19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα κόκκινα δάνεια απόρροια των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Πρόσφατα

Από 29 Ιούνη – 1η Ιούλη, πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Γουδή το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας. Στο πάνελ, «Αγώνες για τα Κοινά Αγαθά: Κατοικία, Δημόσιοι Χώροι, Νερό», ακούστηκε κάτι ενδιαφέρον από την ομιλήτρια Τόνια Κατερίνη (Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών): πως στις αρχές της κρίσης τα κόκκινα δάνεια ήταν στο 5% και πλέον έχουν φτάσει περίπου στο 47%.

Αυτό με λίγα λόγια, δείχνει πως είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών, των περικοπών και της φοροληστείας, κι όχι «στρατηγική» των πολιτών, όπως ψευδώς ισχυρίζονται κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να υφαρπάξουν τη λαϊκή κατοικία και περιουσία, προς όφελος των τραπεζών, του κεφαλαίου και των αρπαχτικών.

Ακούστηκε επίσης και κάτι άλλο από τον Κώστα Λυμπέρη (Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην ΕΥΔΑΠ): πως ο αγώνας κατά των πλειστηριασμών θα πρέπει να γίνει ουσιαστικά αγώνας για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή κατοικία, με νερό, ρεύμα, θέρμανση, ελεύθερους δημόσιους χώρους κτλ. Όπως είπε, μάλιστα χαρακτηριστικά, οι εργατικοί αγώνες θα πρέπει να συνδεθούν με τους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, καθώς κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος είναι χρήστης αυτών, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα χάσει.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις