11.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Μπαράζ κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία της Αττικής | 23 Μάη

Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, κατόπιν σχετικής απόφασης της ΕΙΝΑΠ

Πρόσφατα

Η πρωτοβουλία για την κοινή δράση των Σωματείων νοσοκομείων και προνοιακών δομών της Αθήνας φαίνεται ότι αποδίδει «καρπούς» αφού μια σειρά σωματεία παίρνουν αποφάσεις για  κινητοποιήσεις στις 23 Μάη στα πλαίσια της «ημέρας δράσης για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια».

Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, τα σωματεία θέτουν καίρια αιτήματα στο προσκήνιο και διεκδικούν λύσεις  εδώ και τώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί στις 23/5 οι παρακάτω δράσεις από Σωματεία:

 – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ελπίς» και παράσταση στη Διοίκηση

– Τα Σωματεία των Νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Αμ. Φλέμιγκ και Παίδων Πεντέλης οργανώνουν από κοινού συγκέντρωση στο Σισμανόγλειο και παράσταση διαμαρτυρίας στην Διοίκηση,

– Συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει το Σωματείο του Νοσοκομείου Ασκληπιείο Βούλας.

– Στον «Ευαγγελισμό», το Σωματείο οργανώνει κινητοποίηση στις 8 π.μ. στα ΤΕΠ.

– Στο «Αττικόν», το Σωματείο οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 π.μ. στο αίθριο.

– Το Σωματείο στο «Λαϊκό» συμμετέχει σε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο.

– Στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» θα γίνει Γενική Συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας.

–  Στο ΨΝΑ, στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση του Σωματείου στην πύλη του νοσοκομείου.

–  Στο «Θριάσιο», στις 12 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση.

– Στο ΚΑΤ, στις 12 μ., συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση.

Την ίδια ημέρα μετά από κάλεσμα του Σωματείου του ΠΑΓΝΗ τα Σωματεία της Κρήτης θα πραγματοποιήσουν  σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης, στις 3 μ.μ., στο γραφείο του Σωματείου.

Τα μέλη του ΜΕΤΑ στις δράσεις των Σωματείων

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, συνδικαλιστές – μέλη του ΜΕΤΑ θα παραβρεθούν στις δράσεις των σωματείων. Συγκεκριμένα: ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, θα δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση των Σωματείων στα βόρεια προάστια, και συγκεκριμένα στη κοινή συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμιγκ και Παίδων Πεντέλης, καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 10 το πρωί, στη διοίκηση (εδώ η κοινή ανακοίνωση των Σωματείων των τριών νοσοκομείων).

Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Χαρίσης και Κατερίνα Γιαννούλια, θα παραβρεθούν στην αντίστοιχη συγκέντρωση, που πραγματοποιεί το Σωματείο του «Ασκληπιείου» Βούλας (εδώ η ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση), στο οποίο μάλιστα σήμερα σημειώθηκε σοβαρό εργατικό ατύχημα.

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Αντώνης Σταυριανός, θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Γραμματείας ΜΕΤΑ Υγεινομικών, Χρήστος Κόνιαρης, θα παραβρεθεί στις κινητοποιήσεις των νοσοκομείων «Ελπίς» και του ΨΝΑ.

Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος της Γραμματείας ΜΕΤΑ Υγεινομικών, Ανδρέας Μακρής, θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο «Λαϊκό» (εδώ η ανακοίνωση του Σωματείου).

Η σύσκεψη των Σωματείων στις 10 Μάη

Από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μάη στον Ευαγγελισμό τα σωματεία έθεσαν με τις παρεμβάσεις τους μια σειρά ζήτημα τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν άξονες πάλης. Μέλη από Δ.Σ. Σωματείων μίλησαν για την ανάγκη χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την απόκρουση της πολιτικής που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτκοοικονομικά – επιχειρηματικά κριτήρια.

Ζήτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,  να μπει τέλος στην ομηρία των ελαστικά εργαζομένων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και απαίτησαν να μην υπάρξει καμία απόλυση συμβασιούχου.

Δήλωσαν ότι αγωνίζονται για αυξήσεις στους μισθούς τους, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά, διατήρηση διεύρυνση και αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια.

Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι τα σωματεία διεκδικούν Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, με εργαζόμενους στις μονάδες υγείας – πρόνοιας που θα έχουν δικαιώματα.

Αρκετοί ομιλητές στη σύσκεψη μίλησαν ταυτόχρονα για την ανάγκη να οργανωθεί η απεργία στις 30 Μάη και καταδίκασαν την πλήρη σύμπλευση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την εργοδοσία. Τόνισαν ότι η δημιουργία της λεγόμενης «κοινωνικής συμμαχίας» και το πλαίσιο που συμφώνησαν με τους εργοδότες στην πράξη οδηγεί στην εγκατάλειψη των εργατικών διεκδικήσεων και την αποδοχή των απαιτήσεων του ΣΕΒ.

Είναι προφανές ότι εξαιτίας της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών το ποτήρι ξεχείλισε και τα σωματεία και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας δια την διεκδίκηση των προβλημάτων τους δεν μπορεί να ανατεθεί στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και να περιοριστεί στις επικοινωνιακές φιέστες που οργανώνει. Αντίθετα απαιτεί συντονισμένες δράσεις των Σωματείων με οργάνωση, στήριξη και μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων σε Υγεία – Πρόνοια.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική αυτή την εξέλιξη και θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να προχωρήσει η κοινή δράση των Σωματείων.

ΕΙΝΑΠ

Η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στην παναττική δράση για την υγεία και τη στάση εργασίας την Τετάρτη 23/05/18 από τις 8.00π.μ μέχρι τις 11.00π.μ, όπως αποφασίστηκε στις 10/05/18 στη σύσκεψη σωματείων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», και που συζητήθηκαν οι σοβαρές εξελίξεις σε υγεία – πρόνοια και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί.


Προηγούμενη σχετική ανάρτηση | Χρ. Κόνιαρης: Στις 23 Μάη, τα Σωματεία λένε όχι στις ελαστικές σχέσεις και στην «επιχειρηματικότητα» των δημόσιων νοσοκομείων

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις