16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διεθνισμός και ειρήνη, με το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο απυρόβλητο;

Σχόλιο του ΜΕΤΑ

Πρόσφατα

Διαβάζοντας το κείμενο υπογραφών συνδικαλιστών, που στην πλειονότητά τους πρόσκεινται στην κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, για το Μακεδονικό και τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες, ως ΜΕΤΑ θέλουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

Τι πιο ευχάριστο κι ελπιδοφόρο από μια τοποθέτηση κατά του εθνικισμού και υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της Βαλκανικής; Πόσω μάλλον, αν η τοποθέτηση αυτή εκφράζεται με κοινή δήλωση εκατοντάδων ανθρώπων και μάλιστα συνδικαλιστών.

Έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε την κοινή δήλωση 328 συνδικαλιστών σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων της χώρας μας με τη γειτονική χώρα. Μόνο που τις πρώτες θετικές εντυπώσεις ακολούθησε ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά.

Είναι προφανές πως η κοινή δήλωση δεν βγήκε σε κενό χρόνου, αλλά σε μια περίοδο που το Μακεδονικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες, την ώρα που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής φλέγεται από τις πολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων και των σφαιρών επιρροής στην περιοχή, από τις ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία.

Η συμφωνία αυτή, εκτός από τις επιδιώξεις των κυρίαρχων τάξεων των δύο χωρών, είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και τους στόχους των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και γι’ αυτό, άλλωστε, προκάλεσε και τον ενθουσιασμό του αμερικανού τοποτηρητή Νίμιτς και χαιρετίστηκε από όλα τα κέντρα ισχύος του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Κι όμως! Είναι αυτή ακριβώς η σύνδεση της συμφωνίας με την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή που προβληματίζει και στο κείμενο της δήλωσης, λόγω της εκκωφαντικής του σιωπής. Ούτε μία αναφορά! Ούτε η ελάχιστη νύξη!

Όπως φαίνεται, οι υπογράφοντες συνδικαλιστές θεωρούν δευτερεύουσα ή και άνευ οποιασδήποτε σημασίας αυτή την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που στοχεύει στην περικύκλωση της Ρωσίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και στην απόκτηση ισχύος. Εμφανίζοντας, έτσι, μια συμφωνία που επιτρέπει στον ιμπεριαλιστικό στρατιωτικό συνασπισμό των διαχρονικά πολεμοκάπηλων εγκληματιών να καλύψει με τη μαύρη σκιά του το σύνολο, σχεδόν, της Βαλκανικής, σαν έργο ειρήνης και διεθνισμού.

Ακριβώς όπως κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, την οποία στηρίζουν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι υπογράφοντες, η οποία συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ξεθεμελιώνει τις κατακτήσεις και τα κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, διευρύνει την ελαστική εργασία και περικόπτει τις συντάξεις, ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τις κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς, εκπλειστηριάζει την εργατική κατοικία και τη λαϊκή περιουσία και εκποιεί τη δημόσια περιουσία, για να αποπληρώνεται ένα άδικο και ταξικό χρέος, για το οποίο ουδεμία ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι.

Για τα παραπάνω, οι υπογράφοντες δεν λένε τίποτα, αφήνοντας δικαίως την εντύπωση σ’ όλους μας ότι απλά το κάνουν, γιατί θέλουν να τείνουν χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση, σε μια δύσκολη γι’ αυτήν περίοδο!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις