Φωτογραφία αρχείου

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλλει την Υπηρεσία Ασύλου για την πρωτοφανή παρακράτηση δύο μισθών από την Πρόεδρο, μετά από βεβαιώσεις που εξέδωσε ο υπηρεσιακός Προϊστάμενός του ΑΚΑ Κορίνθου περί «μη επαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων» της, που οδήγησαν στην εξαίρεσή της από την μισθοδοσία δύο μηνών. Οι αυθαίρετες και μη ελεγκτέες από την Διοίκηση πράξεις συνιστούν συνδικαλιστική δίωξη και προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης της Προέδρου του Σωματείου καθώς ο Προιστάμενος έχει επιδείξει αυταρχισμό στην ίδια αλλά και σε άλλες εργαζόμενες για τις περιπτώσεις των οποίων παραπέμφθηκε η Πρόεδρος του Σωματείου, ως όφειλε, ασκώντας τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα και για αυτό αντιμετωπίστηκε έτσι από τον Προιστάμενό της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης της Προέδρου αποτελεί η αρχική άρνηση έγκρισης της συνδικαλιστικής άδειας που αιτήθηκε για τις 18/06/2018, ημέρα που είχε κανονιστεί συνάντηση του Σωματείου με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Καραβία. Μετά τη διαμαρτυρία της Προέδρου, εγκρίθηκε τελικά η χρήση της συνδικαλιστικής άδειας από τον Προϊστάμενο με επιφυλάξεις και παρατηρήσεις του τύπου «επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου» και «δεν θα γίνει δεκτό στο μέλλον αίτημα άδειας το οποίο δεν θα υποβληθεί εγκαίρως», παρόλο που εκ του νόμου δεν απαιτείται η έγκριση του υπηρεσιακού Προϊσταμένου.

Κατά την ως άνω συνάντησή του Δ.Σ. του Σωματείου με τον Υπουργό και τον Διευθυντή, παρόντος μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ,  ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αναιρεθεί ό,τι έγινε, ότι θα δοθούν τα χρήματα κανονικά στην Πρόεδρο και ότι θα υπάρξει εφεξής συγκεκριμένη διαδικασία από την Υπηρεσία Ασύλου που θα διασφαλίζει το δικαίωμα ενημέρωσης και υποβολής ένστασης κατά μίας τέτοιας δυσμενούς πράξης.

Αντί για αυτά, δέκα μέρες αργότερα η Πρόεδρος του Σωματείου εξακολουθεί να παραμένει απλήρωτη για διάστημα τρεισίμιση μηνών και παράλληλα διαπιστώθηκε χθες ότι η Υπηρεσία Ασύλου παρακράτησε το μισθό του Μαϊου από συνάδελφό της στο ΑΚΑ Κορίνθου με την ίδια διαδικασία, μετά από σχετική βεβαίωση του ίδιου Προϊσταμένου! Η εν λόγω κίνηση του Προϊσταμένου είναι στο πλαίσιο εκδικητικής συμπεριφοράς καθότι η συγκεκριμένη συνάδελφος είχε υποβάλει πριν ένα μήνα αναφορά προς τον Διευθυντή της Υπ. Ασύλου κατά του εν λόγω Προϊσταμένου για απειλητική συμπεριφορά του τελευταίου εναντίον της.

Το Σωματείο ζητάει την άμεση παρέμβαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου και του Υπουργού του ΥΜΕΠΟ προκειμένου να αποκαταστήσει την Πρόεδρο και την συναδέλφισα και να εγκαλέσει τον Προιστάμενο για την αυθαιρεσία του.