Μεταναστευτικής Πολιτικής: Άκρα του τάφου σιωπή για τα προβλήματα εργαζομένων και προσφύγων

Για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και για τα τεράστια θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, αλλά και των προσφύγων, στα κέντρα κράτησής τους, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου στην Υπηρεσία Υποδοχής & Ταυτοποίησης, Γιάννης Πάλλας.

Όπως αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, το υπουργείο είναι υποστελεχωμένο και «με βάση το Οργανόγραμμα που έχει το είμαστε-δεν είμαστε στο 45%-50%», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η όλη προσφυγική ροή. Μάλιστα, φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για να επικυρώσει την καταγγελία του όσον αφορά στην έλλειψη προσωπικού, τη δομή της Λέσβου, όπου… περίπου 40 άτομα στη βάρδια αντιστοιχούν για… 8.000 πρόσφυγες!!!

Όσον αφορά στα εργασιακά: «Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στα ωράρια, στην υπερεργασία, στις βάρδιες, στην εργασία τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες. Υπερβάλλουν εαυτόν οι συνάδελφοι, και σε επίπεδο δομών και σε κεντρικό επίπεδο. Δεν υπάρχει σαφές καθηκοντολόγιο. Ό,τι γίνεται, η άσκηση των καθηκόντων δηλαδή, σε μια Υπηρεσία όπου εμπλέκονται πολλοί φορείς, δηλαδή το υπουργείο, οι ΜΚΟ, η Ύπατη Αρμοστεία, ο Στρατός κτλ., υλοποιείται με προφορικές εντολές».

Όσον αφορά στην ασφάλεια και την υγιεινή στο χώρο εργασίας, λέει χαρακτηριστικά: «Τι να πει κανείς!!! Τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Επικίνδυνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, όλα γίνονται στο πόδι. Ακόμη και στην κεντρική υπηρεσία την καθαριότητα την κάνουμε μόνοι μας. Ανεπαρκείς είναι και οι υλικοτεχνικές υποδομές αλλά και οι χώροι εργασίας».

«Όλοι έχουν πάρει θέση για το Μεταναστευτικό, κανένας όμως δεν έχει πει τι γίνεται με τους εργαζομένους, οι οποίοι είναι ο βασικός πυλώνας για να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες», σημειώνει ο Γ. Πάλλας και συμπληρώνει: «Ο προσανατολισμός ο δικός μας είναι ξεκάθαρος, όσον αφορά στο Προσφυγικό. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και ως δοκιμασμένος λαός στο παρελθόν έχουμε την υποχρέωση να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες».

Δυστυχώς, όμως, συνεχίζει, «το υπάρχον περιβάλλον δεν είναι το ιδεατό: ούτε για τους πρόσφυγες αλλά ούτε και για τους εργαζομένους. Κι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, το ότι το υπουργείο στήθηκε κυριολεκτικά “στο πόδι”». Το όλο νομικό πλαίσιο για το Μεταναστευτικό, το οποίο διέπει τη λειτουργία του αρμόδιου υπουργείου έγινε σε κλειστές πόρτες και χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων που γνωρίζουν τα πράγματα, τονίζει, και για αυτό πρέπει να αλλάξει, συμπεριλαμβάνοντας τη γνώση και την τεχνογνωσία των εργαζομένων, σημειώνει.

Και ποια είναι η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής; «Άκρα του τάφου σιωπή. Να βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, προβλήματα που όμως συσσωρεύονται. Δεν μπορείς να ασκήσεις πολιτική για το Προσφυγικό χωρίς να λυθούν τα προβλήματα. Και οι εργαζόμενοι είναι ο βασικός πυλώνας», καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου στην Υπηρεσία Υποδοχής & Ταυτοποίησης, Γιάννης Πάλλας.

Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικότερα ο Γ. Πάλλας. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 30-06-18.