15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στις 23 Μάη, τα Σωματεία λένε όχι στις ελαστικές σχέσεις και στην «επιχειρηματικότητα» των δημόσιων νοσοκομείων

Πρόσφατα

Για την κινητοποίηση των υγειονομικών, την Τετάρτη 23 Μάη, μια κινητοποίηση που έχει ως στόχο να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα και την απαξίωση της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων σε αυτή, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο Χρήστος Κόνιαρης Γιαννόπουλος, εργαζόμενος στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

«Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας όχι μόνον δεν αντιμετωπίζονται, αλλά οξύνονται. Και είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των μονάδων υγείας», υπογραμμίζει και σημειώνει: «Ζητήματα που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τη στελέχωση σε προσωπικό, όχι μόνον δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντιθέτως συνεχώς εμφανίζονται νέα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι δομές του ΕΣΥ να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες υγείας που έχει ανάγκη ο πολίτης».

Και γιατί αυτό; Διότι, όπως τονίζει ο Χρ. Κόνιαρης, επιχειρείται από πλευράς κυβέρνησης με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να βρουν δηλαδή δικούς τους πόρους, πράγμα που έχει επιπτώσεις στην πρόσβαση του πολίτη στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. «Είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της κινητοποίησης στις 23 Μάη», σημειώνει, «μαζί με αυτό επέκτασης των ελαστικών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Η προοπτική της κυβέρνησης είναι η στελέχωση των νοσοκομείων με ελαστικά εργαζομένους κι όχι με μόνιμο προσωπικό».

Αναφερόμενος στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και στο τι πράττει, όσον αφορά στον αγώνα των εργαζομένων κατά των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στη Υγεία, επισημαίνει πως «αδιαφορεί να οργανώσει ουσιαστικά μαζικές κινητοποιήσεις και περιορίζεται σε επικοινωνιακές καμπάνιες, οι οποίες είναι άνευρες και δεν αναδεικνύουν τα ουσιαστικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, από μόνη της, χωρίς σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της, εκδίδει συνέχεια ανακοινώσεις, χωρίς καμία σύγκληση των Οργάνων».

Το πρόβλημα αυτό, η «λειτουργία» αυτή της ΠΟΕΔΗΝ, όπως τονίζει ο Χρ. Κόνιαρης, «έχει γίνει αντιληπτό από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, και για αυτό αρκετοί Σύλλογοι στις τελευταίες κινητοποιήσεις δε συμμετείχαν… Όμως αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα: αυτό φάνηκε και από τη σύσκεψη που έγινε για την Ημέρα Δράσης στις 23 Μάη, που έγινε στον “Ευαγγελισμό” και συμμετείχαν 20 Σωματεία Εργαζομένων καθώς και μέλη ΔΣ Σωματείων από άλλα νοσοκομεία».

«Εμείς ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε πει να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού από τα κάτω, διότι δυστυχώς οι πλειοψηφίες στην ΠΟΕΔΗΝ και σε άλλες Ομοσπονδίες αδιαφορούν για αυτά τα ζητήματα και ανέχονται αυτήν την κατάσταση. Κι από αυτήν την άποψη, είχαμε σημαντική συμβολή στην οργάνωση της κινητοποίησης στις 23 Μάη. Και υπάρχει απόφαση, στη σύσκεψη που έγινε, αυτή η κοινή δράση να συνεχιστεί, με νέα κοινή εκδήλωση των Σωματείων στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιούνη», καταλήγει.

Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικά ο Χρ. Κόνιαρης. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 19-05-18.


Διαβάστε επίσης | Ημέρα Δράσης για τα προβλήματα στην Υγεία και στο υγειονομικό προσωπικό | Τετάρτη 23 Μάη

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις