12.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ απαντούν στον υποψήφιο επενδυτή

Ανοικτή πρόσκληση προς τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη, απευθύνει το fund Innovation Brain, το οποίο έχει καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της βιομηχανίας

Την έκπληξη της εκφράζει με ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδας, για την πρόσφατη δημοσιοποίηση των θέσεων του υποψήφιου επενδυτή για την ΕΒΖ, Λούκας Φέκερ.

Ο κ. Φέκερ που είναι διευθύνων σύμβουλος του fund, Innovation Brain και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρουν για την αγορά της ΕΒΖ, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι «απαντά ως ο πλέον αρμόδιος στα ερωτήματα που απευθύναμε τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Διοίκηση της ΕΒΖ Α.Ε.».

«Τα ερωτήματα που είχαν τεθεί», συνεχίζει στην ανακοίνωση της η ομοσπονδία «απευθύνονταν στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της εταιρείας και από αυτές περιμένουν υπεύθυνες απαντήσεις οι εργαζόμενοι.»

Επίσης, η Ομοσπονδία σημειώνει πως: «καμία πρόσκληση στο παρελθόν δεν έχει σταλεί στην ΟΕΒΖΕ αλλά ούτε συνάντηση έχει γίνει με τον Λούκας Φέκερ όπως ούτε με κάποιον άλλον επενδυτή. Τέτοιες συναντήσεις δεν θα γίνουν εάν δεν προηγηθούν οι διαδικασίες μεταξύ των μερών που ρυθμίζουν τις εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της ΕΒΖ».

Το κείμενο του κ.Φέκερ, καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «επιβεβαιώνει τους εργαζομένους που είχαν ενημερώσει για το σχέδιο διάσπασης της εταιρείας σε «καλή» και «κακή» ΕΒΖ και διαψεύδει τις αντίθετες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ κ. Καραχάλιου.»

Αναφέρει τέλος ότι «οι εργαζόμενοι εμμένουν σε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες για την πώληση του ομίλου της ΕΒΖ.»

Το «σχέδιο» της Innovation Brain για την ΕΒΖ

Σημειώνεται πως με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Λούκας Φέκερ, απαντά σε 10 ερωτήσεις των εργαζομένων της ΕΒΖ και δίνει στη δημοσιότητα τις βασικές γραμμές του επιχειρηματικού σχεδίου του fund για το μέλλον της βιομηχανίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προσφορά που έχει καταθέσει το fund για την απόκτηση της ΕΒΖ υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ. Όπως λέει ο κ. Φέκερ, η προσφορά του fund προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους προμηθευτές. «Αυτό το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προσφέρθηκε πέρυσι», υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ενώ αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση πως «ο δεύτερος διεκδικητής της ελληνικής βιομηχανίας – τον οποίο δεν κατονομάζει – θα κλείσει τα εργοστάσια».

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, η πρόταση περιλαμβάνει την ίδρυση νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου της ΕΒΖ Α.Ε. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά το υφιστάμενο προσωπικό, δάνεια, χρέη προς τους καλλιεργητές, προσωπικό, προμηθευτές, δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.) οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και όπως επισημαίνεται: «το fund προσπάθησε να βρει λύση για όλους. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν σε αμοιβαία λύση».

Σημειώνει επίσης πως οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν εκτός εργασίας. «Λειτουργούμε υπεύθυνα και θέλουμε να συνεργαστούμε με τα συνδικάτα. Τους καλούμε ξανά για συζήτηση την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018», υπογραμμίζει ο κ. Φέκερ προσθέτοντας: «θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Τα συνδικάτα θα είναι πάντα μέρος της λύσης».

Ακόμη, στις απαντήσεις του ο κ. Φέκερ τονίζει πως η ΕΒΖ θα αναδιαρθρωθεί, και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς, προκειμένου να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, πρέπει να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη βιομηχανία».

Αναφορικά με την τευτλοκαλλιέργεια, ο ίδιος αναφέρει πως ο σχεδιασμός του fund περιλαμβάνει την ενίσχυση της παραγωγής προκειμένου η ΕΒΖ να καταστεί ηγέτης στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Και συμπληρώνει ότι «προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις οργανώσεις αγροτών για την ανάπτυξη πρόσθετων προϊόντων».

Σχετικά με το Innovation Brain, σημειώνει πως αυτό χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή. «Είμαστε ανεξάρτητοι και έχουμε στρατηγική για την ανάπτυξη», λέει ο κ. Φέκερ.

Παρόμοια Άρθρα