ΜΕΤΑ: Το σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ | 14 Μάη 2018

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στις 14 Μάη, αποκάλυψε για μια ακόμα φορά τις πραγματικές προθέσεις της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ) να βάλλουν εμπόδια στην οργάνωση των αντιστάσεων στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ:

– Παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις αρνήθηκε να αποχωρήσει από τη λεγόμενη «Κοινωνική συμμαχία», που έχει ως πλαίσιο διεκδικήσεων τις θέσεις της εργοδοσίας, και να οργανώσει ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στις 30 Μάη προβάλλοντας τα εργατικά αιτήματα.

– Παρά το γεγονός ότι αποφάσισε με μεγάλη καθυστέρηση την κατάθεση εξωδίκου με το οποίο επαναπροκηρύσσει την Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση», αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία τις προτάσεις που κατέθεσαν το ΜΕΤΑ και άλλες παρατάξεις για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη της Απεργίας-Αποχής και των συναδέλφων που επιχειρείται να τεθούν εκτός «αξιολόγησης» λόγω της συμμετοχής τους στην Απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλα τα Σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη προβάλλοντας τα εργατικά αιτήματα κόντρα στα κελεύσματα των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Να πάρουν μέτρα για να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος από τις επιλογές στελεχών εξαιτίας της συμμετοχής του στην Απεργία – Αποχή και να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στη μνημονιακή «αξιολόγησης» μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες βάσης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΜΕΤΑ

Η «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» της 30ής Μάη του 2018, στην οποία μας καλούν οι φορείς της λεγόμενης «Κοινωνικής Συμμαχίας» αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» και τη μοιραία κατάληξη ενός συνδικαλισμού, που βλέπει τους εργοδότες ως κοινωνικούς εταίρους και τη μορφή πάλης της απεργίας σαν ξεπερασμένη, που βλέπει τους αγώνες και τις αντιδράσεις των εργαζομένων ως «λαϊκισμό και πόλωση, που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, στερούν κάθε προοπτική για τις υγιείς και παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις».

Την ίδια περίοδο, αυτοί που συγκρότησαν την «Κοινωνική Συμμαχία» καλούν «όλοι μαζί [να θέσουμε] την πατρίδα στην πρώτη γραμμή με σκοπό την “παλινόρθωση” της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας…», οι κοινωνικές αντιθέσεις μεγαλώνουν και οξύνονται: το κεφάλαιο αυγατίζει τα κέρδη του, εργαζόμενοι και λαός υποφέρουν και χάνουν την περιουσία τους, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι μισθοί και οι συντάξεις στον πάτο, ενώ η εργασία ελαστικοποιείται και εντατικοποιείται. Παράλληλα, οι κοινωνικές υπηρεσίες εμπορευματοποιούνται, ο δημόσιος πλούτος εκποιείται, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί ξεπουλιούνται αντί πινακίου φακής.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός κάνει ένα ακόμη βήμα: προσχωρεί ανοιχτά στο εργοδοτικό στρατόπεδο, υιοθετεί τα αιτήματά του και λειτουργεί πλέον ωμά και αναίσχυντα ως ο «πολιορκητικός κριός» απέναντι στο εργατικό στρατόπεδο.

Απέναντι σ’ αυτήν την πρόκληση, η απάντηση του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι η φυγή ούτε η υποταγή στο περιεχόμενο της απεργίας που έχουν προκηρύξει οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το στοίχημα των ταξικών δυνάμεων είναι να δώσουν εργατικό – ταξικό περιεχόμενο στην απεργία και να απομονώσουν τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Γι’ αυτό εμείς στις 30 Μάη απεργούμε συνεχίζοντας τον αγώνα για:

 1. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επαναφορά του θεσμού των ΣΣΕ και της διαιτησίας, κατώτατο μισθό τα 751€, επίδομα ανεργίας για όλους, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων, άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
 2. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασία. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για εργασίες που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
 3. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.
 4. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πρόνοιας, του Ρεύματος, του Νερού και των Μεταφορών. Επανάκτηση από το δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και των τραπεζών.
 5. Όχι στους πλειστηριασμούς και την εκποίηση της εργατικής κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας. Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους – τραπεζίτη.
 6. Κατάργηση των μνημονίων και της επιτροπείας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
 7. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς.
 8. Διαγραφή του χρέους.
 9. Ένταση του αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας.
 10. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Ίσα δικαιώματα σε ντόπιους και ξένους εργάτες.

Το ΜΕΤΑ προτείνει να αποσύρει η ΑΔΕΔΥ την υπογραφή της από την «Κοινωνική Συμμαχία», να μη συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και να συνδιοργανώσει απεργιακά συλλαλητήρια αντίστασης και αγώνα, στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, μαζί με Σωματεία του ιδιωτικού τομέα και Συλλογικότητες.

Το ΜΕΤΑ προτείνει να δοθεί συνέχεια στο συντονισμό των Ομοσπονδιών που έχουν εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΔΕΔΥ να στηρίξει τον αγώνα των απολυμένων από τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει Κέντρο Αγώνα απολυμένων, στην πλατεία Κλαυθμώνος και να καλέσει όλους τους συμβασιούχους του Δημοσίου να δώσουν το «παρών» τους εκεί.

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίων για την εφορμογή της ηλεκτρονικής «αξιολόγησης», προκειμένου να μπορεί αυτή να γίνεται από παντού κι οποιαδήποτε ώρα, να μην υπάρχει έντυπο αλλά μόνο ηλεκτρονικό αρχείο κ.λπ. Άρα, να παρεμποδιστεί η παρέμβαση των Σωματείων και παράλληλα ο υπάλληλος να είναι μόνος του απέναντι σε μια οθόνη σε πιο προστατευμένο για αυτόν περιβάλλον, οπότε να μπορεί να ενδώσει και πιο εύκολα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στο Δημόσιο, το επόμενο διάστημα, οφείλει να προβάλλει πιο συστηματικά και επιθετικά την πρότασή του για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, ώστε να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και μάλιστα σε μια περίοδο που πλατιά κοινωνικά στρώματα έχουν πληγεί βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται την τελευταία 8ετία.

Η δυνατότητα του Δημοσίου να ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες, συνδέεται με τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, την επαρκή χρηματοδότησή του, το πλαίσιο οργάνωσης, διοίκησης και επιλογής στελεχών με βάση τις αρχές της διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του, μακριά από λογικές κομματικού ελέγχου και πελατειακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μέτρα για διεύρυνση του Δημόσιου, ώστε να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, προσπαθεί, με όπλο την «αξιολόγηση», να αποκρύψει τις πολιτικές της ευθύνες και να δείξει ως μοναδικούς υπεύθυνους για την κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών τους εργαζόμενους.

Αγωνιζόμαστε για ένα Δημόσιο που να στελεχώνεται πλήρως και να μπορεί να παρέχει δημόσια και δωρεάν το σύνολο των υπηρεσιών και των δημοσίων αγαθών στο λαό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και την κατάργηση του ν.4369/16 στην πράξη.

Απεργούμε και απέχουμε από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» και εμπλουτίζουμε τον αγώνα μας και με νέες μορφές πάλης για να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ για τη συρρίκνωση του δημοσίου και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στους ιδιώτες.

Καλούμε τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ να αποφασίσουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία της απεργίας – αποχής και από την ηλεκτρονική αξιολόγηση, κλιμακώνοντας με δράσεις και ενημερώσεις τους εργαζομένους.

Το ΜΕΤΑ προτείνει τα παρακάτω μέτρα για την επιτυχία της Απεργίας – Αποχής
από κάθε διαδικασία της «αξιολόγησης»

 1. Πραγματοποίηση Γ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Σωματείων μέχρι τις 30 Μάη 2018, για τη λήψη αποφάσεων – μέτρων στήριξης της Απεργίας – Αποχής.
 2. Πλήρης κάλυψη (συνδικαλιστική, απεργιακή, νομική κ.λπ.) των συναδέλφων που είναι αρμόδιοι για τη συμπλήρωση των στοιχείων των αξιολογούμενων και αξιολογητών και την αποστολή στο υπουργείο.
 3. Μπλοκάρισμα της λειτουργίας των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν αποκλεισμοί συναδέλφων λόγω της συμμετοχής του στην Απεργία – Αποχή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ | 21 ΜΑΗ

Τέλος, προτείνουμε, για να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας», να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 21 Μάη 2018, στις 7μμ., έξω από στο Μέγαρο Μουσικής, κατά τη διάρκεια της φιέστας που διοργανώνει η ΓΣΕΕ.