11.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Λάρισα: Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο | 32χρονος έχασε τα δυο του πόδια

Πρόσφατα

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στην κατασκευαστική ΑΡΜΟΣ, έξω από τη Λάρισα, την ώρα που ανειδίκευτος εργάτης χειριζόταν μηχάνημα σε εργοτάξιό της. Αποτέλεσμα να χάσει τα δυο του πόδια και να βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, νοσηλευόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για τον 32χρονο Γιάννη Ζυγοροδήμο, που χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ανδρών της ΕΜΑΚ για να απεγκλωβιστεί. Χαρακτηριστικό της ωμότητας και της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας, σημάδι πως δεν υπολογίζει τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων είναι πως είπε στους συναδέλφους του άτυχου εργάτη ότι… συνεχίζουμε κανονικά τις εργασίες, δεν θα σταματήσουμε για ένα ατύχημα!

«Κανείς δεν μπορεί να μιλά για ατύχημα και κακιά στιγμή. Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, στην πλειάδα άλλων που συμβαίνουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των επιχειρήσεων, που δεν λογαριάζει τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των εργαζομένων. Η έλλειψη μέτρων προστασίας, όπως και στη συγκεκριμένη προστασία, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργατών σε ειδικευμένες θέσεις, η εντατικοποίηση της δουλειάς έχουν εξαπλωθεί σημαντικά στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης. Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όπου κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε ένα εργατικό “ατύχημα” και κάθε 3 ημέρες ένα θανατηφόρο “ατύχημα”. Αυτό είναι το καθημερινό σκηνικό της ταξικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Το ΜΕΤΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στο συνάδελφο και στην οικογένειά του, δηλώνει πως θα είναι στο πλευρό του σε ό,τι κριθεί αναγκαίο και καταγγέλλει την κυβέρνηση και την εργοδοσία για τη μη παροχή μέτρων προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής στους εργαζομένους, τόσο στη συγκεκριμένη εταιρεία όσο και σε άλλους χώρους δουλειάς, όπως είναι οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Καταγγέλλει επίσης τις πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που αδιαφορούν για την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, για τη μη παροχή ΜΑΠ αλλά και για τη «χρησιμοποίηση» ανειδίκευτων εργατών και εργατριών σε θέσεις ειδικευομένων, προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με αποτέλεσμα τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, και οι οποίες στις 30 Μάη προχωρούν σε απεργία, υιοθετώντας ανοιχτά τα αιτήματα των εργοδοτών, που στόχο έχουν την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους εις βάρος των εργαζομένων και της ζωής τους.

Όπως, δε, έχει πει σε σχετική του δήλωση για την απεργία της 30ής Μάη ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης: «Αυτό που παίρνει όμως επείγοντα χαρακτήρα σήμερα είναι ότι όλες οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις πρέπει να “διαβάσουν” τη νέα πραγματικότητα και να παλέψουν για την αναζωογόνηση των συνδικάτων και τη δημοκρατική τους λειτουργία, για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου ταξικού πόλου, χωρίς ηγεμονισμούς και παραταξιακές-κομματικές περιχαρακώσεις και σκοπιμότητες, που από τα κάτω θα συντονίσουν τη δράση τους και θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και στην απαλλαγή του από μια ηγεσία που δεν εκπροσωπεί την Εργατική Τάξη. Εμείς ως ΜΕΤΑ καλούμε όλα τα ταξικά συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες και να εξαγγείλουν άμεσα τη δικιά τους ενωτική συγκέντρωση και πορεία, σε χώρο που θα αποφασίσουν αυτά (π.χ., στο Πολυτεχνείο-Μουσείο), κόντρα στην “Κοινωνική Συμμαχία” και στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις