16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπηρεσία Ασύλου: Έκοψαν το μισθό της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων για τη συνδικαλιστική της δράση

Αυταρχικός κατήφορος από τον υπηρεσιακό προϊστάμενός της, που... έκρινε ότι δεν εκτέλεσε επαρκώς τα καθήκοντά της, εκδίδοντας σχετική βεβαίωση, με αποτέλεσμα να μη λάβει το μισθό του Απριλίου, όπως οι υπόλοιποι/ες συνάδελφοί της! Πρόκειται για τον ίδιο προϊστάμενο που από τον προηγούμενο μήνα εκκρεμούν εις βάρος του αναφορές για καταχρηστική και απειλητική συμπεριφορά από την πρόεδρο και άλλες εργαζόμενες

Πρόσφατα

Με έκπληξη και οργή διαπιστώσαμε ότι μετά την καταβολή των δεδουλευμένων του Απριλίου του 2018 στους συμβασιούχους – τα οποία για άλλη μία φορά καταβλήθηκαν με καθυστέρηση και μετά από απεργία που κήρυξε το Σωματείο – δεν καταβλήθηκε ο μισθός στην Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, Ε.Ζ!

Για την μη καταβολή του μισθού δεν έλαβε προηγουμένως καμία σχετική ενημέρωση ή προειδοποίηση, ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία υπηρεσιακή διαδικασία, αναφοράς, ελέγχου ή επιβολής ποινής. Η συνάδελφος ενημερώθηκε εκ των υστέρων ότι ο υπηρεσιακός Προϊστάμενός της έκρινε ότι δεν εκτέλεσε επαρκώς τα καθήκοντά της, εκδίδοντας σχετική βεβαίωση, με αποτέλεσμα να μη λάβει το μισθό του Απριλίου, όπως οι υπόλοιποι/ες συνάδελφοί της! Πρόκειται για τον ίδιο Προϊστάμενο που από τον προηγούμενο μήνα εκκρεμούν εις βάρος του αναφορές για καταχρηστική και απειλητική συμπεριφορά από την πρόεδρο και άλλες συναδέλφους.

Με την απαράδεκτη αυτή και τιμωρητική ενέργεια, η Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έχει την ευθύνη και την εποπτεία της, εγκαινιάζουν μια νέα πρακτική που ξεπερνάει όχι απλά την ευθεία σύνδεση μισθού απόδοσης, με απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, αλλά θεωρεί τους/ις εργαζόμενους/ες σκλάβους/ες οι οποίοι/ες, με μια απλή απόφαση προϊσταμένου/ης, που δεν υπόκειται σε καμία αμφισβήτηση, στερούνται το μισθό τους!

Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός στην περίπτωσή αυτή είναι διπλά, γιατί στοχοποιείται η Πρόεδρος του Σωματείου, επειδή ασκεί τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα και επειδή συμπαραστέκεται σε συνάδελφό της. Αναρωτιόμαστε πού θα σταματήσει ο αυταρχικός κατήφορος της Διοίκησης της Υπηρεσίας Ασύλου. Σε ποια εργατική νομοθεσία στηρίζονται αυτές οι αντεργατικές, αντισυνδικαλιστικές και αυταρχικές αποφάσεις;

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο σε συνάδελφό μας. Συγκεκριμένα, είναι η τρίτη φορά, κατά τον τελευταίο χρόνο, που κάποιοι Προϊστάμενοι έχουν διατυπώσει κρίση ως προς την εκτέλεση ή μη των καθηκόντων των υφισταμένων τους – τα οποία δεν προσδιορίζονται στις συμβάσεις μας- με άμεση συνέπεια την παρακράτηση του μισθού. Τις προηγούμενες δύο φορές το ζήτημα λύθηκε, ως προς την καταβολή των παρακρατηθέντων μισθών, όμως είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο όμως γίνεται ξεκάθαρα για συνδικαλιστικούς λόγους. Είναι η ίδια πρακτική, βάση της οποίας η Υπηρεσία Ασύλου παράνομα παρακρατεί από 110 συναδέλφους, μέχρι και σήμερα, το μισθό που αντιστοιχεί στις μέρες της επίσχεσης εργασίας του Μαρτίου του 2018, καθώς όλοι οι Προϊστάμενοι είχαν βεβαιώσει ότι δεν παρασχέθηκε έργο κατά το εν λόγω διάστημα, ενώ ο μισθός εξακολουθούσε να οφείλεται κανονικά !

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις απαράδεκτες συνθήκες που αφορούν τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στην Υπηρεσία, όπως οι διαρκείς καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι διακρίσεις σε ζητήματα αδειών, οι οφειλές για μετακινήσεις και εξαιρέσιμες που φτάνουν μέχρι το 2016, οι περικοπές στα ημερομίσθια λόγω αναρρωτικών αδειών, οι απαράδεκτες συμπεριφορές και πρακτικές κάποιων εκ των Προϊσταμένων, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και μια σειρά από ζητήματα που έχουμε θέσει πολλάκις στο Διευθυντή και τον Υπουργό. Συνολικά όλα τα παραπάνω υποβιβάζουν τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου σε υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας και προσβάλλουν διαρκώς την αξιοπρέπεια μας.

Προειδοποιούμε προς κάθε εμπλεκόμενη πλευρά πως ο αυταρχικός κατήφορος της Διοίκησης της Υπηρεσίας Ασύλου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι/ες στην Υπηρεσία Ασύλου, με τη συλλογική τους δράση και τη συσπείρωσή τους στο Σωματείο, θα ανατρέψουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Υπηρεσίας Ασύλου και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε κάθε ενέργεια που εκθέτει, υπονομεύει και απαξιώνει την Υπηρεσία και τους/ις εργαζόμενους/ες σε αυτήν.

Απαιτούμε:

– Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στην Πρόεδρο του Σωματείου.

– Τη μεταβολή των καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις μας.

– Την άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης και της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στις αυθαίρετες πρακτικές της διοίκησης.


Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου (ΣΕΣΥΑ)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις