3.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΣΥΑ: 24ωρη απεργία για απληρωσιά και «μετανάστευση» στο ακατάλληλο κτήριο ΚΕΡΑΝΗΣ | 7 Ιούνη

ΑΔΕΔΥ: Στήριξη της κινητοποίησης των εργαζομένων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Πρόσφατα

Οι περίπου 130 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν από την Υπηρεσία Ασύλου τον Μάρτιο του 2018 εργάζονται επί τρεις συνεχείς μήνες απλήρωτοι/ες, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 250 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου αντιμετωπίζουν νέες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, παρά την ρητή δέσμευση του Υπουργού κ. Βίτσα για σταθερή και έγκαιρη καταβολή των μισθών μας. Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Ασύλου εξακολουθεί να οφείλει σε 110 εργαζόμενους/ες το μισθό που παρανόμως παρακράτησε και ο οποίος αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της επίσχεσης εργασίας που είχαν πραγματοποιήσει μέσα στον Μάρτιο του 2018, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όλο αυτό το διάστημα, παρότι οι εργαζόμενοι/ες παρέχουμε κανονικά την εργασία μας κι ενώ βρίσκομαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Διεύθυνση της Υπηρεσίας Ασύλου, η μοναδική απάντηση που έλαβε το Δ.Σ. του Σωματείου από τον Διευθυντή, ήταν ότι ο μοναδικός υπαίτιος είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα του e-ΠΔΕ στην λειτουργία του. Την ίδια «αιτιολογία» είχε προβάλει το Υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής για τις καθυστερήσεις των προηγούμενων μηνών που οδήγησαν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε επίσχεση εργασίας, ενώ το ίδιο είναι υπόχρεο ως προς την πληρωμή των δεδουλευμένων.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου, έχοντας ακούσει πολλές και διαφορετικές δικαιολογίες, έχουμε γίνει αποδέκτες των κενών δεσμεύσεων των ηγεσιών του ΥΜΕΠΟ περί ομαλοποίησης των πληρωμών, περί εξόφλησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων που οφείλονται από το 2016 (αποζημιώσεις για εκπαιδεύσεις και εργασία κατά τις Κυριακές), και περί επίλυσης του ζητήματος που είχε ανακύψει από τον Απρίλιο του 2017 λόγω περικοπής των ημερομίσθιων σε περίπτωση αναρρωτικών αδειών, ενώ παράλληλα βιώνουμε την εντατικοποίηση της εργασίας και τις δυσχερείς εργασιακές συνθήκες (έλλειψη εγκαταστάσεων, έλλειψη προμηθειών, συμπεριφορές Αν. Προϊσταμένων που εκφεύγουν των ορίων της καλής πίστης και χρηστής διοίκησης).

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της την 04/06/2018, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 07 Ιουνίου 2018, με συμμετοχή όλων των εργαζομένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 07/06/2018 στην πλ. Κλαυθμώνος και σε κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Δεν θα ανεχθούμε άλλο τον εμπαιγμό της Υπηρεσίας Ασύλου και του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και δηλώνουμε έτοιμοι/ες να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, σε περίπτωση που τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν άμεσα.

Οι αγώνες κερδίζονται συλλογικά. Οι συνεχείς επιθέσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα δε θα μείνουν αναπάντητες. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας, αξιοπρεπείς συνθήκες και σχέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που συστάθηκε το 2016, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί υποστελεχωμένο, χωρίς προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων για την κάλυψη του Οργανισμού και με ανεπαρκή μέσα και χώρους. Αποτέλεσμα της προχειρότητας και της  αδιαφορίας της Κυβέρνησης είναι η συσσώρευση τεράστιων προβλημάτων  στη λειτουργία των υπηρεσιών, που έχουν απαξιώσει πλήρως το έργο των υπαλλήλων και ταλαιπωρούν 600.000 οικονομικούς μετανάστες τους οποίους η πολιτική ηγεσία έχει εγκαταλείψει.


ΑΔΕΔΥ: Στήριξη της κινητοποίησης των εργαζομένων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την ίδια και χειρότερη αντιμετώπιση έχουν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στις Υπηρεσίες Ασύλου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Εδώ και ενάμιση χρόνο παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δεσμεύσεις των ηγεσιών του ΥΜΕΠΟ περί ομαλοποίησης των πληρωμών, περί εξόφλησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων που οφείλονται από το 2016 (αποζημιώσεις για εκπαιδεύσεις και εργασία κατά τις Κυριακές), και περί επίλυσης του ζητήματος που είχε ανακύψει από τον Απρίλιο του 2017 λόγω περικοπής των ημερομισθίων σε περίπτωση αναρρωτικών αδειών. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Ασύλου βιώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας και τις δυσχερείς  εργασιακές συνθήκες (έλλειψη εγκαταστάσεων, έλλειψη προμηθειών).

Συγχρόνως η πολιτική ηγεσία προχωρά τις διαδικασίες μετεγκατάστασης των υπηρεσιών, στο κτίριο «ΚΕΡΑΝΗΣ», χωρίς προηγουμένως να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές που να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων και επισκεπτών αλλά και χωρίς να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι δυσκολίες προσβασιμότητας για το κοινό που επισκέπτεται  τις υπηρεσίες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μονίμων και συμβασιούχων, για:

  • την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών

  • τη μόνιμη λύση στα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων

  • την άμεση μετεγκατάσταση σε κτίριο που πληροί τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και την εύκολη προσβασιμότητα για το κοινό

και καλεί τα μέλη του Γ.Σ της καθώς και τα μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση των Συλλόγων των εργαζομένων στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018, στις 9:00 π.μ. έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49), που θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών στο κτίριο «ΚΕΡΑΝΗΣ» και στη συγκέντρωση των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, την ίδια ημέρα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις