη δήθεν μοριοδότηση, ανάλογες με αυτήν που… αντιμετώπισε το πρόβλημα των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια λύση που οδήγησε σε απόλυση πλέον του 90% των ήδη εργαζομένων συναδέλφων συμβασιούχων.

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το προηγούμενο διάστημα όλα τα αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα για να αποδείξει στους δανειστές και στο κεφάλαιο ότι υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αντί να προχωρήσει σε μέτρα για ενίσχυση του Δημοσίου και των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, προσπαθεί με όπλο την “αξιολόγηση” να αποκρύψει τις πολιτικές ευθύνες της και να δείξει ως μοναδικούς υπευθύνους για την κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών τους εργαζομένους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι αγωνίζονται για ένα Δημόσιο που να στελεχώνεται πλήρως και να μπορεί να παρέχει δημόσια και δωρεάν το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινωνικών αγαθών στο λαό. Και συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στην “αξιολόγηση” και την κατάργηση του Ν.4369/16 στην πράξη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Η ΑΔΕΔΥ, μαζί με τις Ομοσπονδίες, οφείλει το επόμενο διάστημα να συντονίσει τον αγώνα για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία των συμβασιούχων, των επικουρικών και των εργολαβικών συναδέλφων και τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να συντονίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η εμπειρία των αποσπασματικών πρωτοβουλιών Ομοσπονδιών για τα παραπάνω θέματα αναδεικνύει την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε τώρα στο συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων και πληττόμενων τμημάτων του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου, Παράλληλα, είναι πλέον η ώρα που το Συνδικαλιστικό κίνημα στο Δημόσιο οφείλει να προβάλλει και να διεκδικήσει λύσεις στα μισθολογικά αιτήματά του. Δεν μπορεί κανείς να συμβιβάζεται με την παρατεταμένη λιτότητα και τους μισθούς πείνας, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους των χαμηλότερων μισθολογικών κλιμακίων και των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ, τα Νομαρχιακά Τμήματα, οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά στο κίνημα για την ακύρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Συνεχίζοντας στην πρώτη γραμμή του αγώνα, υπερασπιζόμενοι τα ταξικά συμφέροντα, διεκδικούμε:

  1. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, νέο Μισθολόγιο για το Δημόσιο από 1η Γενάρη 2019, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, άμεση επαναφορά του εβδομαδιαίου ωραρίου στις 37,5 ώρες, με προοπτική το 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

  2. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασία. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για εργασίες που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Επαναφορά στην εργασία όλων των απολυμένων συμβασιούχων. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

  3. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

  4. Κατάργηση των μνημονιακών ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών νόμων.

  5. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πρόνοιας, του Ρεύματος, του Νερού και των Μεταφορών. Επανάκτηση από το δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και των τραπεζών.

  6. Όχι στους πλειστηριασμούς και την εκποίηση της εργατικής κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας. Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους – τραπεζίτη.

  7. Κατάργηση των μνημονίων και της επιτροπείας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

  8. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς.

  9. Διαγραφή του χρέους.

  10. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Ίσα δικαιώματα σε ντόπιους και ξένους εργάτες.

Παρόμοια Άρθρα