23 υδρονομείς: Μετά τις τριήμερες κινητοποιήσεις, επιστρέφουν στην ΕΥΔΑΠ ως ουδέποτε απολυθέντες

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας | Απομένει η συνέχιση του αγώνα για την οριστική μονιμοποίησή τους

Ολοκληρώθηκε, χθες, αργά το απόγευμα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ. Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργαζομένων και του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Μπενίση, ο τελευταίος εισηγήθηκε στο Σώμα τη θετική επίλυση του προβλήματος. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα ότι μετά την επιστολή του προέδρου του ΑΣΕΠ Γιάννη Καραβοκύρη, οι απολύσεις της 7ης Ιουνίου θεωρούνται ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, οι 23 υδρονομείς επανέρχονται από σήμερα 14/6 στις εργασίες τους, οι συμβάσεις εργασίας παραμένουν ως είχαν, εν αναμονή νέας θετικής απάντησης του ΑΣΕΠ, πριν από την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Αλληλεγγύη στους 23 συναδέλφους υδρονομείς

Τη συμπαράστασή τους στους 23 υδρονομείς και στο δίκαιό τους αγώνα για την επιστροφή στη δουλειά είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή το ΣΕΚΕΣ και το ΜΕΤΑ, υπογραμμίζοντας πως οι κινητοποιήσεις ήταν ο μόνος δρόμος η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία των συναδέλφων υδρονομέων και ότι η παθητική αποδοχή των απολύσεών τους ανοίγει διάπλατα το δρόμο και για πολλούς ακόμα. «Δεν θα αποδεχτούμε και δε θα επιτρέψουμε αυτές τις απολύσεις. Θα δώσουμε τη μάχη για την παραμονή τους στην εργασία», σημείωναν. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά και η ΑΔΕΔΥ, που ζητούσε από «την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση τοποθετώντας οριστικά στο τακτικό προσωπικό τους 23 εργαζόμενους, ως ελάχιστη προϋπόθεση διασφάλισης ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης στους υδροδοτούμενους της Αττικής».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Λαοδικείας και ΑΣΕΠ

Της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ προηγήθηκε (13/6) η πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, έπειτα από τις δύο επιτυχημένες τρίωρες στάσεις εργασίας την Δευτέρα (11/6) και Τρίτη (12/6) και τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις – καταλήψεις στις εγκαταστάσεις σε Περισσό και Λαοδικείας, αλλά και τη συγκέντρωση έξω από το κτήριο του ΑΣΕΠ, όπου υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, στην οποία εξέφρασε την διαφωνία του με την απόφαση του Ε’ τμήματος του ΑΣΕΠ να αγνοήσει την υπέρ των υδρονομέων ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου και σημείωσε την μεγάλη του έκπληξη επειδή η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την επιστολή του ΑΣΕΠ και έσπευσε να απολύσει τους 23 υδρονομείς.

Πριν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ στη Λαοδικείας, πραγματοποιήθηκε έξω και μέσα στο κτήριο συγκέντρωση των εργαζομένων με κύριο χαρακτηριστικό της την αποφασιστικότητά τους να μην αποχωρήσουν, αν δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από την πλευρά της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ – Μπενίσης

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Γ. Μπενίσης ζήτησε από τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, ότι για να εισηγηθεί θετικά στο Δ.Σ. για την τύχη των 23 υδρονομέων, το Δ.Σ. της ΟΜΕ θα πρέπει να δηλώσει εγγράφως με ανακοίνωσή του την ευαρέσκειά του για την θετική στάση του διευθύνοντος συμβούλου για την επίλυση του προβλήματος της παραμονής των 23 υδρονομέων και όχι να θεωρείται ως υπαίτιος για την απόλυσή τους.

Ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, το Δ.Σ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση (υπέρ ψήφισαν ΑΚΕ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΣΕΚΕΣ, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ενώ η ΕΣΚ αποχώρησε διαφωνώντας με την οποιαδήποτε δήλωση), ώστε να επιτευχθεί το μείζον, ήτοι η θετική απόφαση του Δ.Σ. για την επαναπρόσληψη των 23 υδρονομέων.

Έπειτα από τρεις μέρες κινητοποιήσεων, η ενωτική αγωνιστική και θετικά ενεργητική στάση των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Την, για δεύτερη φορά, ακύρωση των απολύσεων των 23 συναδέλφων υδρονομέων. Απομένει η συνέχιση του αγώνα για την οριστική μονιμοποίησή τους.