Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ | Μειώσεις συντάξεων ίσον με πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων, είπε

Συλλαλητήριο συνταξιουχικών οργανώσεων έξω από το ΣτΕ | Νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Μάη και ώρα 7μμ.

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε… άμεση σύνδεση με τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και τα δελτία ειδήσεών τους, ο μέχρι πριν από λίγο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, ανακοίνωσε την παραίτησή του, με αφορμή τις διαρροές, ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως συνταγματικό το Ν.4387/2016, το απασφαλιστικό Κατρούγκαλου δηλαδή, που πετσοκόβει τις συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ προειδοποίησε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα «την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων», και παράλληλα επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή όπως είπε- μετακυλίει παγίως στη Δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων της χώρας.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν και στις αποφάσεις του ΣτΕ των τελευταίων ετών της εποχής των μνημονίων, ο Ν. Σακελλαρίου έκανε λόγο για «πλήρη κυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού» και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την οικονομική κρίση.

«Ήδη από την εποχή του πρώτου μνημονίου ορισμένοι συνάδελφοι μου, μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς να εισακουστούμε για την πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού που σηματοδότησε τη συνακόλουθη υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Τα χρόνια που ακολούθησαν οι αντοχές όλων μας δοκιμάστηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεότερα μνημόνια που επέβαλαν και άλλα οικονομικά μέτρα που συνοδεύτηκαν από μειώσεις μισθών και συντάξεων», είπε και εξήγησε πως «οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη».

Ωστόσο, προσέθεσε «φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων».

Συλλαλητήριο συνταξιούχων έξω από το ΣτΕ

Στο μεταξύ, συλλαλητήριο έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πραγματοποίησαν το πρωί δεκάδες συνταξιουχικές οργανώσεις, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη συνδιάσκεψη του ΣτΕ για την συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τα οποία κατά πλειοψηφία ο νόμος κρίνεται ως συνταγματικός, κυρίως όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ζητήσουμε την απόδοση δικαιοσύνης για 2.700.000 συνταξιούχους με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους μέχρι να γίνει αυτό, όχι για να εκβιάσουμε τη δικαιοσύνη, αλλά γιατί ζητάμε δικαίωση για αυτά που μας ανήκουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος.

«Αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και ελπίδα είναι αυτά που διεκδικούμε» έγραφε ένα από τα πανό που οι συγκεντρωμένοι είχαν αναρτήσει έξω από το ΣτΕ, στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ το «παρών» έδωσαν και χήρες ντυμένες στα μαύρα που ζητούν να μην καταργηθεί η σύνταξη χηρείας κάτω από 55 ετών.

Να σημειωθεί πως το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους συνταξιούχους την Πέμπτη 17 Μάη και ώρα 7μμ., σε νέα συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ.