Έρχονται τα γερμανικά DRGs που οδηγούν σε «αιματηρά» εξιτήρια…

Η κυβέρνηση στο δρόμο που άνοιξαν οι Γεωργιάδης - Βορίδης

ugeia made in germani 2

Στην εφαρμογή των Γερμανικών DRGs, (θεραπευτικά πρωτόκολλα) μέσω της ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε (νέα ονομασία της ΕΣΑΝ Α.Ε) προχωρά το Υπ. Υγείας, μέτρο που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με στόχο τη πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρηματικές μονάδες.

Είναι γνωστό ότι η εφαρμογή τους στη Γερμανία οδήγησε στα λεγόμενα «αιματηρά εξιτήρια» (εξιτήρια με τα αίματα ακόμα επάνω στον ασθενή), αφού τα νοσοκομεία προκειμένου να τηρήσουν τους όρους και τους χρόνους που έθεταν τα DRGs προχωρούσαν σε πρόωρα εξιτήρια, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Η πλήρης εφαρμογή των Γερμανικών DRGs θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα κοστολόγησης με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ).

Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο αφού από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ το θέμα είχε ανοίξει με την σύσταση της ΕΣΑΝ ΑΕ και αντίστοιχες ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί τότε από τη Βουλή. (δείτε εδώ σχετικά δημοσιεύματα από την ιστοσελίδα μας εδώ και εδώ).

Άλλωστε και από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπ. Υγείας προκύπτει ότι τα Γερμανικά DRGs έχουν αγοραστεί από το 2014, τότε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ  ήταν στα «κάγκελα» και κατήγγειλε τις ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στο Υπ. Υγείας κ. Ξανθό και τη νέα διοίκηση της  ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε στην οποία ηγείται ο κ. Κ. Χαλκιάς, γιατρός κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την εφαρμογή των Γερμανικών DRGs.

Σε ανακοίνωση του Υπ. Υγείας αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Πλέον ξεκινά η ανάπτυξη του Ελληνικού Συστήματος των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών, σε πρώτη φάση στα 18 πιλοτικά νοσοκομεία τα οποία έχουν καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος DRG έχουν ήδη (από το 2014) αγοραστεί οι άδειες χρήσης του γερμανικού συστήματος και η χώρα μας θα κάνει χρήση της τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουν δημοσιευθεί επίσης οι Υπουργικές Αποφάσεις που ορίζουν τον Συστηματικό Κατάλογο Κωδικών Ιατρικών Πράξεων (ΕΤΙΠ) και τον νέο Κατάλογο Κωδικών της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-10), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν αρχικά στα νοσοκομεία που έχουν επιλεχθεί για την δοκιμαστική εφαρμογή. Οι νέες αυτές κωδικοποιήσεις θα τεθούν σε διαβούλευση με την ιατρική κοινότητα με αρμοδιότητα του ΚΕΤΕΚΝΥ το οποίο στη συνέχεια θα αναλάβει την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού των νοσοκομείων.

Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστεί συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, μελών του Δ.Σ. του φορέα και των διοικήσεων των πιλοτικών νοσοκομείων, όπου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο της δοκιμαστικής εφαρμογής του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ). 

Συνοπτικά, με την εφαρμογή των DRGs το Υπουργείο Υγείας θέτει τους εξής στόχους:

  1. Την ενίσχυση της διαφάνειας των νοσοκομειακών υπηρεσιών, 
  2. Τη συστηματική κωδικοποίηση νόσων και ιατρικών πράξεων και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων,
  3. Τη  μέτρηση και αξιολόγηση του παραγόμενου έργου των νοσοκομείων, την ανάδειξη του πραγματικού κόστους των νοσοκομειακών υπηρεσιών, τη συγκριτική παρακολούθηση του κόστους των παρεχόμενων νοσοκομειακών υπηρεσιών για όμοιες υπηρεσίες και διαφορετικά νοσοκομεία και τη βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των νοσοκομείων,
  4. Τη δίκαιη, ορθολογική και τεκμηριωμένη κατανομή των διαθέσιμων πόρων στα νοσοκομεία.«

Η εφαρμογή των DRGs πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάπτυξη νέας εφαρμογής του ΗΔΙΚΑ για την μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, που υλοποιείται πιλοτικά σε 18 από αυτά σε Αθήνα και περιφέρεια. Την ανάπτυξη της μάλιστα έχει αναλάβει μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που δραστηριοποι