13.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Εκλογική διακήρυξη Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ευαγγελισμού

Για τις αρχαιρεσίες στο ΣΕΝΕ, που θα διεξαχθούν στις 13-14 Ιούνη

Μνημόνια, λιτότητα, περικοπές. Οι εργαζόμενοι στη μέγγενη

Στις 13 και 14 του Ιούνη έχουμε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο μας.

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως και προωθεί όλα τα μνημονιακά- νεοφιλελεύθερα μέτρα ως συνέχεια των προηγούμενων μνημονιακών Κυβερνήσεων. Καλλιεργεί το  success story, που θα λέει ότι η χώρα το 2018 βγαίνει από τα μνημόνια, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με  μέτρα και με επιτήρηση από τους δανειστές μέχρι το 2060, πιστή στις πολιτικές της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα σε μια περίοδο που τα γεράκια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγουν νέες πληγές στην περιοχή μας με τις επεμβάσεις στη Συρία, η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί τους για να διασφαλιστεί η λεηλασία των πηγών της ενέργειας και η κερδοφορία των πολυεθνικών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μαζί με τους δανειστές καταδικάζουν την κοινωνική πλειοψηφία και τον κόσμο της εργασίας σε μία μόνιμη κοινωνική βαρβαρότητα και μια αέναη πορεία μόνιμης επιτροπείας των δανειστών με διαρκή μνημόνια, σε ένα δημοσιονομικό σφαγείο με υποταγή όλης της κοινωνίας στην «ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους» .

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις για «έξοδο από το μνημόνιο» και «δίκαιη ανάπτυξη» που έρχεται με την 4η αξιολόγηση και το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2022, είναι το νέο ευρωμνημόνιο και θα είναι διαρκείας, χωρίς ημερομηνία λήξης !

Η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ και την αμέριστη υποστήριξη των δυνάμεων του κεφαλαίου, προωθούν ένα δυσβάσταχτο πακέτο αντεργατικών νόμων, που περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου κατά 50% για τα λαϊκά εισοδήματα, νέα μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και ελάχιστες προσλήψεις μέχρι το 2022 (στην Υγεία μηδενικές προσλήψεις το 2018), σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, αιματηρά πλεονάσματα 3,5%,  μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας!

Στην Υγεία στα πλαίσια υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων θα προχωρήσει το νέο σύστημα κοστολόγησης που θα οδηγήσει σε  νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και τη λειτουργία τους ως επιχειρηματικές μονάδες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την αξιολόγηση, τις αλλαγές στους οργανισμούς, την αμφισβήτηση του ανθυγιεινού και την «επανεξέτασή»  του από μηδενική βάση, ανατροπές στην ψυχική υγεία ενώ στον αέρα θα βρεθούν οι συμβασιούχοι με τη λήξη των συμβάσεων.

Ευαγγελισμός: Ένας γίγαντας με πήλινα πόδια

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται. Η έλλειψη προσωπικού «χτυπάει στο κόκκινο» με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις. Ακόμα και οι ελάχιστοι μόνιμοι που έχουν έρθει, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και πολλών ρουσφετολογικών μεταθέσεων σε άλλες μονάδες υγείας.

Με προσλήψεις  που γίνονται με το μνημονιακό σταγονόμετρο οι εργαζόμενοι στα τμήματα και στις υπηρεσίες συνεχίζουν να «πολτοποιούνται» καθημερινά στο χωνευτήρι του Ευαγγελισμού με συνθήκες που επηρεάζουν δραματικά και την προσωπική τους ζωή. Δουλεύουν με οφειλόμενα ρεπό και παράνομα, εξαντλητικά ωράρια ενώ ταυτόχρονα παλεύουν με τον εαυτό τους για να σταθούν δίπλα στον άρρωστο με ήθος κι επαγγελματική αξιοπρέπεια. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αμφισβητούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και δεν  διασφαλίζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου και η χωρίς προβλήματα ασφαλή και πλήρη νοσηλεία των πολιτών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μια νοσηλεύτρια για 45-60 ασθενείς σε κλινικές ή 1 νοσηλευτής-τρια για 5 ασθενείς στις μονάδες, η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς στα χειρουργεία και στα εργαστήρια, οι σκηνές πολέμου στα ΤΕΠ, το «αδιαχώρητο» της ψυχιατρικής με τους στοιβαγμένους σθενείς, η αποδεκατισμένη τεχνική – διοικητική υπηρεσία. Από αυτή την κατάσταση δε μένει αλώβητο και το ιατρικό προσωπικό με χαρακτηριστικό παράδειγμα ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες και τους ειδικευόμενους γιατρούς ( όσοι δεν έφυγαν για το εξωτερικό) που αποτελούν μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό τους σύγχρονους είλωτες στο νοσοκομείο και αντιμετωπίζουν εντατικοποίηση της εργασίας τους και την απουσία ουσιαστικής ιατρικής εκπαίδευσης. Βέβαια από όλη αυτή την κατάσταση υπάρχουν και κάποιοι που βγαίνουν «κερδισμένοι» αφού στις πλάτες τις δικές μας το μεγαλοϊατρικό κατεστημένο κάνει με το αζημίωτο τη δουλειά του αδιαφορώντας για τη δική μας εξουθένωση.

Ο «προσεκτικός» υπουργός υγείας κ. Ξανθός ενώ μας «συμπονά» για την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, την ίδια ώρα πιστός στις μνημονιακές δεσμεύσεις μάς δηλώνει ότι δεν θα προβεί σε καμία μόνιμη πρόσληψη για το 2018. Η λύση που «προβάλλει» είναι οι προσλήψεις προσωρινών εργαζόμενων οι οποίοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις οι οποίες τους ανακοινώνουν ταυτόχρονα και την ημερομηνία απόλυσής τους και την είσοδό τους στην ανεργία. Άραγε, τι σημασία έχουν οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και διοίκησης στα μέσα ενημέρωσης;

Παράλληλα η διοίκηση του νοσοκομείου αντιμετωπίζει την έλλειψη προσωπικού με «μπαλώματα». Ταυτόχρονα καθημερινά εξαιτίας της υποχρηματοδότησης ταλαιπωρούμαστε από τις ελλείψεις υλικών, από τον εξοπλισμό που λόγω παλαιότητας, συχνής χρήσης και έλλειψης συντήρησης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργεί (πρόσφατο παράδειγμα ο στεφανειογράφος), από απαράδεκτους χώρους, από την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που δυσκολεύουν περαιτέρω την ζωή μας.

Η διοίκηση μεταθέτει την ευθύνη για αυτά τα προβλήματα στις υπηρεσίες του νοσοκομείου μας και στους εκάστοτε συναδέλφους. Η λύση που προκρίνει η διοίκηση και το υπουργείο δεν είναι η αύξηση της χρηματοδότησης ή η υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων. Έχουν  εναποθέσει τις ελπίδες τους σε δωρεές από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, που θα αρπάξουν την ευκαιρία για να πατήσουν πόδι μέσα στο νοσοκομείο, ξεπλένοντας ταυτόχρονα και τα αμαρτήματά τους. (με  τι «ανταλλάγματα»  άραγε;)

Εμείς, η Ενωτική Πρωτοβουλία, δεν συμβιβαστήκαμε και δεν ανεχτήκαμε αυτήν την κατάσταση. Παρά τις μικρές μας δυνάμεις θέσαμε αυτά τα ζητήματα στο Σωματείο και στις Γενικές Συνελεύσεις και προτείναμε να υπάρχει αγωνιστική παρέμβαση. Με βάση αυτό διεκδικούμε την ψήφο σας  στις εκλογές αυτές προκειμένου αυτά τα προβλήματα  να μπουν στην προτεραιότητα των διεκδικήσεων του Σωματείου.

Τα ρουσφέτια καλά κρατούν…

Δεν φτάνουν όλα αυτά, στο νοσοκομείο συνεχίζεται το όργιο των ρουσφετολογικών τοποθετήσεων, των εκδουλεύσεων στους «ημετέρους», της ευνοιοκρατίας και των ρουσφετολογικών μεταθέσεων σε άλλες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Φαίνεται λοιπόν ότι  οι σημερινοί διοικούντες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν γίνει οι καλύτεροι μαθητές των πρακτικών που ακολούθησαν οι διοικήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το παιχνίδι έχουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ  που σε συνεργασία με τη διοίκηση φαίνεται ότι βρίσκονται  πίσω από όλες αυτές τις διευθετήσεις..

Για ένα αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων

Τα προβλήματα λόγω της πολύχρονης εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών αντί να αντιμετωπίζονται, διευρύνονται. Το Σωματείο και γενικότερα το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αρκείται μόνο στην επαναφορά των χαμένων εργατικών δικαιωμάτων αλλά πρέπει να προβάλλει και νέα αιτήματα που η λύση τους θα αντιμετωπίζει τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Η διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων δεν μπορεί να περιοριστεί σε δημόσιες σχέσεις συνδικαλιστών και σε λογικές ανάθεσης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Σε αυτόν τον αγώνα προκειμένου να είναι νικηφόρος πρέπει πρωταγωνιστές να είμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ- ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνουν άνευρες κινητοποιήσεις ενώ με την απεργία στις 30 Μάη και την «κοινωνική συμμαχία» προσχώρησαν στα αιτήματα των εργοδοτών. Προέβαλαν ένα αντιδραστικό περιεχόμενο «διεκδικώντας» «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με γνώμονα ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, για την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας» και στην ουσία ξεπουλούν τα εργατικά αιτήματα και εκφυλίζουν τους αγώνες μας.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία επιδιώκει συντονισμένες δράσεις Σωματείων και επιτροπών αγώνα που θα οργανώσουν την πάλη όλων των μαχόμενων υγειονομικών (μόνιμων /επικουρικών /συμβασιούχων /ελαστικά εργαζομένων).

Διεκδικούμε:

 • Επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος στο Νοσοκομείο ώστε να καλύπτει όλες τις λειτουργικές του ανάγκες
 • Όχι στις νέες περικοπές-Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας
 • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας
 • Αυξήσεις στους μισθούς – Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού – Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών
 • Επαναφορά όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας που καρατομήθηκαν
 • 5νθήμερο / 6ωρο / 30ωρο, με καθιέρωση 4ης βάρδιας στους υγειονομικούς
 • Ανθρώπινα ωράρια εργασίας για εργαζόμενους και γιατρούς- όχι στην παραβίαση των ωραρίων εργασίας – χορήγηση σε όλους των ρεπό και των ημερών ανάπαυσης μετά από εφημερία στους γιατρούς
 • Διπλασιασμό της αποζημίωσης  για νυχτερινά – αργίες – υπερωρίες
 • Χαρακτηρισμό του χώρου του νοσοκομείου ως ανθυγιεινού – Καμία περικοπή του ανθυγιεινού- Διπλασιασμό του επιδόματος-Διεύρυνση και επέκταση σε άλλους κλάδους
 • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ χωρίς πληρωμή επασφάλιστρου
 • Να μετατραπούν – τώρα – σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο Νοσοκομείο (επικουρικοί-ΟΑΕΔ- συμβάσεις  κτλ.)
 • Έξω οι εργολάβοι και όλες οι εταιρείες από το Νοσοκομείο
 • Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων
 • Οργάνωση της εκπαίδευσης του προσωπικού από το νοσοκομείο και όχι από τις ιδιωτικές εταιρείες
 • Δημόσια και Δωρεάν υγεία για όλο το λαό με υψηλού επιπέδου παροχές υγεία.

Οι άλλες δυνάμεις στο Σωματείο

Τη διετία που διανύσαμε ως εργαζόμενοι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη συνέχιση της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες παρεμβάσεις,  το σωματείο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συναδέλφων και να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χωρίς να παραβλέπουμε τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι το σωματείο δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους εργαζόμενους, αποτελούν οι γενικές συνελεύσεις αλλά και οι κινητοποιήσεις στις οποίες μεγάλος αριθμός των συναδέλφων δεν συμμετείχε.

Σε αυτό συνετέλεσε η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ. Συγκεκριμένα η πλειοψηφούσα παράταξη (ΠΑΜΕ) ακολούθησε την περιχαράκωση στην μικροκομματική της στρατηγική. Με την τακτική της μονοπαραταξιακής λειτουργίας (με ανακοινώσεις που τις βλέπαμε όταν δημοσιοποιούνταν ή παρεμβάσεις που μας τις αποκάλυπταν εκ των υστέρων) προσπαθούσαν να ταυτίσουν το Σωματείο με την παράταξή τους με την ανοχή και τη συνεργασία της ΔΑΚΕ. Η παράταξη της ΔΑΚΕ για να «ξεπλυθεί»  κατήγγειλε τις πολιτικές που λίγο πριν «υπηρετούσε», ψήφιζε κινητοποιήσεις στις οποίες δεν συμμετείχε ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συνδικαλιστική τους επιβίωση και η εξεύρεση τρόπου για να ξαναέρθουν στα πράγματα. Η παράταξη της Κίνησης Συνεργασίας  λειτούργησε ως το μακρύ χέρι της διοίκησης και του υπουργείου, προσέφερε στήριξη στην Κυβέρνηση και προσπάθησε να οδηγήσει τους εργαζόμενους στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια.

Για μια άλλη λειτουργία του Σωματείου

Η Ενωτική Πρωτοβουλία παρά τις δύσκολες συνθήκες που αναγνωρίζει ότι δίνεται πλέον η ταξική μάχη θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να ορθώσουμε το ανάστημα μας με την ουσιαστική, επίπονη, προσωπική συμμετοχή σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα και να τελειώνουμε με τις λογικές της ανάθεσης. Ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη αν επαναπαύεται στην πρακτική ότι τα προβλήματα θα λυθούν από τους συνδικαλιστές χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα Σωματείο που δεν θα αρκείται στην διεκπεραιωτική οργάνωση άνευρων κινητοποιήσεων αλλά ένα Σωματείο που θα εμπνέει και θα συσπειρώνει τους εργαζόμενους, θα δίνει λύσεις στα προβλήματα τους και θα αποκαλύπτει τις αιτίες που έχουν βάλει τους εργαζόμενους στο καναβάτσο.

Eμείς δεν ανταλλάσσουμε την ψήφο σας με υποσχέσεις για ρουσφέτια. Όπλο μας η αλληλεγγύη.

Εμείς για αυτό που μπορούμε να δεσμευτούμε είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα συμβιβαστούμε με τις μνημονιακές– νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως και αν τις «βαφτίζουν». Αντίθετα θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να υπερασπιστούμε τα εργατικά προβλήματα.

Για την Ενωτική Πρωτοβουλία ο προσανατολισμός και ο στόχος είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν, η απεμπλοκή από το φαύλο κύκλο του χρέους με τη διαγραφή του, ρήξη με την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύγκρουση με τις πολιτικές τοκογλύφων – δανειστών με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του λαού και των εργαζομένων κι όχι του κεφαλαίου και των δανειστών.

Το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΡΗ ΟΛΓΑ, Διοικητικός

ΓΚΡΙΖΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Νοσηλευτικό προσωπικό

ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ, Νοσηλευτής

ΚΑΠΠΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, Νοσηλευτικό προσωπικό

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΛΠΙΔΑ, Βοηθός θαλάμου

ΚΟΚΑ ΜΑΙΡΗ, Καθαρίστρια

ΚΡΙΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Επικουρικός Γιατρός Παθολόγος

ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Κλινικός χημικός

ΜΑΥΡΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, Τεχνολόγος ακτινολόγος

ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Τραυματιοφορέας

ΜΟΡΦΗΣ ΝΙΚΟΣ, Ειδικ. Γιατρός Γεν, Χειρουργικής

ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Ειδικ. Γιατρός Χειρουργικής

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ειδικ. Γιατρός Καρδιολογίας

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΝΙΚΟΣ, Διοικητικός

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Νοσηλευτής

ΠΑΣΧΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΙΒΗ), Τεχνολόγος ακτινολόγος

ΠΕΡΔΙΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Ειδικ. Γιατρός Ακτινοδιαγνωστικής

ΠΕΣΤΡΟΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Τραυματιοφορέας

ΡΕΓΚΛΗ ΓΙΟΥΛΑ, Νοσηλεύτρια

ΣΚΟΡΔΑ ΕΛΕΝΗ, Τεχνολόγος  Ιατρ. Εργαστηρίων

ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ, Ειδικ. Γιατρός Ορθοπεδικός

ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ ΒΛΑΣΣΙΑ, Τραυματιοφορέας

ΤΣΕΡΩΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Γιατρός Ακτινοδιαγνώστης

ΤΣΟΥΤΣΑ ΕΙΡΗΝΗ, Χειρίστρια Εμφανίστρια

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΟΝΙΑΒΙΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Τεχνολόγος ακτινολόγος

Παρόμοια Άρθρα