13.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Παραμένουν σε ετοιμότητα οι εργολαβικοί της COSCO για την υπογραφή ΣΣΕ

Σε ετοιμότητα, για να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, παραμένουν οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά. Χθες Τρίτη, αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) είχε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την εργοδοσία και εκπροσώπους των υπουργείων Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Η συνάντηση ήταν προϊόν και πρώτο αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και συνεχίστηκαν και τα επόμενα 24ωρα, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, την ένταξη στα βαρέα και μια σειρά άλλα αιτήματα.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εργασίας Αν. Νεφελούδης και Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Λαμπρίδης, η εργοδοσία προσπάθησε να κωλυσιεργήσει όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απέναντι στις προσπάθειες αυτές, η αποφασιστική στάση του Σωματείου είχε αποτέλεσμα να οριστεί συνάντηση την Τρίτη 19 Ιούνη στις 5.00 μ.μ., «με σκοπό να λάβουμε τις απαντήσεις της εργοδοσίας πάνω στα δίκαια αιτήματά μας», όπως τονίζει το Σωματείο, που έχει καταθέσει τις προτάσεις του για τη Σύμβαση εδώ και καιρό. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει πως «η πάλη των εργαζομένων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και της Γενικής Συνέλευσης. Αναφορικά με την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα αρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν πως μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιούνη θα έχουν λύσει όλα τα τεχνικά ζητήματα για να γίνει πράξη.

Το Σωματείο, σε ανακοίνωσή του, «χαιρετίζει την καθολική και μαχητική συσπείρωση όλων των συναδέλφων στον απεργιακό αγώνα» των προηγούμενων ημερών και επισημαίνει ότι «αποτέλεσμα αυτού του σπουδαίου αγώνα που δόθηκε, ήταν να σπάσουμε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και των εργοδοτικών πλευρών να δώσουν λύση στα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ». Καλεί τους εργαζόμενους στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ σε αγωνιστική ετοιμότητα. Την Πέμπτη 21 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου, όπου θα γίνει ενημέρωση για τις απαντήσεις της εργοδοσίας και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μόνιμη – σταθερή δουλειά και ένταξη στα ΒΑΕ. Παλεύουν ακόμα για τη σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Διεκδικούν, τέλος, η πόστα, δηλαδή η ομάδα εργασίας, να απαρτίζεται από 6 άτομα, όπως ισχύει για τους συναδέλφους τους λιμενεργάτες στον ΟΛΠ, αντί για 4 άτομα που είναι η σημερινή της σύνθεση, πράγμα που επιβαρύνει τους εργαζόμενους, τους εκθέτει σε συνθήκες εντατικοποίησης, κινδύνους ατυχημάτων και καταπόνηση του οργανισμού τους.


Μεγάλος αγώνας των εργαζομένων στην Cosco

Αναδημοσίευση από rproject.gr | Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πατσατζής

Ένας μεγάλος εργατικός αγώνας διεξήχθη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.

Ο αγώνας των εργαζομένων της Cosco ξεκίνησε με αφετηρία τη γενική απεργία στις 30 Μάη και εκτυλίχθηκε σε 2 φάσεις. Η πρώτη ως και την Παρασκευή 1 Ιούνη.

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην εργολαβική εταιρεία «Dport». που έχει φτιάξει η Cosco, κράτησαν την απεργία που είχαν κηρύξει μετά από Γενική Συνέλευση, παρά το ότι η δεύτερη και η τρίτη μέρα είχαν κριθεί παράνομες στα δικαστήρια. Οι μνημονιακοί νόμοι, οι νόμοι της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης αγοράς που έχουν ψηφίσει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, από εκείνη του ΓΑΠ ως και την κυβέρνηση Τσίπρα (που τους ενίσχυσε με το νόμο κατά του δικαιώματος στην κήρυξη απεργίας τον περασμένο Γενάρη), δεν εμπόδισαν τους εργαζόμενους.

Επέμειναν να διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), που θα δίνει αυξήσεις στους μισθούς, με ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαριά Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Μια ΣΣΕ που θα προβλέπει μέτρα πρόληψης για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο λιμάνι σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου. Μια ΣΣΕ που θα αναγνωρίζει όλες τις επαγγελματικές ασθένειες.

Σπουδαίο ρόλο στο να συνεχίσουν την «παράνομη», με βάση τα δικαστήρια, απεργία τους έπαιξε και η αλληλεγγύη από μια σειρά σωματεία, Εργατικά Κέντρα, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά και συλλογικότητες.

Η Cosco προσπάθησε ακόμη και σε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή να κάμψει τους εργαζόμενους. Μαζί προσπάθησαν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, μεταφέροντας με ένα μικρό τουριστικό πλοίο απεργοσπάστες, μεταξύ των οποίων και χρυσαυγίτες, από την προβλήτα του Φαλήρου στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco. Οι χρυσαυγίτες, ως γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας, εκτόξευαν απειλές προς τους εργαζόμενους, αλλά δεν τους φόβισαν. Παρέμβαση γι’ αυτή την προσπάθεια έγινε από το σωματείο στον υπουργό Ναυτιλίας και στο Συνήγορο του Πολίτη. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να αποφύγουν το ενδεχόμενο να τσακιστεί η απεργία, αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των μνημονιακών αντεργατικών νόμων που στα δικαστήρια έκριναν παράνομη ακόμη και την απεργία που κήρυξε για λογαριασμό των εργαζομένων το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σε γενική τους συνέλευση την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν προσωρινή αναστολή της απεργίας και νέα απεργία από την Τετάρτη 6 Ιούνη.

Ταυτόχρονα απέρριψαν την πρόταση της εταιρίας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να υπάρξει διάλογος, που θα ξεκινούσε όμως στις 25 Ιούνη και όχι άμεσα. Αυτές οι αποφάσεις τους έδωσαν χρόνο στο να εκφραστεί ακόμη πλατύτερα η αλληλεγγύη στον αγώνα τους, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μαζικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης την Τετάρτη 6/6 στην πύλη της Cosco με πρωτοβουλία του ΕΚ Πειραιά, που κήρυξε απεργία και για την επόμενη μέρα 7/6, καθώς η απεργία του σωματείου των εργαζομένων κρίθηκε εκ νέου παράνομη στα δικαστήρια.

Ο αγώνας τους πίεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία, που υποχρεώθηκαν, πριν ξημερώσει η πέμπτη μέρα απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων της Cosco, να συμφωνήσουν στην ένταξη των λιμενεργατών του ΣΕΜΠΟ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ.

Ο μεγάλος αγώνας τους πήρε μια πρώτη δικαίωση και οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, αν οι διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Παρόμοια Άρθρα