Ρέγκλινγκ: Η επιτήρηση της Ελλάδας θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη από ό,τι σε άλλες χώρες

Ο επικεφαλής του ESM - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ

Πολλά μπράβο εισέπραξε η κυβέρνηση, για τη στροφή της Ελλάδας σε μια πιο μοντέρνα οικονομία, από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας της, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Και όπου… μοντέρνα οικονομία, η λιτότητα, τα μνημόνια, ο εργασιακός μεσαίωνας, οι περικοπές μισθών και συντάξεων και η υπερφορολόγηση εργαζομένων, συνταξιούχων και λαού, με την παράλληλη «δίκαιη ανάπτυξη» και την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου και των εργοδοτών.

Οι 5 χώρες που έλαβαν βοήθεια από τον ESM, είπε ο Ρέγκλινγκ, απέδειξαν ότι τέτοια μεταρρυθμιστικά προγράμματα όσο δύσκολα και εάν είναι δημιουργούν τις βάσεις για μελλοντική ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Αποτελούν επιτυχημένες ιστορίες, σημείωσε και τόνισε πως η χώρα μας είναι στο μεταίχμιο να γίνει το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα· θα πρέπει, όμως, να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι. Για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, είπε ότι η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με άλλες χώρες που ήταν στο πρόγραμμα.

Αγορές και δ’ αξιολόγηση

Ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές σε τρεις περιπτώσεις και αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η επιστροφή στις αγορές όμως είναι εύθραυστη και η διατήρηση της εμπιστοσύνης απαιτεί πλήρη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας για την τελευταία αξιολόγηση είπε ότι για να κλείσει απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως τα φορολογικά, τα δημόσια έσοδα, την ενέργεια, τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την δικαιοσύνη. Για το χρέος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία διότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους.