Κάλεσμα ΜΕΤΑ νομού Άρτας για την απεργία της 30ής Μάη

Αλληλεγγύη στους απολυμένους εργαζόμενους της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ

Στην απεργία στις 30 Μάη η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε «Κοινωνική Συμμαχία» πρακτικά με την εργοδοσία, για να βάλουμε «…την πατρίδα στην πρώτη γραμμή με σκοπό την “παλινόρθωση” της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας…». Η συνεργασία των εργαζομένων με τα αφεντικά τους και η λογική της «υπομονής» ή η διεκδίκηση αιτημάτων της εργοδοσίας (όπως η χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις) μόνο χειρότερα αποτελέσματα θα φέρουν για τη ζωή όλων όσοι ζουν από τη δουλειά τους.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που προτείνουν είναι για να αυξήσουν τα κέρδη τα αφεντικά και να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δικαιώματα σε μια Ελλάδα παρία της Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη. Πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί στους δρόμους, μαζί με το αφήγημα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την έξοδο από τα μνημόνια που έρχεται, ενώ την επόμενη περίοδο θα κατατεθούν προς ψήφιση ακόμα 88 προαπαιτούμενα μέτρα μετά τους πλειστηριασμούς για ιδιωτικά χρέη, ξεκίνησαν και οι κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο, και ακολουθούν τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, ενώ και η ανεργία μειώνεται μόνο στα χαρτιά, κυρίως από τη μετανάστευση και την εκ περιτροπής απασχόληση και την υποαπασχόληση.

ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΙΚΗ

Εδώ στην Άρτα, το τρανταχτό παράδειγμα που δείχνει ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ υπάρχει «κοινωνική συμμαχία» είναι αυτό του εργοστασίου της ΒΙΚΗ.

Από τις 17 Μάη, το εργοστάσιο της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ έχει κλείσει τις μηχανές του. Σε μια, κατά πολλούς αιφνιδιαστική κίνηση, οι ιδιοκτήτες της ΒΙΚΗ, στις 11 Μάη «παραιτήθηκαν» οι ίδιοι από την διαδικασία υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 106 και μια εβδομάδα μετά στις 17 Μάη έκαναν αίτηση για πτώχευση. 130 εργαζόμενοι κι οι οικογένειες τους αυτή τη στιγμή είναι χωρίς δουλειά και με χρωστούμενα 12 μηνών.

Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν λέει να αποφύγουν την «άτακτη χρεοκοπία» και ξεπουλάνε σιγά σιγά ότι από την ΒΙΚΗ δεν είναι υποθηκευμένο στις τράπεζες.

Αφού χρησιμοποίησαν τη ΒΙΚΗ για να παίρνουν δάνεια και να αιμοδοτούν τις άλλες επιχειρήσεις τους, αφού δεν έκαναν καμία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αλλαντοβιομηχανίας τα τελευταία πολλά χρόνια, αφού εδώ και ένα χρόνο προσπαθούν να βάλλουν στον ύπνο τους εργαζόμενους πείθοντας τους ότι έχουν σχέδιο εξυγίανσης, τώρα που δεν τους είναι άλλο πια «χρήσιμη» η ΒΙΚΗ, την κλείνουν!

Την κλείνουν αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και παραγωγή. Άλλωστε έχουν άλλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν για να αβγατίσουν τα κέρδη τους!

Παράλληλα, η κυβέρνηση στέκεται απλός παρατηρητής στις εξελίξεις αυτές. Στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο! Τι κι αν έχει υπογράψει και το Υπουργείο Εργασίας σε τριμερή συμφωνία με τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες της ΒΙΚΗ! Τι κι αν διαθέτει «ελεγκτικούς μηχανισμούς»! Το μόνο που κάνει είναι να υπογράφει μνημόνια, συμπληρωματικά κι ολιστικά και να υπόσχεται καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, υλοποιώντας ταυτόχρονα συνολικά αλλά και ειδικά στον τομέα της εργασίας την ουσία της βαθιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής!

Στην ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ της επόμενης μέρας, που με βάση την σημερινή σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της λιτότητας αντιστοιχεί με βάση επίσημα στοιχεία σε:

  • δείκτη φτώχειας που ξεπερνά το 35 % για το 2018, από 27,6 % το 2009

  • περαιτέρω μείωση μισθών 6-8% τα επόμενα χρόνια λόγω πληθωρισμού και ματωμένων πλεονασμάτων

  • 1 στους 4 εργαζόμενους που δουλεύουν 8ωρο να πληρώνονται χαμηλότερα απο τον κατώτερο μισθό

  • 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να καλείται να ζήσει με 383 ευρώ μεικτά

  • πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους (περίπου οι μισοί των 2,2 εκατ. εργαζομένων) να είναι απλήρωτοι επί μήνες

  • μαύρη κι αδήλωτη εργασία

  • ποσοστά ανεργίας της τάξης του 21%, που όμως τα πραγματικά είναι πολύ υψηλότερα αφού δεν υπολογίζονται σε αυτά οι «μαθητείες» οι «οφελούμενοι» κι όλοι αυτοί που οι κυβερνήσεις τους έχουν βρει κι από ένα άλλο όνομα για να κρύβουν ότι είναι άνεργοι!

Όταν τα «κανόνια» της παλιάς ανάπτυξης ηχούν αλλεπάλληλα!

Όταν τα λουκέτα σφραγίζουν βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις!

Όταν η κυβέρνηση υπογράφει μνημόνια και υπόσχεται «ολιστική ανάπτυξη» για τους επιχειρηματίες και τα αφεντικά!

Όταν η μεθοδευμένη από καιρό πτώχευση της ΒΙΚΗ έρχεται να ταράξει με εκκωφαντικό τρόπο την σιγή νεκροταφείου στην Άρτα!

ΕΝΙΑΙΟ και ΗΧΗΡΟ πρέπει να είναι και το ΜΗΝΥΜΑ ΑΜΕΡΙΣΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στους εργαζόμενους της ΒΙΚΗ από όλους τους συνδικαλιστικούς–κοινωνικούς και τοπικούς φορείς ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ και ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ τους.

Στις 30 Μάη
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ
στην εργατική γραφειοκρατία,
στον εργοδοτικό–κυβερνητικό συνδικαλισμό
ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για:

– Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

– Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού, επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Μείωση του χρόνου εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000€, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

– Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασία. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα.

– Λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Δουλειά για όλους και όλες.

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

– Όχι στους πλειστηριασμούς και την εκποίηση της εργατικής κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας. Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους – τραπεζίτη.

– Κατάργηση των μνημονίων και της επιτροπείας.

– Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς

– Ένταση του αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας.

– Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Ίσα δικαιώματα σε ντόπιους και ξένους εργάτες

ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΒΙΚΗΟΧΙ στην ανεργία

Αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους ΤΩΡΑ Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας- Συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της.

Το ΜΕΤΑ νομού Άρτας καλεί όλες τις ταξικές δυνάμεις και τα συνδικάτα, στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Άρτας, στις 30 Μάη 2018, στις 10:30 το πρωί.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ


Μάης 2018