Με 154 «ναι», ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης

evro-thilia-15

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης, από την Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022», εγκρίθηκε επί της αρχής με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 154 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 144 κατά. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές ενώ δύο ήταν απόντες.

Την ώρα της ψήφισης του αντεργατικού, αντιλαϊκού -πλέον- νόμου, έξω από τη Βουλή ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση κατά της ψήφισής του. Στο σχετικό κάλεσμα που είχαν απευθύνει Σωματεία, στην ανεξάρτητη, ταξική συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν πως:

Η κυβέρνηση, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για «οριστική έξοδο από τα μνημόνια», «μεταμνημονιακή εποχή» και «δίκαιη ανάπτυξη», προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία για να περάσει ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 18,5 δις, ξεζουμίζοντας ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά» και ότι, η μεταμνημονιακή Ελλάδα που μας υπόσχονται, όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ.

Για μας έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επαναφορά του θεσμού των ΣΣΕ και της διαιτησίας, κατώτατο μισθό τα 751€, επίδομα ανεργίας για όλους, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων, άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

  • Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασία. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για εργασίες που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πρόνοιας, του Ρεύματος, του Νερού και των Μεταφορών. Επανάκτηση από το δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και των τραπεζών.

  • Όχι στους πλειστηριασμούς και την εκποίηση της εργατικής κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας. Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους – τραπεζίτη.

  • Κατάργηση των μνημονίων νόμων και της επιτροπείας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Δυστυχώς, όπως υπογραμμιζόταν, «για ακόμη μια φορά η γραφειοκρατική ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος σφυρίζει αδιάφορα. Η ΓΣΕΕ μάλιστα δεν λέει κουβέντα, ενώ το ΕΚΑ καλεί τα σωματεία τους σε εγρήγορση όταν νέα αντιλαϊκά μέτρα ψηφίζονται στη βουλή».